Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Geamia „Hunchiar“ a rămas fără semilună. Ce spun reprezentanţii Cultului Musulman din România (galerie foto)

ro

04 Dec, 2015 00:00 3917 Marime text
Semiluna de pe Geamia „Hunchiar“, situată în zona peninsulară a municipiului Constanţa, a dispărut. Reprezentanţii Cultului Musulman din România au declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că semiluna a fost dată jos din vârful minaretului pentru a fi înlocuită. Potrivit muftiului Cultului Musulman din România, Iusuf MuuratGeamia „Hunchiar“ va fi reabilitată cu banii Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA). „Deja o echipă de specialişti a început măsurătorile pentru elaborarea unui proiect de reabilitare“, a precizat Iusuf Muurat.
 
Geamia „Hunchiar“ a fost ridicată în anul 1867, fiind cel mai vechi lăcaş de cult musulman din oraş. Filele istoriei povestesc că, la începutul secolului al XIX-lea, Constanţa, care ocupa atunci doar zona peninsulară (actuala zonă istorică, de la Cazino până aproape de Muzeul de Artă Populară), era mărginita de un zid de apărare cu bastion construit de turcii care stăpâneau Dobrogea la acea vreme. Acest zid de apărare a fost distrus între anii 1828 - 1829, din el rămânând doar un morman de pietre albe. Din acele rămăşiţe a fost înălţată, în anul 1867, frumoasa Geamie „Hunchiar“, al cărei nume înseamnă în limba turcă „guvernator“. Având o arhitectură specifică stilului maur, geamia este un edificiu simplu, alcătuit dintr-un corp principal de formă pătrată, care adăposteşte sala de rugăciuni, şi un minaret înalt de 24 de metri, prevăzut în partea superioară cu un cerdac.
 
Din minaret, care este echivalent cu clopotniţa bisericilor creştine, se face chemarea la rugăciune. În trecut, imamul, preotul musulman, urca de cinci ori pe zi în vârful minaretului pentru a anunţa credincioşii, în limba arabă, că a sosit vremea rugăciunii. Şi astăzi se poate auzi chemarea imamului, rostită din minaretul Geamiei „Hunchiar“.
 
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acest lăcaş de cult a fost serios avariat, fapt care a dus la închiderea sa. Geamia a rămas în acest stadiu până în 1990, când reprezentanţii Cultului Musulman s-au ocupat de renovarea sa. Podeaua geamiei este acoperită în totalitate de covoare persane deosebite, iar pereţii sunt lipsiţi de picturi care să redea scene religioase. Singurele obiecte care înfrumuseţează pereţii geamiei sunt câteva tablouri în care sunt scrise cu litere arabe versete din cartea sfântă, Coran.
 
Principalul element de cult din interiorul geamiei este mihrabul, locul de unde imamul oficiază slujbele religioase. Acest altar, dacă putem să-l numim aşa, reprezintă o „nişă“ în perete şi este îmbrăcat într-o faianţă specială, adusă din Turcia şi inscripţionata cu versete din Coran. Dinaintea mihrabului este aşezat un covor persan roşu, lucrat manual, dăruit în 2001 de preşedintele Turciei. De reţinut este faptul că mihrabul este orientat întotdeauna către oraşul sfânt al musulmanilor, Mecca. În dreapta mihrabului se afla minbarul, locul din care imamul predică vinerea şi în zilele de sărbătoare. Minbarul reprezintă calea lui Allah şi apare sub forma unui balcon de lemn cu trepte. Numărul scărilor este întotdeauna impar şi variază în funcţie de mărimea lăcaşului de cult.
 
Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă a fost fondată în anul 1992 și este subordonată direct Instituției Prim-ministrului Turciei. Agenția și-a început activitatea prin finanțarea și implementarea unor proiecte de natură socială, culturală și de sănătate în diferite țări. În prezent, TIKA implementează proiecte în diverse domenii de activitate în peste 120 de țări din întreaga lume.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii