Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stiripesurse Curtea Constituţională din Moldova, decizie în privinţa cetăţeniei lui Băsescu

ro

11 Jan, 2017 12:02 2495 Marime text
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat marţi că legalitatea retragerii cetăţeniei moldoveneşti fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, este de competenţa exclusivă a instanţelor judecătoreşti şi a restituit deputatului Grigore Cobzac sesizarea prin care acesta a solicitat verificarea constituţionalităţii decretului semnat de preşedintele Igor Dodon privind retragerea acestei cetăţenii, informează Stiripesurse.ro.

Potrivit Curţii Constituţionale, sesizarea a fost depusă cu încălcarea prevederii stabilite în Legea Cetăţeniei a Republicii Moldova, conform căreia decretele şefului statului în această problemă pot fi atacate la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestora. Prin urmare, a conchis Curtea Constituţională într-un comunicat, legalitatea retragerii cetăţeniei lui Traian Băsescu este la această oră de competenţa exclusivă a instanţelor judecătoreşti, scrie Stiripesurse.ro

Deputatul Grigore Cobzac din partea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, al fostului premier Vlad Filat) a sesizat săptămâna trecută Curtea Constituţională de la Chişinău în legătură cu decretul preşedintelui Igor Dodon "de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova" lui Traian Băsescu. În sesizarea sa, parlamentarul moldovean îşi exprima convingerea că Traian Băsescu este un bun şi sincer prieten al Republicii Moldova şi solicita instanţei să recunoască acest document ca fiind neconstituţional.

Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie decretul prin care i-a retras lui Traian Băsescu cetăţenia Republicii Moldova, invocând în sprijinul deciziei sale declaraţiile prin care fostul preşedinte al României ar fi îndemnat la "lichidarea statalităţii moldoveneşti". Traian Băsescu şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova la 9 iunie 2016, iar la 3 noiembrie au depus jurământul de credinţă faţă de Republica Moldova. Decretul de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu nu face referire la soţia acestuia, Maria.

Sursa: Stiripesurse.ro

Sursa foto: politicata.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii