Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Cine sunt cei zece mircişti de pe podiumul concursului Space Settlement Design Competition (video + galerie foto)

ro

13 Aug, 2014 00:00 5502 Marime text
12 elevi români (doi de la Colegiul Național „Tudor Vianu“ din București şi zece de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa) au mai bifat o victorie, după ce şi-au adjudecat premiul doi la cea de-a XII-a ediţie a concursului internaţional Space Settlement Design Competition, desfăşurat în perioada 26 - 28 iulie la Kennedy Space Center (Titusville, Florida).

„A fost un concurs dificil, la care au participat elevi din echipe calificate în etapele internaționale semifinale ale competiției din Australia, India, România, SUA, Uruguay, Anglia, China, Canada, Țara Galilor, Argentina. Elevii noştri au demonstrat că sunt cu câteva trepte mai sus în pregătirea ştiinţifică decât concurenţii. Toţi sunt olimpici naţionali şi internaţionali. Au un nivel de cultură deosebit, fiind bine pregătiţi atât în domeniul ştiinţific, cât şi cel social“, a spus, ieri, profesorul de fizică Ion Băraru, coordonatorul Centrului de Excelență de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“. În cadrul concursului, elevii au fost grupați de către organizatori (reprezentanți ai NASA și Boeing Company) în patru companii structurate pe modelul grupurilor comerciale actuale, având ca obiect de activitate construcțiile aerospațiale. Companiile astfel formate s-au străduit să ofere cea mai bună soluție științifică, tehnică și economică, la cerințele Foundation Society de a proiecta o a doua așezare umană pe faţa nevăzută a Lunii. Această așezare, denumită Balderol, trebuia să ofere condițiile impuse de cumpărător conform unui set de cerințe foarte precis, Request for Proposal. Elevii români au făcut parte din compania Grumbo AeroSpace, alături de elevi din SUA, India și Australia. Concursul a fost foarte dificil, având în vedere timpul scurt pentru elaborarea proiectului, problemele științifice, tehnice și economice de rezolvat, diferențele majore privind nivelul de instruire dintre elevi, diferențele de cultură și de educație școlară. Fiecare companie şi-a susținut proiectul în plenul concursului, în fața unui juriu internațional alcătuit din oameni de știință și ingineri ai NASA și ai companiei Boeing, răspunzând întrebărilor acestora. Din echipa constănţeană au făcut parte Cristian Duțescu și Matei Tudor, de la Colegiul Național „Tudor Vianu“ din București și zece mirciști, unii deja binecunoscuți prin participarea la alte competiții științifice: Diana Andreea Catană, Diana Anastase, Bianca Burtoiu, Marina Cozma, Costin Dobrin, Matei Popovici, Cosmin Breșug, Emil Nichita, Bogdan Dincă și Tudor Mangri. Pentru prestația deosebită de management în departamentul Human Engineering, Marina Cozma a fost recompensată cu premiul special „Richard Eduard“ acordat celui mai performant manager din companie. „A fost un concurs stresant, dar munca ne-a fost răsplătită. Şi anul trecut, şi anul acesta, am reuşit să câştigăm premiul al doilea. Mă bucur că ne-am impus ideile în faţa colegilor din celelalte ţări“, ne-a spus Diana Catană, care s-a ocupat de compartimentul Automatizări. Şi pentru Cristian Dincă, competiţia internaţională a fost o experienţă inedită. „E prima dată când particip la acest concurs. A fost o experienţă unică, palpitantă“, a spus elevul, care a activat în departamentul Marketing.
Sponsorii competiției finale au fost: Aerospace Education Competitions, American Institute of Aeronautics and Astronautics, NASA Johnson Space Center, Kennedy Space Center, Space Settlement Design Competition, San Jacinto College Aerospace Academy, NASA Alumni League, Northwest Area Education (Iowa) și Atlantis Educational Services. Echipa din România a putut participa la competiția finală din Florida prin amabilitatea Fundației „Arbitrii Eleganței și Fiii“, care a suportat costurile de transport.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii