Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Claudiu Palaz Eliberarea lui Nicuşor Constantinescu din funcţia de preşedinte CJC înseamnă sfârşitul abuzurilor asupra constănţenilor

ro

13 Nov, 2014 18:45 6863 Marime text
Claudiu Palaz, fostul prefect al judeţului Constanţa, a depus plângere penală împotriva lui Radu Volcinschi, actualul reprezentant al Guvernului în teritoriu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru că refuză să-l elibereze din funcţie pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu.
Sunt sau nu îndeplinite condiţiile de eliberare din funcţie a lui Nicuşor Constantinescu? Există premise pentru organizarea de noi alegeri? Se încearcă menţinerea în funcţie a preşedintelui suspendat al CJC? Am discutat despre aceste aspecte cu Claudiu Palaz, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.
Care sunt motivele care v-au determinat să faceţi plângere penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice împotriva prefectului judeţului Constanţa, Radu Volcinschi?

Consider că prefectul Radu Volcinschi săvârşeşte un abuz în serviciu prin faptul că încă îl menţine în funcţie pe, din punctul meu de vedere, deja fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cu toate că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru demiterea acestuia. Repet: demitere, nu suspendare.

Prefectul Radu Volcinschi îşi menţine punctul de vedere pe acest subiect, anume că „în prezent nu sunt întrunite condiţiile art. 69, alin. 2, lit. a, coroborat cu art. 102, indice 1 din Legea 215 a Administraţiei publice locale, în vederea emiterii ordinului de încetare a mandatului preşedintelui CJC“. Sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru eliberarea din funcţie a preşedintelui suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu?

Acest puşti care se joacă de-a prefectul, anume Radu Volcinschi, nu înţelege că cetăţeanul Nicuşor Constantinescu a lipsit de la serviciu mai mult de şase luni de zile, atât cât îi dă posibilitatea legea să lipsească. Nu este cazul să ne încurcăm în articole de lege şi să încurcăm cetăţenii şi trebuie să explicăm foarte clar şi simplu: a lipsit de la serviciu mai mult decât prevede legea, din orice motiv, mandatul lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean, încetează de drept. Îi sugerez acestui puşti să analizeze dispoziţia prin care Nicuşor Constantinescu îi delega atribuţiunile lui Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJC, şi să recunoască public termenul care este prevăzut în această dispoziţie. Acestei perioade de lipsă de la muncă a lui Nicuşor Constantinescu i se adaugă şi timpul care s-a scurs până azi. Sunt, în total, peste opt luni de zile. Nicuşor Constantinescu, repet, trebuia eliberat din funcţie după absenţa din primele şase luni.
Emiterea unor mandate de arestare pe numele acestuia nu face decât să întărească faptul că Nicuşor Constantinescu nu s-a dus la muncă. Orice zi care trece nu face decât să confirme abuzul de funcţie făcut de prefect.

Ce rol are secretarul CJC în procedura eliberării din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean?

Secretarul Consiliului Judeţean, doamna Mariana Belu, l-a înştiinţat pe prefect de lipsa lui Nicuşor Constantinescu de la muncă prin comunicarea dispoziţiei de delegare de atribuţiuni către Cristinel Dragomir. Ulterior, doamna Mariana Belu a trimis adresă privind suspendarea din funcţie a lui Nicuşor Constantinescu, urmare a mandatelor de arestare. Prefectul era obligat să facă analiza documentelor comunicate, să constate că s-a depăşit termenul de şase luni de zile prevăzut de lege, termen în care arestabilul Nicuşor Constantinescu nu a mai venit la serviciu şi să dispună eliberarea din funcţie şi să comunice către Ministerul de Interne organizarea de alegeri parţiale pentru funcţia de preşedinte al CJC.

Credeţi că cineva încearcă să tergiverseze eliberarea din funcţie a lui Nicuşor Constantinescu? De ce?

Da, PSD. Eliberarea lui Nicuşor Constantinescu din funcţia de preşedinte CJC înseamnă sfârşitul abuzurilor asupra constănţenilor. PSD realizează că această eliberare va duce la destructurarea întregului partid la nivel de judeţ şi implicit la reorientarea aleşilor locali PSD.

Cum apreciaţi că se va termina această situaţie? Redevine Constantinescu preşedinte plin al CJC?

La începutul scandalurilor legate de administraţia locală şi judeţeană, am făcut două afirmaţii. Prima, că Mazăre nu va primi acţiuni în Portul Constanţa şi am fost contrazis, dar timpul a arătat că am avut dreptate, mai mult, i s-au luat şi cele pe care le-a avut. Ca un mic comentariu, Ciorbea nu face nimic de capul lui, fără ca Ponta să ştie. A doua, că Nicuşor Constantinescu este istorie şi, de asemenea, am fost contrazis. Se pare însă că timpul mi-a dat dreptate şi în acest caz: Nicuşor Constantinescu nu va mai reveni în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Există premisele organizării de noi alegeri pentru conducerea Consiliului Judeţean Constanţa?

Nu doar că există premisele, dar sunt întrunite toate condiţiile pentru eliberarea din funcţie a lui Nicuşor Constantinescu, respectiv pentru organizarea de noi alegeri pentru Consiliul Judeţean. Singura problemă rămâne Guvernul, dacă va avea curajul să organizeze aceste alegeri parţiale înainte de termen, având în vedere că PSD-ul local este în picaj ca MIG-ul. Ceea ce înseamnă că vor pierde controlul Consiliului Judeţean.

Cine ar putea fi urmaşul lui Constantinescu în vârful celei mai importante instituţii din judeţul Constanţa?

Din partea PSD-ului, aşa cum am mai afirmat, în luptă va fi aruncat Cristinel Dragomir, care este „împuşcat în picior“, având dosar de incompatibilitate. Dragomir a tolerat însă toate nelegalităţile - lucru recunoscut, de altfel, şi de el, într-o înregistrare care este publică - săvârşite de Nicuşor Constantinescu.

Sunt voci care susţin că nu v-aţi resemnat încă după pierderea alegerilor locale din 2012, fapt pentru care derulaţi o serie de demersuri împotriva actualei conduceri a CJC, dar şi a actualului prefect. Cum comentaţi?

Nu despre resemnare este vorba. Sunt singurul politician din Constanţa care, chiar dacă nu a avut succes într-o bătălie electorală, nu am cedat şi, din respect pentru constănţeni, m-am bătut în continuare şi am arătat public toate ilegalităţile făcute de administraţia locală şi de cea judeţeană. Sunt principalul adversar al tandemului Mazăre-Constantinescu şi sunt cel care le-a făcut acestora cele mai multe plângeri penale. Niciun politician din Constanţa care încearcă să se poziţioneze împotriva acestora nu are semnătura pe vreo plângere penală concretă faţă de cei doi. Poziţionările diverşilor aşa-numiţi politicieni sunt doar de faţadă şi sunt ca înţepătura unor albine faţă de un elefant. Bătăliile concrete împotriva celor doi s-au dus doar de Claudiu Palaz în calitate de prefect. La acel moment, am fost singur, aşa cum sunt şi acum. Şi, ca să parafrazez ce-a spus preşedintele, am boală pe hoţi, dar şi pe laşi.
Luaţi în calcul o revenire în administraţia judeţeană? La ce funcţie vă gândiţi?

Sigur că iau în calcul o revenire în administraţie. Pe ce funcţie voi comunica însă la timpul potrivit întregii mass-media. Ce vă pot spune este că nu sunt şi nu voi fi un trădător. Aveam posibilitatea să plec pentru o funcţie în naţional, şi nu am făcut-o. Am preferat să rămân alături de constănţeni.

Ce proiecte politice aveţi în viitorul apropiat?

Prioritar în viitorul apropiat este să termin domnia tandemului Mazăre-Constantinescu.

Cât de credibile consideraţi că mai sunt administraţia Mazăre şi administraţia judeţeană?

Nu mai sunt deloc. Nu putem lipi absolut cuvântul credibilitate nici de administraţia Mazăre, nici de administraţia judeţeană. Tandemul Mazăre-Constantinescu este compromis.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii