Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce soluţie a găsit primarul Vasile Delicoti pentru a reduce factura la energie electrică

ro

08 Feb, 2013 21:52 3284 Marime text
Poarta_Alba_-_Vasile_Delicoti.jpgComuna Poarta Albă lucrează la un proiect important pentru localitate privind montarea de panouri fotovoltaice şi a unei turbine eoliene.

În urma implementării proiectului, Primăria Poarta Albă va da energie în sistemul naţional şi nu va mai plăti pentru consumul propriu de energie, care se ridică anual la suma de 60.000 de euro. Mai precis, autoritatea locală va deveni producător de energie electrică din surse regenerabile, iar costurile cu iluminatul public şi furnizarea energiei electrice în şcoli, primărie şi celelalte instituţii publice, vor fi eliminate. „Cele două surse (n.r. parcul fotovoltaic şi turbina eoliană) sunt suficiente pentru a asigura necesarul de energie electrică consumată anual în instituţiile publice", a afirmat primarul Vasile Delicoti.

Nu numai că nu vor mai exista la Poarta Albă costuri în privinţa furnizării energiei electrice, dar autorizarea Primăriei ca producător de energie va aduce venituri suplimentare autorităţii locale. Vasile Delicoti estimează că anual veniturile atrase de Primărie vor fi cuprinse între 260.000 şi 300.000 de euro. Din aceşti bani, Primăria Poarta Albă va achita doar 10% pentru mentenanţa parcului fotovoltaic, restul fondurilor urmând să fie investite în modernizarea localităţii.

Construcţia parcului fotovoltaic intră în licitaţie publică

Potrivit primarului, parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafaţă de 2 hectare. Şeful autorităţii locale a explicat că zilele acestea construcţia parcului fotovoltaic va intra în licitaţie publică, menţionând că valoarea lucrării se ridică la suma estimativă de 900.000 de euro. „Ne dorim să găsim un constructor care să suporte costurile lucrării, iar mai apoi Primăria să plătească construcţia parcului fotovoltaic din valoarea certificatelor verzi şi a surplusului de energie electrică", a subliniat primarul Vasile Delicoti.

Turbina eoliană care va produce energie electrică de 300 KW va fi realizată printr-un proiect pe fonduri europene. Potrivit primarului, proiectul cu turbina eoliană se află la această dată în faza de avizare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii