Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fumigenă PSD? Fostul viceprimar Nemirschi, preferat de Făgădău pentru o candidatură la Primăria Constanţa

ro

01 May, 2015 00:00 3488 Marime text
Decebal Făgădău, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, a declarat, ieri, la finalul şedinţei Consiliului Local, dar în calitate de lider al Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, că încă nu vrea să candideze la proximele alegeri locale pentru mandatul de edil-şef. „Nu. Încă nu vreau. În momentul de faţă, mă preocupă ca în fiecare zi să fac tot ceea ce ţine de mine pentru a onora poziţia de primar delegat al municipiului Constanţa“, a precizat Decebal Făgădău. Social-democratul a spus că nu vrea, pentru moment, să candideze, dar şi că PSD Constanţa nu îşi va desemna candidatul pentru primărie până la finalul acestui an: „Noi avem un calendar intern. Vom face alegeri în toate organizaţiile de jos în sus, dar anul acesta nu vom desemna niciun candidat. În ceea ce priveşte o posibilă candidatură la Primăria municipiului Constanţa, PSD, de unul singur sau în alianţă cu alte partide de stânga sau centru stânga, are suficiente resurse umane. Pot să vă dau minimum cinci nume...“. Cu toate acestea, liderul social-democrat nu a dorit să exemplifice cu cinci nume, ci doar cu unul: Nicolae Nemirschi, fostul primar al municipiului Constanţa şi, de asemenea, fost ministru al Mediului, în guvernarea PDL-SPD din 2008. Informaţia este surprinzătoare, de vreme ce Nemirschi a dispărut complet din peisajul public, el nemaiactivând politic după etapa Ministerului Mediului, aspect confirmat de Decebal Făgădău: „Nu, nu s-a reimplicat politic. Este o propunere a mea, discutată în Biroul Permanent Municipal. Nu am apucat să o discut cu Nicu Nemirschi atât de concret“, a explicat social-democratul. Interesant, este pentru prima dată când în PSD sunt vehiculate astfel de „fumigene“, căci este puţin probabil ca „inactivul“ Nemirschi să fie candidatul partidului la Primăria Constanţa.

(In)activul Nemirschi

Nicolae Nemirschi s-a născut în 1959 şi este absolvent al Institutului de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Instalaţii. Are un master în Drept social european, iar în timpul guvernării PDL-PSD, era doctorand. Cariera lui Nemirschi, alintat „Nemo“, de colegii de partid şi nu numai, a început la Întreprinderea de Construcţii Hidrotehnice Constanţa - Canalul Dunăre - Marea Neagră, în 1984. Ulterior, Nemirschi a fost director adjunct la SC Mamaia SA şi mai apoi preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România, filiala Constanţa. Nu mai puţin important, a fost şi director general al Asociaţiei Patronale Mamaia.
Nicolae Nemirschi a fost viceprimar al Constanţei până la finalul anului 2008, atunci când, ulterior alegerilor parlamentare, a preluat mandatul de ministru al Mediului. Funcţia sa în administraţia locală a fost preluată de Decebal Făgădău.
Nemirschi a fost cunoscut tot timpul drept omul discret din umbra lui Radu Mazăre, primarul - acum suspendat - al municipiului Constanţa.
 
Mai multe detalii despre fostul viceprimar puteţi afla citind materialul „Cine este ministrul Nicolae Nemirschi?“.

„Procurorii au găsit caietul cu şpăgi“

Numele lui Nicolae Nemirschi a reapărut, la începutul acestui an, în presa centrală, mai exact, în cotidianul „Evenimentul zilei“, într-un material intitulat „Procurorii au găsit caietul cu şpăgi. Milionarul lui Mazăre a dirijat afacerea «Bani cash pentru PSD“. Potrivit EVZ, „«în anul 2009, când a plătit sumele de bani pretinse de Sorin-Gabriel Strutinsky, era de notorietate legătura acestuia cu primarul Radu Mazăre şi cu ministrul Mediului de la acea vreme, Nicolae Nemirschi (n.r. în funcţie din decembrie 2008, până în decembrie 2009), care, anterior, fusese viceprimar în Constanţa», mai arată DNA“. În articolul citat, cotidianul central prezenta probele DNA împotriva lui Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului Constanţei.

 
Mai multe detalii puteţi afla din materialul publicaţiei „Evenimentul zilei”
 
Pe acest subiect, pe data de 13 februarie a acestui an, Nicolae Nemirschi declara, pentru ZIUA de Constanţa, cu privire la menţionarea numelui său în acest dosar: „Greşit! DADL este una dintre direcţiile subordonate Apelor Române, la nivel naţional. La rândul ei, Apele Române este ordonator de credite de gradul 2. Practic, la nivel de minister, când se aprobă un buget, el se aprobă pentru toate subordonatele şi ordonatele care sunt Garda de Mediu, Agenţia de Mediu, Apele Române, Institutul de Meteorologie. Fiecare îşi preia bucata din buget. (...) Bugetul nu era la mâna mea. (....) Eu cu cel care era la DADL în perioada aia nu am vorbit niciodată. Nici nu l-am văzut la faţă. La nivel de ministru nu te ocupi de chestiunile astea până la detaliu şi nici nu m-a interesat. Cu ce să mă influenţeze pe mine? Îl cunoşteam, evident, că era din echipa lui Radu, dar nu aveam...“. Întrebat dacă a fost audiat la DNA în prezenta cauză, Nemirschi a spus: „Asta probabil va urma şi nu ştiu să răspund la momentul acesta“.

Cercetaţi pentru 13 infracţiuni

Amintim, de asemenea, că, în vara anului trecut, fostul viceprimar al Constanţei apărea într-un dosar alături de Radu Mazăre, de Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, şi de Carmen Trentea, cel mai probabil, directorul adjunct al Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local (SPITVBL) Constanţa, dosar instrumentat de procurorii Parchetului Judecătoriei Constanţa. Toţi cei menţionaţi erau acuzaţi de săvârşirea a 13 infracţiuni. Am încercat să aflăm, de la Nicolae Nemirschi, cum anume comentează propunerea sa de către Decebal Făgădău, precum şi care este stadiul acestui dosar, dar fostul viceprimar nu a putut fi contactat. În eventualitatea în care ne va răspunde, declaraţia sa va fi ulterior publicată.
 
Mai multe detalii despre acest dosar puteţi afla citind materialul
„Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Nicolae Nemirschi şi Carmen Trentea, cercetaţi pentru 13 infracţiuni“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii