Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ruşii lipoveni sunt morţi după formaţia lor de fotbal Brutarii i-au împletit colac personalizat echipei Pescarul Ghindăreşti (galerie foto)

ro

05 Mar, 2013 22:33 6261 Marime text
Vice-lidera Seriei Nord a Ligii a V-a constănţene este sufocată de dragostea şi ataşamentul locuitorilor din comună

Pescarul Ghindăreşti a pierdut fotoliul de lider în campionat în ultima etapă a turului, în urma înfrângerii din deplasare cu Voinţa Săcele, meci în care oaspeţii au acuzat însă arbitrajul.

Pescarul Ghindăreşti este mândria locuitorilor din comuna constănţeană de pe malul Dunării, în totalitate de origine ruso-lipovenească. „Îmi curge prin vene sânge de lipovean, de aceea sunt dispus să fac orice ca să ajut şi să ridic echipa. Îmi place fotbalul, sunt un microbist înrăit”, spune Romică Nicolai, cel care se ocupă de toate treburile formaţiei, şi ca delegat, şi ca sponsor. Iar cuvintele pe care le rosteşte cu fală acesta sunt pe buzele tuturor celor din preajma Pescarului. Iată un exemplu de afecţiune. De curând, echipa a participat, la Techirghiol, la Campionatul Judeţean de fotbal în sală, iar pe drumul de întoarcere de la un meci, când jucătorii au oprit să ia masa, fratele lui Romică, Ştefan, care este brutar în Constanţa, le-a făcut tuturor o surpriză: le-a oferit un colac împletit de mâinile-i pricepute, pe care era scris numele formaţiei! Ştefan Nicolai a jucat ca portar la sală.

Stâlpul apărării este dublu campion mondial

În turul Ligii a V-a, Pescarul a mers foarte bine. S-a clasat şi pe locul întâi, fiind detronată în ultima etapă de cea care i-a luat locul, Voinţa Săcele. Înaintea meciului direct, de la Săcele, cele două formaţii erau despărţite în clasament de un punct. Gazdele au câştigat cu 5-1. „Am fost defavorizaţi de arbitraj în această partidă. Trei goluri au fost neregulamentare: unul marcat din ofsaid şi două din penalty-uri imaginare. Aceste lucruri ne-au demoralizat. Când nu mai există paritate, e greu să dai randament. Noi ne zbatem să ne menţinem în locurile fruntaşe. Acesta e obiectivul. Reprezentăm o comună mare şi frumoasă şi ar fi fost păcat să nu promovăm sportul. În prima parte a turului, am fost pe la mijlocul clasamentului, dar, încet-încet, am început să urcăm. Avem jucători tineri, dornici de fotbal şi serioşi, care joacă, nu se joacă. Îşi dau toată silinţa. Am numai cuvinte de laudă pentru ei”, arată Romică Nicolai, zis „Cassano”, pentru că seamănă cu atacantul lui Inter Milano, echipă al cărei fan este.
Toţi fotbaliştii de la Pescarul sunt ruşi lipoveni. Cei mai mulţi stau în comuna de peste 3.000 de suflete, iar cei care locuiesc în Constanţa sunt de fel tot din Ghindăreşti. Decanul de vârstă al echipei este mijlocaşul Viorel Ivan, în vârstă de 39 de ani, atât cât are şi Romică Nicolai, care a jucat şi el, ca mijlocaş dreapta sau atacant, până acum şase luni, când s-a accidentat la un meci al echipei de old-boys Meconst. „Un adversar mi-a făcut o forfecare şi m-am ales cu maleola ruptă. Am fost operat, am plăcuţă, dar perioada de refacere a trecut. Am şi jucat şi m-am simţit bine”, spune delegatul echipei.
Căpitanul Pescarului Ghindăreşti este fundaşul central Iosif Chirilă (30 de ani), celebrul canoist fost şi la CS Farul, dublu campion mondial şi de alte două ori medaliat, vicecampion european şi participant la două ediţii ale Jocurilor Olimpice (2008, 2012). Cu el pe linia de fund, alături de alţi apărători, Pescarul a primit cele mai puţine goluri (doar nouă) dintre toate echipele seriei, în prima parte a campionatului. Alţi jucători sunt Laurenţiu Pamfilov (fundaş stânga), Mihai Arhip (un portar de 18 ani care promite), Florin Iacob (mijlocaş central), Mihai Ignat (un mijlocaş stânga de 18 ani, de la Farul 2010) sau Anatoli Platon (atacant, 25 de ani, golgeterul echipei, care a marcat mai mult de jumătate dintre cele 22 de reuşite din tur ale echipei).

Ciorbe tradiţionale şi peşte la proţap

Romică Nicolai este sufletul echipei. În Ghindăreşti are un bar cu terasă şi o firmă de instalaţii electrice. Delegatul formaţiei stă însă mai mult în Constanţa, venind la echipă în week-end. Se ocupă intens de Pescarul. Ajută şi cu bani, iar acum se zbate să pornească Asociaţia Sportivă şi să modernizeze terenul (se lucrează la însămânţare şi se caută resurse pentru vestiare). Îi aduce de multe ori pe fotbalişti la barul său, unde se pregătesc ciorbe tradiţionale la ceaun sau peşte la proţap. „La Ghindăreşti, fotbalul e un mod de relaxare pentru locuitorii comunei. La meciurile de acasă, avem mereu peste 300 de spectatori. Vin bărbaţi, femei, copii, tineri şi bătrâni. Şi primarul Adrian Vartolomei e alături de noi. Cu banii e mai greuţ însă, pentru că încă nu suntem organizaţi ca asociaţie sportivă. Băieţii din echipă, care nu sunt elevi, lucrează în construcţii sau sunt pescari”, arată Romică Nicolai, care postează pe pagina sa de Facebook multe poze şi ştiri de la echipă şi vrea să-i ducă pe jucători şi la seratele de ruşi lipoveni care se organizează la Constanţa, în a treia săptămână din fiecare lună. „Pe lângă sport, vrem să promovăm şi cultura, şi tradiţiile noastre. Îmi plac ideile noi, vreau ca spiritul ruşilor lipoveni să dăinuie pe veci”, încheie Romică Nicolai.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • viorel 08 Mar, 2013 11:06 dunarea batrana ne-a invatat ,sa fim suporteri cu adevarat ,si la bine hei si la rau tot asa Pescarul Ghindaresti va castiga
  • luchian 06 Mar, 2013 11:04 Ghindaresti comuna mare, toti pescarii se aduna. 11 pescari sunt in groapa , 15 mii sunt in tribuna. Rosu-i sangele varsat pentru numele Pescarul, alb e semn ca s-au predat, si Pescarul e campioana. Hai Pescaruuuuul !!!!!!!!
  • vlad 06 Mar, 2013 09:08 Bravo Romica, faci cinste comunei, mai citim si stiri pozitive despre lipoveni. Succes pe mai departe.
  • Elghin 06 Mar, 2013 08:36 Hai Pescaruuuuu !!!