Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

75 de parlamentari cer modificarea Legii Audiovizualului „Minutul de ştiinţă” pentru români

ro

01 Dec, 2015 00:00 2786 Marime text
O propunere legislativă depusă la Camera Deputaţilor ar putea modifica Legea audiovizualului în sensul introducerii „minutului de ştiinţă”. Demersul aparţine unui grup format din 75 de parlamentari, printre care se regăsesc şi şapte deputaţi şi senatori de Constanţa. Este vorba despre deputaţii Remus Cernea (independent), Radu Babuş (PSD), Mircea Titus Dobre (PSD), Varol Amet (UDTTMR) şi Ibram Iusein (UDTR), precum şi senatorii Marian Vasiliev (UNPR) şi Mircea Banias (ALDE). Aceştia pledează pentru modificarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, în sensul de a asigura informarea şi educarea publicului inclusiv sub aspect ştiinţific şi tehnologic.
 
Concret, semnatarii iniţiativei legislative solicită introducerea „Minutului de ştiinţă” în jurnalele de ştiri ale televiziunilor şi posturilor radio. „Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire naţională vor include zilnic, în principala emisiune de ştiri, informaţii ştiinţifice şi tehnologice pe durata a cel puţin un minut, cu excepţia zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de ştiri”, prevede proiectul legislativ.
 
Propunerea vine în contextul în care mai multe studii sociologice realizate în România cuantifică deficitul de cunoaştere la nivelul societăţii. Raportările arată că „aproximativ 80% din populaţie nu dispune de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ”, „42% dintre români afirmă că soarele se învârte în jurul pământului”, „22% dintre români consideră horoscopul şi astrologia ca fiind «ceva foarte ştiinţific», aceasta fiind cea mai ridicată rată din ţările europene, după Cipru” sau „50% dintre români declară că este important să se ţină cont în viaţă de superstiţii precum «culoarea roşie ne fereşte de deochi»”.
 
Cei 75 de parlamentari reafirmă faptul că mass-media are un rol puternic informativ, „mijloacele de comunicare în masă având capacitatea demonstrată de a influenţa opiniile, atitudinile şi cunoştinţele la nivelul publicului general”. În consecinţă, semnatarii propunerii legislative consideră că nivelul cunoştinţelor nu depinde numai de sistemul educaţional, „ci intră şi în obligaţia mass-media de a informa corect, potrivit Constituţiei, iar introducerea «minutului de ştiinţă» nu trebuie considerată drept o ingerinţă în politica editorială a posturilor de televiziune şi radio”.
 
Parlamentarii vor ca articolului 1 al Legii audiovizualului să fie completat după cum urmează: „Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe, se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea publicului inclusiv sub aspect ştiinţific şi tehnologic şi divertismentul, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului”.
 
Deocamdată, membrii Consiliului Economic şi Social au avizat favorabil iniţiativa legislativă. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, iar decizia finală va aparţine senatorilor, Senatul fiind Cameră Decizională.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii