Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Război“ pe strada Gheorghe Dima Investitorul Cătălin Guriţă, reclamat în instanţă de vecini, din cauza unui bloc (galerie foto + documente)

ro

28 Aug, 2015 00:00 6672 Marime text
Mai mulţi locatari din două blocuri situate pe strada Gheorghe Dima, zona Compozitorilor, au ajuns la capătul răbdării din cauza unui investitor, Cătălin Ionel Guriţă, ce ridică o clădire lipită, practic, de cele în care locuiesc ei.
 
Oamenii au trimis numeroase adrese către Primăria Constanţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, Inspectoratul Regional în Construcţii Sud-Est, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, prin care au sesizat faptul că, din cauza noii clădiri, vor fi privaţi de lumina soarelui, dar şi că noua clădire nu va dispune de spaţiu verde. În cele din urmă, au decis să apeleze la instanţă.
 
Pe data de 26 august, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 5615/118/2015, secţia contencios administrativ şi fiscal, cu obiectul „suspendare executare act administrativ - autorizaţia de construire nr. 1356/07.08.2015“. Reclamanţi în dosar sunt: Mirela Simona Munteanu, Raluca Maria Pereni, Cristian Muşat, Cecilia Iuliana Bucur, Bogdan Mitrus, Ramona Zăiceanu, Valentina Dumitru, Elena Trandafir, Mihai Stoian, Paul Radion, Marian Cristian Vintilă, Elena Iorgulescu, Constantin Luban, Cristina Sidenco, Andra Ştefan, Adrian Dorel Buricea, Serin Abduraman, Marian Şerban, Tiberiu Berberich, Lucian Ionescu şi Claudiu Radu. Pârâţi în dosar sunt Primarul Municipiului Constanţa şi Cătălin Ionel Guriţă.

Ce reclamă cetăţenii în adresele trimise către APM Constanţa

„În evaluarea proiectului propus, se pare că nu s-a ţinut cont de probabilitatea 100% de afectare a sănătăţii populaţiei din cele două blocuri învecinate, prin lipsa iluminatului natural, care este asigurat de radiaţia solară. De asemenea, lipsa acesteia va duce la creşterea umidităţii în încăperile ce vor fi private de soare, ducând la apariţia mucegaiului şi a unor boli dintre care cele mai des întâlnite în astfel de situaţii sunt: alergii, afecţiuni respiratorii, astm, probleme articulare şi musculare, tulburări neurocognitive, probleme de vedere, boli gastrointestinale şi renale, dureri de cap şi chiar depresie“, au precizat locatarii, într-o adresă trimisă Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa. „În privinţa locurilor de parcare, se pare că vă lăsaţi păcăliţi cu bună ştiinţă. Sistemul de parcare supraetajată tip Klaus este un sistem foarte scump, de lux, care nu se pretează la o construcţie de locuinţe colective din cartierul Compozitorilor, un bloc cu apartamente de până la 60 mp. (…) Se pare că documentaţia nu a fost studiată corespunzător de către consilierul APM Constanţa, deoarece nu a observat greşelile voite ale beneficiarului din planul de situaţie şi lipsa de concordanţă a informaţiilor din notificarea refăcută şi planul de situaţie refăcut. (…) Beneficiarul nu a menţionat nici suprafaţa spaţiilor verzi propuse a se amenaja. (…) Vă aduc la cunoştinţă că aprobarea de către dumneavoastră a acestui proiect, în această formă, nu va aduce beneficii titularului şi nici laude“, au precizat locatarii din cele două blocuri de pe strada Gheorghe Dima, în adresa din 15 iulie, înregistrată la APM Constanţa cu numărul 7582.

Corespondenţa cu DSP Constanţa şi ISU „Dobrogea“

„Faţă de adresa înregistrată sub nr. 12064/19.06.2015, prin care ne solicitaţi să vă comunicăm avizul emis pe numele lui Cătălin Ionel Guriţă pentru construirea imobilului situat în Constanţa, strada Gheorghe Dima nr. 4, arătăm că la DSP Constanţa nu există înregistrată o cerere pe numele acestuia pentru eliberare aviz“, se menţionează în răspunsul trimis de DSP Constanţa, datat 8 iulie 2015.
 
„Beneficiarul Cătălin Ionel Guriţă nu a solicitat aviz de securitate la incendiu pentru imobilul situat pe strada Gheorghe Dima nr. 4. Totodată, precizăm că obligaţia solicitării şi obţinerii avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu revine persoanelor fizice ori juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente ori, după caz, beneficiarului investiţiei“, se menţionează în răspunsul din 26 iunie al ISU „Dobrogea“.

Acte eliberate pe numele lui Guriţă de municipalitate

Autoritatea publică locală Constanţa a eliberat, pe data de 7 august 2015, Autorizaţia de Construire nr. 1356 pentru Cătălin Guriţă, cu obiectul „Construire imobil D+P+4E locuinţe colective, 24 locuri de parcare în incinta proprietăţii“, situat pe strada Gheorghe Dima nr. 4, zona Compozitorilor. Pentru acelaşi imobil de pe strada Gheorghe Dima nr. 4 Primăria Constanţa a emis, pe data de 4 mai 2015, şi Certificatul de Urbanism nr. 1365. Afacerile lui Cătălin Guriţă nu se opresc aici. Pe 18 august 2015, a obţinut de la Primăria Constanţa şi Autorizaţia de Construire nr. 1414 cu obiectul „Construire imobil D+P+2e+M locuinţe colective“, care va fi situat pe strada Nicolae Kirculescu nr. 35, bl. lot 47-48. De asemenea, pe 25 iunie 2015, municipalitatea a emis, pentru blocul de pe strada Nicolae Kirculescu nr. 35, şi Certificatul de Urbanism nr. 2032.

Ce cuprinde memoriul tehnic al blocului de pe strada Gheorghe Dima

În luna mai, la APM Constanţa, investitorul Cătălin Guriţă a depus memoriul tehnic necesar emiterii acordului de mediu pentru „Construire imobil D+P+4E locuinţe colective“, amplasat pe strada Gheorghe Dima nr. 4. Terenul pe care se ridică blocul are o suprafaţă de 1.740 mp. „Noua construcţie va fi amplasată la următoarele distanţe faţă de limitele de proprietate: faţă de limita de nord, retragerea va fi de 2,00 metri, faţă de limita de est, retragerea va fi de 0,60 metri, faţă de limita de vest, retragerea va fi de 0,60 metri, faţă de limita de sud, retragerea va fi de minimum 2,75 metri/maximum 5,75 metri. Distanţele dintre noua clădire propusă şi clădirile învecinate sunt următoarele: nord - la 2,00 metri faţă de imobil P+1 - vecin Kamsas, est - la 4,70 metri faţă de imobil D+P+4E - locuinţe colective, vest - la 4,40 metri faţă de imobil D+P+4E - locuinţe colective, sud - strada Gheorghe Dima. Imobilul propus va avea suprafaţă construită de 332 mp şi regimul de înălţime D+P+4E şi va cuprinde locuinţe colective şi locuri de parcare distribuite după cum urmează: demisol - 18 locuri de parcare, dintre care 16 locuri de parcare prin opt sisteme de parcare supraetajată tip Klaus + două locuri normale, parter - un apartament de trei camere, o garsonieră, două apartamente de două camere. De asemenea, la nivelul parterului vor fi amenajate şase locuri de parcare în limitele de proprietate. La etajele 1-4 vor fi amplasate câte patru apartamente de două camere. Blocul va avea un spaţiu tehnic pentru lift şi o terasă necirculabilă de 300 mp.

Accesând secţiunea „Documente“, puteţi consulta corespondenţa dintre locatarii celor două blocuri şi autorităţile locale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii