Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Juniorul care a marcat de două ori pentru Farul în Liga a II-a Alexandru Muscă se lipeşte de gol ca de hârtia Zeppelin (galerie foto)

ro

05 Jun, 2014 00:00 7093 Marime text
Atacantul titular al Farului din ultimele cinci meciuri de campionat este un tânăr de 18 ani promovat de la juniori, care a reuşit să şi puncteze 

Pe acest final de campionat, Farul a dat credit tineretului, mizând pe mai mulţi jucători din propria pepinieră. Unul dintre cei care au profitat de conjunctura favorabilă a fost Alexandru Georgian Muscă, un vârf care a jucat aproape toate minutele de când a intrat în echipă. În plus, a reuşit să şi dea goluri. Colegii îi zic atacantului Zepe, iar această poreclă are o istorie nostimă.

Născut pe 27 martie 1996, la Constanţa, Alexandru mai are un an de juniorat. Este „enervant de tânăr“, pentru a-l cita pe Răzvan Raţ, care l-a descris astfel pe Cristian Manea, puştiul din Agigea ce a debutat la echipa naţională de seniori la 16 ani şi zece luni. Alexandru Muscă a început să joace fotbal la Farul, când avea zece ani, fiind îndrumat de antrenorul Constantin Mareş. Apoi, înainte de a pleca la Academia „Hagi“, tânărul a fost antrenat de Iosif Bukkossi. De la Academie a ajuns, împrumut, la juniorii Oţelului Galaţi, unde a jucat un an. Apoi s-a întors la Farul, lucrând cu Mihai Turcu, iar apoi cu Lucian Marinof şi Izmir Abdulgani, ultimii săi antrenori de la juniori înainte de echipa mare. Debutul la prima formaţie l-a făcut în partida de la Constanţa cu Dunărea Galaţi, scor 0-0, tânăra formaţie a Farului obţinând cu această ocazie primul punct după şapte înfrângeri consecutive. Alexandru a jucat titular şi a rămas pe gazon toate minutele. După acest meci, au urmat alte patru în care a fost folosit mereu din primul minut: cu CF Brăila (1-3 în deplasare, 90 de minute), cu Gloria Buzău (0-2 la Constanţa, 90 de minute), cu Unirea Tărlungeni (0-1 în deplasare, 84 de minute), cu Rapid CFR Suceava (4-1 la Constanţa, 80 de minute) şi cu Dunărea Galaţi (1-4 în deplasare, 90 de minute), în ultimele două partide înscriind câte un gol. „Am trecut la un nivel superior şi, normal, e mai greu. Dar trag tare, ca să fac faţă. Am avut ceva emoţii în meciul meu de debut la Liga a II-a. Am aflat că voi juca în ziua partidei. Antrenorul Ştefan Nanu mi-a spus: «Copile, azi o să te bag. Să joci cu tupeu!». Meci de meci, încerc să nu-l dezamăgesc. Sper să rămân şi în continuare la echipa mare“, a spus Alexandru, care a adormit cu greu în seara meciului cu Rapid CFR Suceava. Bucuria victoriei la scor şi a golului marcat i-a alungat somnul. „Este cel mai important gol din cariera mea de până acum. I-l dedic surorii mele. De fiecare dată când plec de acasă la Farul îi spun că voi marca pentru ea“, dezvăluie tânărul atacant.

Poreclă transformată în renume

Pe sora mai mică a fotbalistului de la Farul o cheamă Alexandra şi are şapte ani. Se vede treaba că părinţilor celor doi le-a plăcut mult acest prenume, din moment ce l-au ales pentru ambii copii. Şi Alexandra e sportivă, făcând gimnastică la CSS1 Constanţa. Nici părinţii celor doi nu sunt străini de sport. Tatăl, Marius, a practicat fotbalul în armată, iar mama, Nicoleta, a jucat tenis de masă în liceu. Lui Alexandru i se spune, la Farul, Zepe, poreclă inspirată de hârtia Zeppelin, folosită pentru a prinde muşte, aceasta fiind îmbibată cu o soluţie specială. De la Zeppelin, cum i se zicea tatălui său, s-a trecut la Zepe juniorul. Alex nu se supără, ba chiar aşa îşi spune şi pe Facebook, iar cu timpul, şi-a transformat porecla în renume. Se lipeşte de gol ca musca de hârtia Zeppelin. „La juniori, marcam aproape meci de meci. Punctul meu forte e forţa de pătrundere. Mă asemăn, ca stil de joc, păstrând, bineînţeles, proporţiile, cu Fernando Torres, iar idolul meu e Zlatan Ibrahimovic“, arată junele fotbalist, care le-a făcut o mare bucurie celor din familie, atunci când a marcat în meciul cu Rapid CFR Suceava primul său gol la echipa mare.

Un fost coleg de-al său i-a dat gol Stelei în Liga I

La juniorii Oţelului, Alex Zepe a fost pregătit de Ion Cruceanu, iar cu această echipă, în 2012, a cucerit medaliile de bronz în Campionatul Naţional rezervat juniorilor B (născuţi în 1995). În finala mică, Oţelul a trecut la penalty-uri de Academia Hagi (după 2-2 în timpul regulamentar de joc), iar din lotul care a obţinut această performanţă, pe lângă Alexandru Muscă, au mai făcut parte, printre alţii, atacantul Alexandru Tudorie (noul puşti-minune al Oţelului, care i-a dat gol Stelei în Liga I) sau mijlocaşul Alexandru Vieru (de la Săgeata Năvodari). La Farul, Muscă se înţelege bine cu toţi coechipierii, iar în cantonamente, coleg de cameră îi este Bogdan Meleandră. Alexandru se simte cel mai bine în postura de vârf împins, deşi a mai jucat şi al doilea vârf sau atacant dreapta. Numărul său de la juniori a fost 9, cu care a şi jucat în patru dintre cele cinci partide de la echipa mare. Doar în ultima etapă, la Galaţi, a purtat 8 pe spate, întrucât tricoul cu numărul 9 l-a luat Silviu Igiroşanu.      
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii