Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perchezitii pentru probarea activităților infracționale ale unui agent de poliție și ale altor persoane

ro

15 Dec, 2016 17:07 2347 Marime text
Ofițerii de poliție judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Suceava, cu sprijinul SJA Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Biroul Control Intern, precum şi Direcţiei Silvice Suceava şi Gărzii Forestiere Suceava, sub coordonarea procurorului de caz desemnat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au desfășurat 13 percheziţii, dintre care una la sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, una la sediul unui banzic de pe raza localităţii Dragoşa, patru la sediile unor societăţi comerciale de pe raza localităţilor Argel şi Strîmtura, judeţul Suceava, iar celelalte şapte la locuinţele unor persoane de pe raza localităţilor Frumosu, Argel şi Strîmtura, judeţul Suceava, dîntre care una la domiciliul agentului de poliţie S.N.V., şeful Postului de Poliție Moldoviţa.

Perchezițiile au vizat activitatea infracțională a agentului de poliție S.N.V., şeful Postului de Poliție Moldoviţa, precum şi a altor persoane fără calitate specială, cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de corupție, abuz în serviciu, dar și infracțiuni economice.

În fapt, în luna aprilie a acestui an, Direcția Generală Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție Suceava (S.J.A.) Suceava s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în cursul anului 2016, agentul de poliţie S.N.V., din cadrul Postului de Poliţie Moldoviţa a desfăşurat în mod continuu operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, desfăşurând activităţi comerciale cu material lemnos, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Totodată, în perioada octombrie-decembrie 2016, acelasi lucrător de poliție, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, deși a luat cunoștință în mod direct despre transportul pe drumurile publice de material lemnos fără documente de proveniență, a înlesnit aceste transporturi prin coordonarea conducătorilor auto în perioade și prin locuri menite să evite întâlnirea cu alte echipaje de poliție, nu a luat măsuri de oprire, constatare a faptelor sau contravențiilor, aplicare a sancțiunilor contravenționale prevăzute de lege și confiscare a materialului lemnos și a vehiculului cu care acesta era transportat.

De asemenea, În perioada octombrie-decembrie 2016, deși cunoștea despre faptul că nu posedă permis de conducere, a permis cetățeanului C.V.I. să conducă, în repetate rânduri, autovehicule pe drumurile publice.

În perioada 1 – 2 decembrie 2016, poliţistul, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a luat la cunoştinţă despre un apel efectuat la Serviciul SNUAU 112, de către o persoană despre tăieri ilegale de arbori dintr-o parcelă de pădure și, cu toate că informaţia pe care o deţinea nu era destinată publicităţii, având în vedere caracterul confidenţial al datelor obţinute, dar şi al măsurilor pe care era obligat să le întreprindă în vederea identificării autorilor faptei sesizate, a sunat o persoană care desfășura activități ilegale în zona respectivă, avertizând-o că va efectua un control, sens în care a sfătuit-o să abandoneze tot şi să fugă. Ca urmare, sesizarea a fost înregistrată ca dosar penal cu autor necunoscut  pentru tăiere ilegală de arbori.
 
Ca urmare a audierilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea în calitate de inculpat a agentului de poliție S.N.V. pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia ori însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, săvârşită în formă continuată, încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice a unei persoane care nu posedă permis de conducere și divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

De asemenea, s-a dispus reţinerea în calitate de suspecți a altor două persoane,  pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu.

Asupra inculpatului C.V.I. s-a dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 zile, începând cu data de 14.12.2016, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu și conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

Cele 3 persoane reținute au fost introduse de lucrătorii D.G.A. – S.J.A. Suceava, în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Suceava.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a celor în cauză, urmând ca în cursul zilei de 15.12.2016, procurorul de caz să întocmească către Tribunalul Suceava, referat cu propunere de luare a măsurilor preventive.
 
În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate din partea lucrătorilor Serviciului Tehnic din cadrul D.G.A., activitatea fiind monitorizată pentru o perioadă de 60 zile.

Suportul tehnic a fost asigurat de D.O.S. – S.O.S. Suceava.

De asemenea, am beneficiat de sprijinul lucrătorilor I.J.J. Suceava.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii