Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câţi bani se vor aloca din 2014 prin PNDR Se menţin doar o parte dintre măsuri, dar se creează subprograme

ro

06 Jun, 2013 00:00 4887 Marime text
Ce aduce nou Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 - 2020 şi ce bani vom avea la dispoziţie în viitorul exerciţiu financiar, acestea sunt chestiuni care au fost prezentate, la finalul săptămânii trecute, la Constanţa.

Pentru susţinerea investiţiilor în perioada 2014 - 2020, suma discutată la această dată este de aproximativ 7,1 miliarde de euro, la care se adaugă 1,4 miliarde de euro - contribuţia României. În ceea ce priveşte plăţile directe pe suprafaţă prin APIA, suma alocată se ridică la 10,6 miliarde de euro.
Comparativ cu perioada 2007 - 2013, când au fost 28 de măsuri, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale discută de 7 măsuri pentru perioada 2014 - 2020, dintre care prioritare sunt continuarea Măsurii 121 - Modernizarea Exploataţiilor Agricole, Măsura 125 - Infrastructura agricolă, forestieră şi irigaţii, Măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri, Măsura 123 - Procesarea produselor agricole şi silvice, Măsura 313 - Turismul rural, Măsura 312 - Încurajarea microîntreprinderilor sau Măsura 322 - Dezvoltarea infrastructurii rurale. Reducerea la maximum 7 măsuri se constituie şi într-o încercare de a nu risipi fondurile europene, motivează oficialii români. 
O altă modificare importantă în cazul viitorului Program de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 o constituie crearea unor subprograme, precum subprogramul pentru zonele montane, subprogramul pentru pomicultură, subprogramul pentru vaci de lapte şi carne de bovine, subprogramul pentru tinerii fermieri, subprogramul pentru fermele mici (familiale).
De neglijat nu este nici asigurarea dată de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, care au precizat că se fac demersuri la nivelul ministerului pentru simplificarea procedurilor şi a întocmirii documentaţiilor pentru proiecte europene, dar şi pentru reducerea timpului de evaluare. O altă noutate o reprezintă faptul că se va pune accent pe consolidarea Grupurilor de Acţiune Locală (GAL).
Pentru o cât mai bună informare a fermierilor, a autorităţilor locale şi a tuturor celor interesaţi de fondurile europene care pot fi accesate în perioada 2014 - 2020, se vor organiza caravane de informare, care vor merge în toate localităţile din mediul rural, urmând ca din 2014 să fie înfiinţate birouri de consiliere. De asemenea, Ministerul Agriculturii are în vedere şi înfiinţarea unor birouri unice la nivelul localităţilor, care să faciliteze accesul la autorizaţiile necesare pentru derularea proiectelor europene.
Toate aceste modificări aduse Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 - 2020 au fost prezentate de către Nicolae Popa, director general adjunct APDRP, şi de către Dorel Gheorghe Benu, director general APIA, la sediul PNL, în timpul vizitei la Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Andreea 30 Jun, 2013 13:50 Buna ziua! Spuneti-mi si mie, va rog, cine este autorul acestiu articol. Numele imi este necesar pentru ca am introdus acest articol intr-o lucrare de licenta si dorsc sa il trec la notele de subsol si inclusiv la bibliografie. Astept cat mai repede raspunsul dumneavoastra. Multumesc! ADMINISTRATOR: Camelia BĂLAN