Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tu ai băut lapte astăzi?

ro

21 Mar, 2014 09:19 1971 Marime text
Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente din Europa şi Statele Unite. Poate fi de provenienţă animală, precum cel de vacă, oaie sau capră, dar astăzi există si alternative vegetale ale acestuia. Astfel, poţi consuma lapte de soia, de alune sau de cocos.
Valorile nutriţionale ale laptelui depind, deci, de cantitatea de grăsime conţinută. Un pahar de lapte de vacă, neprocesat, cu 32.5% grăsime, aduce organismului un aport de 146 de calorii, 13 grame de carbohidraţi, 8 grame de grăsime şi 8 de proteine.
Pe lângă toate acestea, laptele reprezintă o bogată sursă de calciu. Calciul are numeroase funcţii în organism, dar cea mai importantă dintre acestea este îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii dinţilor şi a oaselor. Este important, de asemenea, pentru menţinerea presiunii sângelui la un nivel normal.
O altă substanţă pe care consumul de lapte îl asigură este potasiul. O dietă ce presupune aportul mare de potasiu şi scăzut de sodiu este cea mai importantă schimbare pe care o poate face o persoană pentru a reduce riscul apariţiei de boli cardiovasculare.
O cantitate adecvată de vitamina D, oferită de consumul de lapte, contribuie la producerea de serotonină, hormonul asociat, printre altele, cu somnul. În schimb, deficienţa de vitamina D este asociată cu depresia şi oboseala cronică.
Laptele este şi o bună sursă de proteine naturale şi de înaltă calitate, iar o dietă bogată în proteine este cea mai indicată pentru creşterea masei musculare.
Există şi câteva afecţiuni ce te pot împiedica să consumi lapte. Una dintre acestea este intoleranţa la lactoză, urmată de alergia sau sensibilitatea la lapte. Cea din urmă are efecte mult mai grave, comparativ cu prima menţionată. De asemena, aportul masiv de potasiu, fosfor sau calciu este periculos, provocând diverse afecţiuni, dar acesta se poate realiza doar prin consumul unei cantităţi foarte mari de produse lactate. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii