Un spectacol din repertoriul Teatrului de Stat Constanța, selectat pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Un spectacol din repertoriul Teatrului de Stat Constanța, selectat pentru Festivalul Internațional de Teatru
29 Apr, 2024 09:52
ZIUA de Constanta
749
Marime text
Teatrul de Stat Constanța a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost invitat din nou la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.
Organizatorii acestui eveniment au selectat spectacolul „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” din repertoriul instituției de cultură de la malul mării.
„10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” se va juca duminică, 30 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național „Radu Stanca”.
„Organizatorii festivalului nu puteau alege un spectacol mai potrivit pentru închiderea celui mai mare eveniment teatral din România!”, menționează Teatrul de Stat Constanța.
Despre spectacol
„Un tărâm al visului. Nostalgie după un trecut pe care nu l-am trăit. Sau pe care l-am uitat. O curatoare de artă contemporană, fostă cântăreață în tinerețe, câștigă selecția pentru a reprezenta România la Bienala de Artă din Veneția, cu instalația ei performativă numită „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”. De-a lungul celor șase luni petrecute în Veneția, 10 performeri închiși în expoziție retrăiesc amintiri reale sau ficționale din istoria muzicii ușoare românești, petrecute (sau nu) la Mamaia, legate de vedete iconice, dar mai ales de destinele artistice mici, neîmplinite”, este descrierea prezentată pe site-ul TSC.
Distribuția acestui spectacol este formată din: Florin Aioane, Liliana Cazan, Dana Dumitrescu, Laura Iordan, Lucian Iftime, Cristiana Luca, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Ștefan Mihai, Ramona Niculae, Mirela Pană și Theodor Șoptelea.
În echipa de producție se află: Gabriel Sandu și Elena Morar (regizori), Miruna Croitoru (scenografie, video, lighting design), Alexandru Neș (sound design și adaptare muzicală), Stela Cocârlea (coregrafie), Inga Postolache (pregătire muzicală) și Nicoleta Ivan (asistență scenografie).
Despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Festivalul se va derula în perioada 21 iunie – 30 iunie 2024, iar acest an marchează a 31-a ediție a evenimentului.
Potrivit sibfest.ro, povestea a început în anul 1993, când un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.
„Era martie și erau troiene de zăpadă. Pentru mulți cei care nu văzuseră zăpadă decât în filme, România părea o țară fascinantă. La primele ediții, oaspeții au purtat usturoi în buzunare, pentru a se proteja de vampiri. Totuși, prin marile spectacole ale teatrului românesc și ale teatrelor invitate, Festivalul a fost remarcat în peisajul cultural internațional. Festivalul a crescut de la an la an, numărul țărilor participante ajungând de la opt, la cea de-a doua ediție, până la 68, în 2005. Peste 2.000 de participanți au fost prezenți atunci la Sibiu, pregătind agenda culturală pentru programul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană. Anul 2007 a marcat o ediție de excepție a Festivalului ca recunoaștere a contribuției acestui eveniment la obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg și Marea Regiune, reunind peste 2500 de invitați din 70 de țări”, se arată pe site.
Personalități de renume mondial - artiști, regizori, ambasadori, premieri, președinți de state - au fost prezente la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de-a lungul timpului. Faptul că într-un oraș mic din Transilvania are loc cea mai mare celebrare a artelor spectacolului din lume a atras și atrage în continuare zeci de mii de pasionați de cultură, într-un pelerinaj care umple Sibiul de o efervescentă bucurie. Străzi, piețe, catedrale, biserici, parcuri, cetăți, hale și săli de teatru sunt pline până la refuz cu oaspeți veniți din toate colțurile lumii pentru a se bucura de această sărbătoare..
„Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reprezintă, dincolo de o celebrare a artelor, o îmbinare perfectă între teatru, dans, circ, film, carte, conferințe, expoziții, performance, muzică, și o ocazie de învățare și perfecționare pentru mii de voluntari români și străini care s-au alăturat evenimentului, an de an, legând prietenii, uneori de o viață”, se mai arată pe site.
Fiecare ediţie a Festivalului este inspirată de o temă generoasă în jurul cărora se face planificarea artistică: 1995 - Toleranţă / 1996 - Violenţă / 1997 - Identitate Culturală / 1998 - Legături / 1999 - Creativitate / 2000 - Alternative / 2001 - Provocări / 2002 - Punţi / 2003 - Mâine / 2004 - Moşteniri / 2005 - Semne / 2006 - Împreună?! / 2007 - Next / 2008 - Energii / 2009 - Inovaţii / 2010 - Întrebări / 2011 - Comunităţi / 2012 - Crize. Cultura face diferența / 2013 - Dialog / 2014 - Unicitate în diversitate / 2015 - Growing smart/ Smart growing / 2016 - Construind încredere / 2017 - Iubire / 2018 - Pasiune / 2019 - Arta de a dărui / 2020 - Puterea de a crede / 2021 - Construim speranță împreună / 2022 - Frumusețe / 2023 – Miracol
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Licitația pentru continuarea lucrărilor, lansată abia zilele trecute Reabilitarea imobilului Teatrului de Stat Contanța, departe de a se termina în 2024!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii