Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banii vorbesc Comuna Horia, „campioana“ lucrărilor şi a proiectelor europene (galerie foto)

ro

24 Jul, 2014 00:00 3753 Marime text
Agitaţie mare în comuna Horia. Angajaţii Primăriei lucrează de dimineaţa până seara pentru a ridica un nou sediu al instituţiei autorităţii publice locale. Momentan, Primăria funcţionează în sediul Căminului Cultural, dar primarul speră că până la Crăciun se vor muta în „casă nouă“. Aşa cum era de aşteptat, lucrările sunt făcute din fonduri europene.

Mai exact, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), lucrările de construire a noului sediu ajungând la aproximativ 1.100.000 de lei. Comuna Horia este una dintre puţinele localităţi care se pot mândri cu faptul că nu plătesc ajutorul social (Legea 416) niciunui localnic, cei care s-ar fi putut încadra în această categorie fiind angajaţi în cadrul societăţii Primăriei. Mai mult decât atât, primarul Gigel Sava spune că are o mulţime de proiecte în derulare care să îi ţină ocupaţi pe angajaţii Primăriei. „Luna aceasta am semnat şi pentru depunea dosarului pentru o lucrare ce presupune reabilitarea căminului cultural din Tichilești. A fost depus încă de la sfârșitul lunii aprilie, în iunie a fost declarat conform, în scurtă vreme se va face verificarea tehnică a dosarului, iar după aceea va putea fi semnată finanțarea. Dacă lucrurile merg aşa cum ne dorim, în câteva săptămâni dăm drumul lucrărilor. Proiectul este făcut prin Grupul de Acţiune Locală (GAL), prin Măsura 322, iar costul lucrărilor atinge 137.000 de euro“, a declarat primarul comunei Horia, Gigel Sava.

Reţeaua de apă, finalizată până luna viitoare

Tot prin GAL, Primăria urmează să achiziţioneze şi câteva utilaje pentru dotarea Serviciului Voluntar de Situaţii de Urgenţă. Acestea vor fi plătite dintr-un credit pe care administraţia publică locală l-a accesat, costul achiziţiei fiind de 63.000 de euro.
„Totodată, un al proiect important pentru care ne zbatem din 2007, când am cumpărat terenul, este acela de construcţie a unei grădiniţe. Am mai făcut o dată proiectul, dar în 2009 am pierdut finanţarea. L-am depus din nou la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin PNDL, şi avem încredere că de data aceasta va intra la finanţare. Costul proiectului este de 1.105.000 de lei“, a mai declarat liderul autorităţii publice de la Horia.
Un alt proiect pentru care Primăria comunei Horia a reuşit să obţină fondurile necesare este cel de reabilitare şi extindere a reţelei de apă. Începută în anul 2012, lucrarea a stagnat o perioadă din cauza lipsei banilor. Odată obţinute cele 2.990.000 de lei, primarul crede că până la finalul lunii august lucrarea va fi încheiată şi se va face recepţia. „În total este vorba despre extinderea cu 5 kilometri a reţelei de apă în satul Cloşca şi 22 de kilometri de conducte înlocuite. De asemenea, am forat şi un puţ de apă nou, cele vechi fiind destul de contaminate, astfel că şi aici vor fi 5 kilometri de conductă de aducţiune“, ne-a povestit primarul Gigel Sava.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii