Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La 13 ani, Ana Dascăl are 1,82 m şi poartă 44 la picior „Rechinul negru“ înoată la Constanţa. E noua senzaţie din România! (galerie foto)

ro

28 Nov, 2015 00:00 12458 Marime text
Una dintre cele mai talentate tinere înotătoare ale României, clujeanca Ana Iulia Dascăl, se pregăteşte la Constanţa cu soţii Eduard şi Beatrice Câşlaru. Talentata sportivă este considerată un fenomen, având calităţi fizice şi tehnice de excepţie.
 
Anei i se spune în România „Rechinul negru“. Are un apetit deosebit pentru titluri de campioană şi recorduri naţionale, cum numai principalul prădător al mărilor şi al oceanelor mai dovedeşte. Ana se simte în bazin ca peştele în apă şi are obiective clare. În ciuda tinereţii sale, vrea să se califice la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio, iar la următoarea ediţie a JO, cea din 2020, de la Tokyo, plănuieşte să devină campioană olimpică.
 
Înotătoarea cadetă Ana Dascăl, din Cluj, este multiplă campioană naţională şi deţinătoare de recorduri ale României la categoria sa de vârstă, obţinând rezultate deosebite şi în întrecerile internaţionale. Campioana are 13 ani (născută pe 14 septembrie 2002), iar din această toamnă se antrenează la Constanţa, rămânând însă în continuare legitimată la clubul ei, Universitatea Cluj. Ana a decis să vină pe litoral pentru a se pregăti sub comanda soţilor Eduard şi Beatrice Câşlaru, în bazinul de la Palatul Copiilor din Constanţa. Tânăra şi valoroasa înotătoare, care e membră a lotului naţional de cadeţi şi beneficiază de bursă olimpică, locuieşte (împreună cu mama sa, Andreea) la hotelul Sport şi învaţă, în clasa a 7-a, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, acolo unde şi-a făcut transferul.

Surorile Dascăl s-au dedicat nataţiei

„O cunoaştem pe Ana de mică, remarcând-o prima dată la concursurile desfăşurate la Brăila. Acum am ajuns să lucrăm împreună. Ea a decis să vină la Constanţa, unde locuim noi. Este un copil deosebit de talentat. Foarte serioasă şi muncitoare la antrenamente. Respectuoasă, cuminte şi preocupată în aceeaşi măsură şi de carte. Nataţia e pasiunea vieţii sale. Vine mereu şi ne întreabă multe lucruri şi cum să-şi îmbunătăţească evoluţia. Caută să se perfecţioneze permanent“, a declarat fosta mare înotătoare Beatrice Câşlaru, vicecampioană olimpică şi maestru emerit al sportului. Ana Dascăl are o soră, Alexia, mai mare cu un an, care face şi ea înot şi e la fel de talentată. 

Crede că echipamentul negru o face fioroasă 

Supranumele Anei de „Rechinul negru“ vine de la felul extraordinar în care taie apa şi de la predilecţia sa de a purta în concurs echipament negru: costum, cască şi ochelari. Tânăra spune că se simte ca un rechin în apă şi că înoată foarte tare încă de la începutul cursei. Crede că echipamentul negru o face fioroasă şi vrea să bage frica în adversare. Cum s-ar spune la fotbal, vrea să câştige meciul încă de pe culoarul către teren, acolo unde jucătorii stau pentru prima dată faţă în faţă. Înotul, dar şi moştenirea genetică (părinţii săi sunt înalţi) au dezvoltat o supersportivă, cu certe calităţi atletice, Ana având, la 13 ani, 1,82 m înălţime şi purtând măsura 44 la picior! Şi preşedintele Federaţiei Române de Înot şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, are numai cuvinte de laudă la adresa Anei.

Are aproape 45 de titluri de campioană naţională 

Tânăra clujeancă se pregăteşte la Constanţa cu Eduard (antrenor coordonator) şi Beatrice Câşlaru timp de şase zile pe săptămână (de luni până sâmbătă, inclusiv), iar un antrenament durează în general în jur de două ore şi jumătate. „Am fost primită foarte bine la Constanţa şi încerc să mă acomodez. Deocamdată, mi-e cam greu aşa departe de casă, dar o am pe mama cu mine. Lucrez foarte bine cu soţii Câşlaru. Antrenamentele sunt grele, însă aşa trebuie să fie. Aproape în fiecare zi din cursul săptămânii fac două antrenamente, unul dimineaţa, la ora 7.00, şi unul seara, la ora 18.00. Doar sâmbătă şi într-o altă zi programul cuprinde o singură şedinţă de pregătire. Mă străduiesc să îndeplinesc baremul de participare la Jocurile Olimpice de la Rio la mai multe probe. Cele la care mă simt cel mai bine sunt 50 m liber, 200 m mixt şi 100 m spate“, a declarat Ana Dascăl, care a cucerit până acum în jur de 45 de titluri de campioană naţională, a doborât patru recorduri naţionale (două la 100 m spate, unul la 50 m fluture şi unul la 100 m liber) şi e egalat un altul.

A corectat şi recordul lui Beatrice Câşlaru  

Ana este motivată de performanţele lui Beatrice, care e eroul ei. Precum antrenoarea, sportiva vrea să dobândească şi ea glorie în marile întreceri internaţionale, Europene, Mondiale şi Jocuri Olimpice. A ţinut în palme cele două medalii (de argint şi de bronz) obţinute de Beatrice Câşlaru la JO de la Sydney 2000 şi şi-a jurat că va ajunge şi ea pe podiumul olimpic. Visul ei e măreţ: să devină campioană olimpică la Tokyo, în 2020. Iar pe termen scurt, speră să îndeplinească baremul de participare la JO de la Rio, de la anul, când încă nu va avea 14 ani!
 
„Ana e specializată pe craul. Planul nostru e să intrăm şi pe mixt. La începutul lui decembrie, se împlineşte un an de când Ana mi-a doborât recordul naţional de copii la 100 m liber! Îi place să înoate cu costume negre. Fiecare concurează cum se simte mai bine. Şi eu, când participam la concursuri, aveam unghiile date cu ojă mov, iar uneori cu ojă verde“, spune Beatrice Câşlaru. Recordul naţional la 100 m liber la vârsta de 12 ani stabilit de Beatrice (pe atunci Coadă) pe 14 iulie 1987 era de 01:01:21, iar noul timp, cel mai bun din România la această categorie de vârstă, care îi aparţine acum Anei, e de 00:59:84. La 100 m spate, înotătoarea clujeană a corectat un record naţional vechi de 32 de ani.

Un an 2000 de senzaţie

Născută la Brăila, în urmă cu 40 de ani, Beatrice Câşlaru este multiplă campioană naţională şi europeană, multiplă medaliată continentală şi deţinătoare a două medalii olimpice (argint la 200 m mixt şi bronz la 400 m mixt) la Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000, întrecere la care a ocupat şi un loc patru cu ştafeta de 4X200 m liber. De altfel, Beatrice a avut un an 2000 de senzaţie (sub bagheta antrenorului Eduard Câşlaru), în afară de performanţele de la JO mai cucerind trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz la Campionatul European de la Helsinki. La JO de la Atlanta (1996) a fost finalistă în două probe. Pentru performanțele obținute în anul 2000, i s-a conferit Ordinul Național Pentru Merit în grad de Ofițer, Beatrice Câşlaru fiind, totodată, maestru emerit al sportului.

Sursa foto: Facebook, swimming.ro, u-cluj.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ARC 28 Nov, 2015 17:01 Felicitari pentru articol. Frumos. Succes Anei Dascal.
  • Pierre Joseph de Hillerin 28 Nov, 2015 08:19 Succes Anei, Luis Edy si lui Bichi! Astept vesti de la Rio!