Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a dat startul probei de „traseism viteză“ Adevăratele mize şi momeli pentru care aleşii sunt atraşi în altă „barcă“

ro

04 Sep, 2014 00:00 4709 Marime text
Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia, prevede Ordonanţa de Urgenţă adoptată joi de Guvern, în pofida criticilor şi rezervelor exprimate nu doar de Opoziţie şi de societatea civilă, dar şi de ambasadele SUA, UE şi a Marii Britanii. Ai noştri se pare că adoptă principiul „câinii latră, ursul merge“, căci ieri, textul legii a apărut şi în Monitorul Oficial, ceea ce nu le mai lasă loc de întoarcere.

Timpul de „negoţ“, mărit subit de Ponta

„Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală“, căci aşa este denumirea oficială a actului legislativ care legalizează traseismul politic al aleşilor locali pentru o perioadă de 45 de zile, a fost „moşită“ şi „pusă la dospit“ de ministrul Liviu Dragnea şi girată de premierul Victor Ponta. Ba chiar, primul ministru a corectat propunerea lui Dragnea, care iniţial prevedea ca perioada de „negoţ“ să fie menţinută la 10 zile. Schimbul se va putea realiza în 45 de zile (mijlocul lunii octombrie), adică în plină campanie electorală pentru Cotroceni. Multe semne de întrebare a adus cu sine această schimbare de la 10 la 45 de zile, mai ales că, mărind termenul, PSD riscă să aibă parte în acest interval de o decizie a Curţii Constituţionale care să declare neconstituțională ordonanţa. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, iar ordonanţa va fi suspendată, cei care au decis să treaba în „barca“ altui partid riscă să îşi piardă mandatele. Pentru că un mic articol de lege - Articolul 9, alineatul (2), litera h1 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali stipulează că „un consilier judeţean sau local (inclusiv viceprimar) îşi pierde mandatul în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Vasile Delicoti: „Miza nu sunt primarii, ci consilierii locali, municipali şi judeţeni“

„Din punctul meu de vedere, «capcana» acestei ordonanţe este alta decât cea pe care se bate monedă. Nu sunt primarii, ci consilierii locali, municipali şi judeţeni. În localităţi, primarul este ales de votanţi ca om, nu datorită partidului din care face parte. Mai ales în comune, oamenii îl cunosc pe omul care candidează, nu pe politicianul care le cere voturile. De aceea, sunt localităţi unde primarul a fost acelaşi, dar un mandat sub umbrela portocalie, un mandat sub cea roşie“, consideră primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti. Acesta a mai spus şi că nu crede că la nivelul judeţului Constanţa vor exista primari care să treacă de la Alianţa Creştin Liberală (ACL) către Partidul Social Democrat. „Această ordonanţă a migranţilor este dată pentru a crea majorităţi în consiliile locale, municipale şi judeţene. Este dată pentru a-i momi pe unii aleşi locali să treacă în barca lor. Însă, există şi reversul medaliei. Legea se aplică pe termen limitat. După ce politicienii de vârf «îşi vor vedea sacii în căruţă», există riscul, şi chiar portiţa legală, ca cei nou veniţi să fie primii înlăturaţi, pentru a le lua locul următorul supleant. Supleant care este, de multe ori, cu state vechi în partidul care a adoptat migrantul“, este de părere Vasile Delicoti.
Mecanismul este simplu de înţeles. Partidele au nevoie să controleze consiliile municipale şi locale şi în special pe cele judeţene pentru a canaliza fondurile către cei curtaţi. Problema care se întrevede este următoarea: odată câştigate consiliile „majoritar monocolore“, alianţa care a „nutrit“ această iniţiativă are cale liberă în a-şi impune deciziile.

Gigi Chiru - „Victor Ponta nu este încrezător în forţele proprii“

Privind problema ordonanţei de cealaltă parte a baricadei, senatorul de Constanţa Christian Gigi Chiru consideră că proiectul legislativ are alte dedesubturi: „Ordonanţa are clar caracter electoral, subliniind teama pe care PSD o are pentru candidatul lor la alegerile prezidenţiale. Victor Ponta nu este încrezător în forţele proprii“. „Este clar vorba de probleme în interiorul partidului, probleme care îi împing să promulge legi neconforme Constituţiei. Este o procedură periculoasă pentru aleşii care vor cădea în plasa acestei ordonanţe. ACL va depune săptămâna viitoare o moţiune de cenzură privind această ordonanţă, dar şi alte legi fiscale“, a declarat senatorul PDL Christian Gigi Chiru.
 
„Ordonanţă este gândită ingrat. Primarii, aleşii locali au termen 45 de zile să circule, într-un singur sens, către partidul din care vor să facă parte, în vreme ce parlamentarii se pot plimba de la un partid la altul din 10 în 10 minute. O lege sănătoasă trebuie făcută pe termen lung. În fond, sunt sigur că un social-democrat nu se transformă în mai puţin de 45 de zile într-un liberal. Fie au îmbrăţişat de mai mult timp altă doctrină decât cea din care fac parte, fie altele sunt raţiunile care le schimbă ordinea politică“, este de părere Gheorghe Frigoi. Primarul, profesor de formaţie, consideră că „legea este făcută precum în fabula «Câinele şi căţelul»: noi vrem egalitate, dar nu pentru căţei“, a nuanţat acesta.
 
„Trebuie să ieşim din minciună si ipocrizie: Ordonanţa de Urgenţă dă o şansă primarilor sa decidă. Cei mai mulţi primari au fost aleşi în numele şi cu proiectul USL. După trădarea liberalilor, acum, acei primari stau la masă cu PDL şi cu oamenii lui Traian Băsescu. Practic, ei sunt obligaţi să meargă împotriva votului din 2012. Declaraţiile primarului din Galaţi, Marius Stan sunt grăitoare: acesta a declarat că în ultimii ani a fost trădat de propriul partid (PNL), are proiecte importante blocate de consiliul local şi, prin urmare, a ales să opteze pentru UNPR, una dintre formaţiunile care au format USL-ul în 2012“, a declarat deputatului de Constanţa Mircea Titus Dobre. „În situaţia lui Marius Stan sunt numeroşi oameni care nu pot accepta că PNL a bătut palma cu PDL, cei împotriva cărora am luptat împreuna in 2012. Prin aceasta ordonanţă nu se stimulează migraţia, ci se dă şansa primarilor să refuze trădarea votului, o decizie luată în spatele uşilor închise de la Bucureşti“, este părerea parlamentarului constănţean.

Îndemnul lui Vrabie pentru depolitizarea instituţiilor publice, susţinut de senatorul Marian Vasiliev

În altă ordine de idei, primarul independent al comunei Peştera, Valentin Vrabie, a adresat în urmă cu puţin timp o scrisoare deschisă în care invita aleşii locali la depolitizarea instituţiilor publice. „Primarii şi consilierii locali sau judeţeni, care sunt într-adevăr în slujba oamenilor ce i-au ales, trebuie să dezbrace haina politicii - care este asemenea unei cămăşi de forţă: nu le permite să facă lucrurile în folosul cetăţenilor, ci în folosul partidelor. De aceea, îi îndemn pe toţi cei care au fost aleşi cu bună credinţă de către oamenii care le-au acordat încrederea lor: «Partidul» nostru, al aleşilor este cetăţeanul. Să profităm de această ordonanţă de urgenţă şi să le arătăm reversul medaliei - să lăsăm partidele şi să alegem calea independenţei politice“, a declarat gospodarul-şef Valentin Vrabie.
 
În concordanţă cu opinia expusă de Vrabie, senatorul UNPR Marian Vasiliev consideră că se impune o altă lege: „Asemenea preşedintelui României, odată ajunşi în fruntea administraţiei locale sau judeţene, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu ar mai trebuie să facă parte din vreun partid politic. Rolul lor acolo este acela de manager“. „Parti-pris-urile politice nu ar mai trebui să devină miza prin care preşedinţii de consilii să condiţioneze alocarea fondurilor către o primărie sau alta. Din acest punct de vedere susţin propunerea enunţată de primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie“, a declarat senatorul Marian Vasiliev.
 
Primarul comunei Tuzla, Florian Constantin Micu, a declarat că nu îl interesează politica şi că pe nici un ales local, decis să facă treabă în localitatea pe care o reprezintă, nu ar trebui să îl intereseze „Cătă vreme lupţi pentru comunitatea ta, umbrela sub care te acoperi de ploaie, că e roşie, portocalie, galbenă, verde sau în dungi, nu mai are nicio importanţă“, a precizat primarul comunei Tuzla.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii