Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul preşedinte al CJ Buzău Cristinel Bîgiu, condamnat definitiv

ro

16 Dec, 2016 21:27 1606 Marime text
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău Cristinel Bîgiu a fost condamnat, astăzi, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la cinci ani şi două luni de închisoare pentru luare de mită, sentinţa fiind definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut pedeapsa de cinci ani şi două luni de închisoare în cazul lui Cristinel Bîgiu, dispusă în luna aprilie de Tribunalul Călăraşi.

Decizia instanţei bucureştene este definitivă.

Cristinel Bîgiu a declarat pentru News.ro că a luat act de decizia instanţei şi va pleca spre Penitenciarul Focşani, unde urmează să fie încarcerat.

"S-a meţinut decizia din instanţa de fond, de la Tribunalul Călăraşi, am luat act şi mă îndrept către Penitenciarul Focşani", a spus Bîgiu.

Magistraţii Tribunalului Călăraşi l-au condamnat, în 5 aprilie, pe Cristinel Bîgiu la cinci ani şi două luni de închisoare, doi ani de interzicere a unor drepturi şi confiscarea specială a sumei de 45.000 de lei. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Totodată, magistraţii au decis să prelungească măsura controlului judiciar în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu, până la rămânerea definitivă a sentinţei.

Bîgiu a stat în arest preventiv aproape şase luni, începând din decembrie 2014, şi alte două luni în arest la domiciliu. Ulterior, Tribunalul Călăraşi a dispus în cazul său măsura controlului judiciar, ceea ce i-a permis lui Cristinel Bîgiu întoarcerea pentru o scurtă perioadă la locul de muncă, însă în final judecătorii i-au interzis exercitarea funcţiei.

În noiembrie 2015, Cristinel Bîgiu a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău.

Bîgiu a fost trimis în judecată, în februarie 2015, de procurorii DNA, alături de finul său, Florin Mădălin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, şi de Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi.

În rechizitoriu se arăta că, în perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Marian Cristinel Bîgiu a cerut, iar în 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014, a primit sumele de 45.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor.

Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale "Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020".

Suma de 45.000 de lei a fost dată ca mită de Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, potrivit DNA.

Procurorii anticorupţie susţineau că sumele de 45.000 de lei, respectiv 6.500 de lei (o parte din cei 50.000 de lei) au fost cerute şi primite de Colgiu, cunoscând că acestea proveneau din luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, ca preşedinte al CJ Buzău. În acest fel, Colgiu l-a sprijinit pe Bîgiu să primească şi să valorifice sumele de bani obţinute cu încălcarea legii.

În 6 decembrie 2014, Bîgiu, sprijinit de Colgiu, a încercat să disimuleze o parte din suma primită ca mită, prin plata, în numele SC Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care îl deţinea în fapt, arăta sursa citată.

Pe parcursul urmăririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 de lei, ridicată de la Bîgiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi. Ulterior, Colgiu şi Bădică şi-au recunoscut faptele, dosarele fiind disjunse. Gabriela Bădică a fost condamnată, în mai 2015, la trei luni de închisoare cu suspendare şi doi ani şi trei luni de interzicere a unor drepturi, decizia rămânând definitivă. Florin Colgiu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani de închisoare cu suspendare, un an de interzicere a unor drepturi şi 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a fost condamnat, în 3 noiembrie, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care a recunoscut că a primit 75.000 de euro mită de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu. Instanţa a dispus şi confiscarea celor 75.000 de euro de la Cristinel Bîgiu. În acelaşi dosar, Georgian Surdu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

Cristinel Bîgiu este judecat şi pentru spălare de bani, în dosarul în care fostul ministru de Interne Cristian David este judecat pentru luare de mită.


Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii