Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:55 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii şi judecătorii constănţeni le vor preda Educaţie civică elevilor

ro

01 Apr, 2014 00:00 2003 Marime text
Procurorii şi judecătorii le vor preda Educaţie civică elevilor din clasele a VII-a, a VIII-a şi a XII-a, ore în timpul cărora îi vor învăţa noţiuni simple despre justiţie. Acest lucru a fost stabilit printr-un protocol de colaborare comun încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public. Trebuie precizat faptul că judecătorii şi procurorii vor lua parte la acest proiect în regim de voluntariat.
 
„Discuţii despre legislaţie şi dreptate, drepturile omului, conflicte sociale, corupţie, discriminare, noţiuni despre justiţie sunt câteva dintre temele pe care le vor aborda procurorii şi judecătorii în faţa elevilor constănţeni“, a declarat, ieri, inspectorul şcolar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, prof. dr. Răducu Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Aceasta a urmat video conferinţei la care au participat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi ai instanţelor din întreaga ţară. Principalul argument al iniţiativei constă în faptul că, deşi profesorii vorbesc deja la cursuri despre aceste aspecte, elevii ar putea înţelege mai bine justiţia şi consecinţele nerespectării unor reguli, dacă ar învăţa noţiunile necesare de la judecători şi procurori.
 
Totodată, inspectorul şcolar general a adăugat că temele vor fi alese în raport cu evenimentele pe care le vedem şi le trăim. „Aceste întâlniri cu profesioniştii din justiţie au ca rol formarea unei imagini corecte a ceea ce înseamnă delincvenţă, problematica dreptăţii şi egalităţii, problema corupţiei etc. În judeţul Constanţa vor fi alese şcoli gimnaziale, licee din municipiile Constanţa, Medgidia şi Mangalia şi din oraşul Hârşova, într-o primă etapă. Ne vom adresa elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, nivel gimnazial şi celor din clasa a XII-a, nivel liceal. Modul în care vor fi alese aceste unităţi şcolare ţine foarte mult de programul pe care îl au procurorii sau judecătorii, în funcţie de activităţile profesionale pe care dânşii le promovează, noi punându-le la dispoziţie din reţeaua şcolară a judeţului Constanţa toate unităţile de învăţământ“, a mai adugat Răducu Popescu.
 
Prezentă la conferinţa de presă de ieri, Mihaela Cristina Mocanu, vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, a precizat că deja 15 judecători şi-au exprimat disponibilitatea în acest sens. „Proiectul de faţă este partea scrisă a colaborării care există deja între unităţile şcolare şi instanţele constănţene. Spre exemplu, în săptămâna Şcoala Altfel, un grup de elevi ai liceelor constănţene va veni la noi pentru a vedea cum se desfăşoară munca în instanţe“, a spus Mihaela Cristina Mocanu. Părţile implicate în acest protocol susţin că rezultatele pe care le aşteaptă vor avea un impact pozitiv asupra elevilor. „Trebuie să-i facem pe tineri să conştientizeze riscurile şi să nu treacă de partea cealaltă a baricadei. Cu exemple concrete. Şi cine ar putea să le prezinte mai bine decât cei care lucrează în instanţe? Şi vizitele la Penitenciarul Poarta Albă au avut un impact mare asupra elevilor“, a mai spus şeful învăţământului constănţean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii