Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Beneficiile şi riscurile dietei vegetariene

ro

28 May, 2014 00:00 2332 Marime text
Cea mai frecventă greşeală în ceea ce priveşte dieta vegetariană este abordarea ei ca o modă, şi nu ca un regim de viaţă pe care fiecare dintre noi este liber să îl aleagă.

Ceea ce trebuie ştiut atunci când ne hotărâm să adoptăm un regim vegetarian este că încetarea consumului de carne va diminua semnificativ riscul apariţiei obezităţii, a creşterii anormale a cantităţii de colesterol din sânge, a diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale sau a cancerului de colon. Efortul depus de organism în timpul digestiei va fi considerabil scăzut în cazul vegetarienilor, fructele şi legumele vor asigura o  concentraţie mare de antioxidanţi, ceea ce va duce la consolidarea  imunităţii şi la încetinirea procesului de îmbătrânire. Un alt avantaj al acestor diete îl constituie faptul că adepţii ei nu se vor mai afla sub efectul  hormonilor şi al antibioticelor cu care sunt injectate animalele crescute în fermele industriale. Scăderea nivelului de zahăr din sânge este un alt beneficiu al acestui regim, motiv pentru care acesta este indicat în ameliorarea stării de sănătate a diabeticilor. De asemenea, studiile arată că doamnele vegetariene au prezentat o întârziere a instalării menopauzei, şi că, atunci când fenomenul apare, simptomele sunt mai suportabile.

Există şi o serie de riscuri la care se expun cei care aleg să se hrănească exclusiv cu fructe, legume şi cereale. Vorbim despre dereglări neuronale, afectarea regenerării celulare, dezechilibre hormonale şi metabolice, osteoporoză şi anemii frecvente. Pentru a evita carenţele ce pot perturba echilibrul organismului, oricare adept al unui regim derivat trebuie să compenseze cumva lipsa vitaminelor B12, B2, B6, omega 3, vitamina D, iod şi calciu. Impunerea unei diete extreme poate stârni diminuarea masei musculare, apariţia crampelor musculare şi a insomniilor. Lipsa din alimentaţie a unor vitamine, minerale şi aminoacizi esenţiali care se regăsesc în proteinele din carne face ca acest regim să fie contraindicat persoanelor vârstnice, cardiacilor sau femeilor însărcinate. Un alt dezavantaj al acestor diete îl constituie carenţa de fier, care poate fi combătută prin consum de legume uscate, ouă şi lapte.

Odată introduse în alimentaţie ouăle şi laptele, vorbim despre o altfel de dietă şi anume de cea lacto-ovo-vegetariană.
Aşadar, dacă plănuiţi să renunţaţi la carne, trebuie să alegeţi regimul alimentar care vi se potriveşte cel mai bine: raw-vegan, vegan/vegetarian, ovo-lacto-vegetarian, lacto-vegetarian, ovo-vegetarian sau pesco-vegetarian. Nu uitaţi însă să cereţi sfatul unui medic şi al unui nutriţionist atunci când vă decideţi să faceţi o astfel de schimbare!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii