Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Egalitate pe piaţa muncii!“ Agenția Națională Antidrog şi Arhiepiscopia Tomisului vin în sprijinul persoanelor vulnerabile (galerie foto)

ro

24 Mar, 2015 00:00 3590 Marime text
Arhiepiscopia Tomisului a găzduit, ieri, o masă rotundă, întâlnire în cadrul căreia agenţii economici au fost informaţi despre beneficiile angajării persoanelor din grupurile vulnerabile. Evenimentul face parte din proiectul „Egalitate pe piaţa muncii! - proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile“, derulat de Agenţia Naţională Antidrog. Evenimentul s-a desfăşurat sub sloganul „O nouă şansă pentru persoanele vulnerabile din Regiunea Sud-Est“.
 

La masa rotundă au participat angajatori, reprezentanţi ai instituţiilor publice cu atribuţii în consilierea şi angajarea persoanelor din grupurile vulnerabile, precum Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională, Serviciul Autoritatea Tutelară şi Protecţia Copilului din cadrul Primăriei Constanţa, Prefectura Constanţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Constanţa, Cooperativa Meşteşugărească Muncă şi Artă Constanţa, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, şi primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju. „Îmi exprim bucuria de a fi împreună cu dumneavoastră în acest proiect. Constat că este un proiect plin de viaţă şi foarte real.

Biserica face parte de drept din acest proiect. Viaţa fiecărui om este mai importantă decât partea materială. Nu exista arma mai puternica decât rugăciunea în lupta cu drogurile. Dar oamenii trebuie îndrumaţi spre rugăciune, de aceea voi îndemna preoţii să deprindă psihologia persoanelor cu handicap, celor dependenţi de droguri, pentru a-i convinge că demnitatea lor nu este ştirbită. Mulţi dintre beneficiari au o conştiinţă activă şi nu îi vom socoti niciodată inferiori”, a spus ÎPS Teodosie. Din partea beneficiarului, la eveniment au participat directorul general adjunct al ANA, chestor de poliţie Constantin Dumitru, şi Iulian Zăuleţ, managerul de proiect. „Pentru zona în care ne aflăm se observă o rată redusă a ocupării persoanelor cu dizabilităţi, respectiv 12,7%, comparativ cu 63% la nivel naţional, de aceea eforturile noastre vor fi îndreptate în această direcţie.

În cadrul proiectului, în regiunea Sud-Est vor beneficia de cursuri de formare profesională 230 de beneficiari”, a menţionat Iulian Zăuleţ în deschiderea evenimentului. La rândul său, primarul comunei Cumpăna a pus accentul pe faptul că autorităţile publice locale trebuie să se ocupe şi de ajutorarea persoanele cu dizabilităţi. „Nu este un efort prea mare când te îndrepţi spre aproapele tău. Noi, la Cumpăna, am făcut cantină socială, avem grijă de bătrâni şi de persoanele cu dizabilităţi. Autorităţile publice locale trebuie să se ocupe şi de ajutorarea persoanele cu dizabilităţi. Avem nevoie de oameni care să ne sprijine în demersul de integrare a persoanelor din grupurile vulnerabile. An de an, aceste persoane sunt nevoite să-şi confirme handicapul, de parcă le creşte mâna sau piciorul. Cât voi fi primar, voi avea grijă de persoanele cu dizabilităţi. Să atragem cât mai mulţi oameni, care să ajute oameni“, a precizat primarul Mariana Gâju.

Despre proiect

Proiectul „Egalitate pe piaţa muncii! - proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile“ îşi propune să încurajeze angajatorii din diverse domenii de activitate în sensul integrării în echipele profesionale persoane aparţinând grupurilor de etnie romă, persoane cu dizabilităţi şi persoane dependente de droguri. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul vizează calificarea unui număr de 700 de persoane din categoriile vulnerabile.

Beneficiar este Agenţia Naţională Antidrog, având ca parteneri Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, Bucureşti (DGASPC S1), Romani Criss - Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii, Fundaţia de Sprijin Comunitar, Asociaţia TRANSCENA, Arhiepiscopia Tomisului, Agenţia Naţională pentru Romi, LOOP Operations şi Faxmedia Consulting. Grupul-ţintă al proiectului este reprezentat de persoane de etnie romă, persoane cu dizabilităţi, persoane care au fost dependente de droguri sau tineri de peste 18 ani care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, în scopul facilitării reintegrării acestora pe piaţa muncii.

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc ca grupul-ţintă să beneficieze de activităţile de formare profesională şi consiliere. Astfel, vor fi furnizate cursuri de formare profesională pentru 700 de persoane vulnerabile din România, pentru a le oferi acestora o şansă în plus în accesarea unui loc de muncă. 1.000 de persoane din patru regiuni ale ţării (Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia, Nord-Est şi Sud-Est) vor fi mai bine informate cu privire la oportunităţile de dezvoltare personală şi profesională, având astfel un avantaj în demersul de integrare socio-profesională.

Nu în ultimul rând, integrarea profesională reprezintă un aspect cheie pentru tratamentul şi reabilitarea persoanelor dependente de droguri, prin asigurarea condiţiilor optime de viaţă, a educaţiei şi a unui loc de muncă. De aceea, vor fi furnizate servicii de asistenţă pentru 350 de persoane dependente, în scopul susţinerii participării pe piaţa muncii a grupurilor-ţintă. La acestea se adaugă şi desfăşurarea de acţiuni de informare şi conştientizare în scopul schimbării atitudinilor sociale ale angajatorilor privind accesul grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, promovarea voluntariatului şi a conştiinţei civice.

Seminar la CCINA

Astăzi, la sediul Camerei de Comerţ Constanţa, va fi organizat cel de-al doilea eveniment de informare din cadrul proiectului. Este vorba despre seminarul pentru promovarea principiilor de egalitate de şanse în rândul angajatorilor şi al ONG-urilor din judeţul Constanţa. La eveniment vor participa beneficiari, reprezentanţi ai grupurilor vulnerabile vizate, ai ONG-urilor şi angajatori.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii