Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda oraşului Tulcea, reconstruit după tehnica şi arhitectura romanilor

ro

27 Jun, 2015 00:00 31471 Marime text
Oraşul Tulcea este menţionat pentru prima data în documente de Diodor din Sicilia, în secolul 3 î.Hr., sub numele de Aegyssus. Acest nume vine de la întemeietorul său, getul Carpyus Aegyssus, pe care poetul Ovidiu îl aminteşte în cele două epistole din „Ex Ponto“. Cetatea Aegyssus mai este amintită şi alte documente ale acelor timpuri - Notiţia Episcopatum, în geografia politică „Thematibus“. La Muzeul Tulcean de Istorie, este expusă o inscripţie funerară pe care este însemnat numele Aegyssus.
 
După unele ipoteze, cuvântul Tulcea ar proveni din două cuvinte: „tul“, care înseamnă cărămidă, şi „cea“, care înseamnă pământ. Nicolae Iorga afirma că „tul“ ar fi de fapt numele unui guvernator (Tula-bey), căruia i s-a adăugat terminaţia „cea“, prezentă şi în alte denumiri: Casimcea, Isaccea, Azamcea.
 
Teritoriul oraşului Tulcea a fost habitatul unor comunităţi stabile care au evoluat şi s-au dezvoltat constant. Această aşezare umană a jucat un rol important şi înaintea venirii romanilor, reprezentând o citadelă a lumii geto-dace.
 
După luptele din anii 12-13 d.Hr., cetatea Aegyssus a fost cucerită de romani. Aceştia au reconstruit-o după tehnica şi arhitectura lor, au reorganizat-o din punct de vedere urban, păstrând statutul de fortăreaţă militară, ca dovadă stând zidurile de incintă şi turnurile de apărare ale acropolei oraşului. Din anul 1416, otomanii controlează Dobrogea, localitatea devenind Hora-Tepe (Hora colinelor).
 
Marele cărturar turc Evliya Çelebi (secolul al XVII-lea) vorbeşte despre Tulcea ca fiind un oraş cu 600 de case locuite de valahi. Începând cu secolul al XVIII-lea, Tulcea este tot mai des menţionată în documentele şi în planurile cartografice.

În timpul războaielor ruso-turce din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, Dobrogea devine principalul teatru de război. Otomanii au acceptat aşezarea lipovenilor, ucrainenilor şi bulgarilor veniţi din nordul Crimeii, pe germanii din sudul Rusiei, dar şi pe greci, evrei şi armeni aduşi aici de comerţul înfloritor.

Cu Războiul de Independenţă (1877-1878) au luat sfârşit cele cinci secole de dominaţie otomană ce a influenţat viaţa etnografică şi cultura locală. Din 14 noiembrie 1878, Dobrogea intră sub guvernarea statului român, oraşul Tulcea devenind reşedinţă administrativă a judeţului Tulcea.
 
Sursa: www.info-delta.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii