Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chișinău-Publika.md Planurile periculoase ale unei grupări. Doreau să formeze Rusia Nouă

ro

25 Nov, 2015 14:38 2367 Marime text
O grupare care planifica atacuri de amploare asupra instituţiilor din Republica Moldova a fost anihilată. Mai multe persoane au fost reţinute, după ce polițiștii și procurorii au descins la 15 adrese.

Suspecţii intenţionau să destabilizeze situaţia în nordul ţării şi în autonomia găgăuză.

Gruparea a intrat în vizorul forțelor de ordine în urmă cu două luni. Procurorii susţin că indivizii planificau să formeze un aşa-numit stat "Rusia Nouă".

"Din materialele acumulate rezultă ce ei urmau să atace instituţiile de drept şi să înceapă un război. A fost declarată moarte procurorilor, judecătorilor şi poliţiştilor. Crearea unei noi republici pe care ei au denumit-o Basarabia, o "Rusie Nouă", a declarat procurorul municipiului Bălţi, Viorel Tureac.

Gruparea criminală intenţiona, mai întâi, să destabilizeze situaţia în nordul ţării, apoi în Găgăuzia şi, în cele din urmă, în regiunea Odesa din Ucraina.

"A avut drept scop acumulare de armament prin atacul instituţiilor de drept din Nordul Moldovei, apoi atacul instituţiilor penitenciare pentru eliberarea criminalilor din instituţiile penitenciare pentru a forma un grup larg în Republica Moldova", a spus preşedintele Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, Veaceslav Untilă. 

Şapte dintrei cei 11 suspecţi au fost reţinuţi.

Experţii susţin că schemele paramilitare sunt foarte periculoase, ca cele existente în estul Ucrainei şi în Crimeea.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii