Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:52 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi avem candidaţii pentru conducerea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei Ce spun cei care l-au cunoscut, la Constanţa, pe Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul

ro

18 Feb, 2013 21:43 8327 Marime text
campineanul_Ciprian_Campineanul.jpgSinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei s-a întrunit, luni seara, pentru a desemna candidaţii eligibili pentru postul de arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. „În general, se ţine seama de dorinţa locală", a declarat sâmbătă Patriarhul Daniel cu privire la alegerea noului arhiepiscop. În data de 28 februarie, va avea loc alegerea noului arhiepiscop, iar pe 10 martie, la Buzău, va avea loc întronizarea. PS Ambrozie - Episcopul Giurgiului, PS Varsanufie - vicarul Arhiepiscopiei Bucureştilor şi PS Ciprian - episcop-vicar al Patriarhiei Române sunt candidaţii cu cele mai mari şanse să ajungă pe scaunul arhiepiscopal de la Buzău. Sâmbătă, pe lista scurtă intrase şi Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, în vârstă de 62 de ani, care este din 1994 întâistătător al arhiepiscopiei cu sediul la Miercurea-Ciuc. Printre numele eligibile se numără şi cel al ÎPS Casian de la Galaţi.

Ciprian Câmpineanul şi legătura sa de suflet cu Constanţa

campineanul_ciprian_campineanul_2.jpgPreasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, unul dintre episcopii-vicari patriarhali care candidează la Arhiepiscopia Buzăului şi a Vrancei, are legături trainice cu judeţul Constanţa. Ciprian Câmpineanul, pe numele său de mirean Cezar Spiridon, s-a născut pe 19 iunie 1965, în comuna Suhuleţ, judeţul Iaşi. În 1975, familia părintelui s-a mutat la Constanţa, în comuna Ciocârlia de Jos, unde acesta a absolvit gimnaziul. Tot aici, la vârsta de 13 ani, a decis că va îmbrăţişa misiunea duhovnicească. Episcopul-vicar îşi aminteşte cu căldură şi dragoste de copilăria sa, dar şi de cei care l-au ajutat să aleagă drumul spre Dumnezeu. „La Ciocârlia am locuit nu departe de biserică. Pe atunci, la biserica din comună slujea părintele Gheorghe Ploscaru, care m-a influenţat în alegerea drumului spre duhovnicie. Dumnealui mi-a dat prima carte de rugăciuni şi mi-a îndrumat paşii spre calea preoţească. După absolvirea gimnaziului, am intrat la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, în anul 1979. Atunci era director Adrian Bavaru, un om de o cultură extraordinară. Mă gândesc cu un deosebit respect la toţi profesorii pe care i-am avut la Constanţa şi care m-au format ca om. Treapta I de liceu am absolvit-o în anul 1981. Am fost un elev bun. În 1981 am obţinut premiul II la faza naţională a Olimpiadei de Istorie", ne-a povestit episcopul-vicar Ciprian Câmpineanul. Pe vremea liceului, viitorul episcop a locuit cu chirie în cartierul Viile Noi, unde mergea la biserica Sfântul Ilie. „Constanţa şi în special comuna Ciocârlia vor ocupa un loc deosebit în inima mea", ne-a mai spus preasfinţitul Ciprian Câmpineanul.

Profesorul Adrian Bavaru, despre fostul său discipol

campineanul_Adrian_Bavaru.jpgAdrian Bavaru, fostul director al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu", îşi aminteşte cu dragoste de cel care a fost Cezar Spiridon. „A fost un elev bun, serios, conştiincios şi foarte credincios. A ales să urmeze Seminarul Teologic, astfel că după prima treaptă de liceu a venit la mine să-şi ia actele. S-au făcut presiuni să nu-i dau drumul la seminar, deoarece era un elev bun, care a reprezentat liceul nostru la mai multe concursuri şcolare. Dar ştiind că vocaţia sa este teologia, cu tot riscul, i-am dat actele. Cred că atunci a fost un ajutor preţios din partea mea. Dacă nu-i dădeam drumul să plece? Şi acum uite unde a ajuns!", ne-a destăinuit prof. Adrian Bavaru.

„Personalităţile puternice stârnesc invidie"

Părintele paroh de la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, Nicuşor Morlova, cumnatul episcopului Ciprian Câmpineanul, ne-a povestit şi el câteva ceva despre Preasfinţitul Părinte. „E un om de excepţie, erudit, de o cultură vastă. Este un bun orator. Cântă foarte frumos. Stăpâneşte la perfecţie limba greacă cultă. De fapt, el şi-a scris teza de doctorat în limba greacă cultă (kathareusa). A fost printre puţinii studenţi teologi, care şi-au scris lucrarea în această limbă. Episcopul este un bun filolog, atât de limba română, cât şi de limba greacă. Vorbeşte bine italiana şi franceza. Este preşedintele Comisie de traduceri a Părinţilor şi Scriitorilor Bisericeşti, cunoscută sub abrevierea PSB. Este un bun diplomat, el făcând parte din comisia de dialog dintre Biserica Ortodoxă şi cea Romano-Catolică. De asemenea, a participat la toate consfătuirile din străinătate. Cred că nu prea are concurenţă, dar personalităţile puternice stârnesc invidie", ne-a relatat părintele Nicuşor Morlova.

O viaţă dedicată lui Dumnezeu

După absolvirea primei trepte de liceu la Constanţa, preasfinţitul părinte a fost admis cu cea mai mare medie - 9,80 la Seminarul Teologic Buzău, pe care l-a terminat în 1987. Ulterior, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în 1992, iar în 1997 a obţinut titlul de doctor în Teologie la Universitatea Aristotelică din Tesalonic (Grecia). Între anii 1998 şi 1999 a urmat studii de bizantinologie şi ecumenism în Bari, Italia. Vorbeşte trei limbi străine: greacă, franceză şi italiană. În 1992, a intrat în monahism la mănăstirea Crasna, judeţul Prahova, iar în 2000 a fost hirotonit ieromonah. În iulie 2002, a fost ales episcop-vicar patriarhal (hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002), coordonând: Cancelaria Sfântului Sinod şi sectoarele Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase, Comunităţi Externe şi Social-Filantropic. Din anul 2009, este secretarul Sfântului Sinod al BOR. Este preşedintele Comisiei Patristice a Patriarhiei Române, membru în Comisia Mixtă de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică şi membru în Conferinţa Panortodoxă Presinodală. În prezent, la Constanţa mai locuiesc sora părintelui şi cumnatul său, care este preot la Biserica Sfinţii Voievozi. Reamintim că numele lui Ciprian Câmpineanul este vehiculat pentru a prelua postul de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, fiind singurul candidat cu şanse legat duhovniceşte de această zonă, profilul său corespunzând cel mai bine aşteptărilor clerului din Vrancea şi Buzău. Reamintim că ÎPS Epifanie a decedat pe 7 ianuarie 2013, în maşina de serviciu, care îl ducea la Mănăstirea Brazi de la Panciu. Episcop al Buzăului din 1982 şi înălţat la gradul de arhiepiscop din 2009, ÎPS Epifanie împlinise în decembrie 82 de ani. Până la alegerea unui nou titular al tronului arhiepiscopal, Patriarhul României menţine locotenenţa, în calitate de Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii