Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul, în colaps! Andrei Szemerjai - „Păcat de suferinţa unor oameni şi de istoria clubului“

ro

25 Mar, 2015 00:00 3016 Marime text
Retrasă din Superligă cu cinci zile înaintea începerii campionatului, vicecampioana României la rugby, RCJ Farul Constanţa, traversează clipe groaznice. Jucătorii au fost declaraţi liberi de contract, iar anul calendaristic 2015 se anunţă unul mort din punct de vedere competiţional.
 
Lipsa finanţării de la Consiliul Judeţean Constanţa, ca urmare a inexistenţei, încă, a normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 2/2015, i-a fost fatală echipei de rugby. Oficialii clubului au fost nevoiţi să anunţe retragerea din campionat, iar rugbyştii au căpătat statut de jucători liberi. Ce se va întâmpla în continuare încă nu se ştie. Fără lot şi fără bani (cu care să asigure cheltuielile de la echipă, de organizare a meciurilor şi de deplasare şi să suporte utilităţile de la baza sportivă), RCJ Farul pare ieşită din circuit cel puţin în anul calendaristic 2015, unul în care, potrivit prof. Andrei Szemerjai, reprezentantul CJC Constanţa la RCJ Farul, este exclus ca echipa să joace într-o competiţie la nivel de seniori. Cea mai plauzibilă variantă este înscrierea în Divizia Naţională, de la anul, a unei echipe Under-23 (alcătuită din jucători aflaţi acum la Farul ori la alte formaţii).

Viitor sumbru

„În acest moment, nu avem resurse financiare, iar jucătorii au primit încuviinţarea să plece. Am rugat Federaţia să facă o derogare în privinţa perioadei de transferări, pe care să o prelungească cu 48 de ore în cazul acelor rugbyşti de la Farul care ar dori să meargă la alte echipe. E prematur să spunem acum ce se va întâmpla cu clubul, însă anul 2015 e unul mort din punct de vedere competiţional. Al doilea eşalon al rugby-ului românesc, Divizia Naţională, porneşte şi el la drum în această sâmbătă“, a spus Andrei Szemerjai.

Pierdere imensă pentru rugby-ul românesc

Directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ Constanţa spune că este mare păcat că RCJ Farul a ajuns în această situaţie extremă tocmai într-o perioadă deosebit de prolifică pentru rugby-ul constănţean, care a obţinut în 2014 numeroase titluri naţionale şi medalii, la toate nivelurile de vârstă, de la copii până la seniori. „Vârful piramidei constănţene a primit o lovitură puternică. Păcat de suferinţa unor oameni şi de istoria clubului. Nu pot descrie cum au primit rugbyştii vestea pe care am fost nevoit să le-o dau. Îmi pare nespus de rău. Este o pierdere imensă pentru rugby-ul românesc. Însă acestea sunt legislaţia şi legile jocului. Sportul ar trebui să beneficieze de o altă susţinere şi de o altă deschidere.

Vrem să ajungem o putere europeană, dar în Superligă avem doar şase echipe şi nici în eşaloanele inferioare nu stăm mai bine. Din Divizia Naţională, an de an, nimeni nu vrea să promoveze, dintre cei care obţin acest drept. În rugby-ul românesc, avem 20 de echipe mari şi late, iar trei sferturi dintre ele sunt subfinanţate. Fac două antrenamente pe săptămână şi joacă o dată. Asta plantăm, asta culegem. În Europa, ajungem pe locul pe care-l merităm. Spre deosebire de România, adversarii noştri nu dau înapoi, nici măcar nu stau pe loc, ci avansează. Au făcut din sport prioritate naţională“, a punctat Andrei Szemerjai, care este de părere că, „o perioadă, până se vor limpezi lucrurile, probabil că zona Constanţa se va transforma în cel mai puternic centru de juniori, o academie de rugby“.

Cristian Cojocaru: „Motivaţia copiilor nu va mai fi aceeaşi”

„Este un moment foarte trist trăit atât de clubul care a consacrat rugby-ul constănţean şi românesc, cât şi de toţi fanii şi iubitorii Farului, de actualii şi foştii sportivi. Se şterge o tradiţie, dispare o emblemă. Şi nu ştim exact ce se va întâmpla, nu avem certitudinea datei în care se va reaprinde Farul. Cred şi susţin cu tărie că o parte a rugby-ului românesc se afla la Constanţa”, a spus şi fostul rugbyst Cristian Cojocaru, antrenor la clubul Tomitanii Constanţa şi la lotul naţional Under-19 al României. Tehnicianul atrage atenţia că gravele probleme cu care se confruntă clubul de şase ori campion naţional va avea o influenţă negativă şi asupra rugby-ului constănţean la nivel juvenil. „Copiii se apucau de rugby având în faţa imaginea şi istoria Farului, la care visau să ajungă într-o zi. Nu întâmplător marea majoritate a întrecerilor de mini-rugby s-au desfăşurat pe stadionul Mihai Naca. Tocmai pentru ca puştii să prindă dragoste de club, de însemnele şi de tradiţia acestuia, să vadă pe viu jucători emblematici ai rugby-ului românesc. Acum, visul li s-a spulberat, iar motivaţia lor nu va mai fi aceeaşi. Totodată, Constanţei i se închide o uşă către echipele naţionale”, a precizat Cristian Cojocaru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii