Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:46 19 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şpagă pentru şefi din Vama Agigea Trei bărbaţi, condamnaţi de judecătoarea dosarului retrocedărilor din Constanţa

ro

14 Jun, 2014 00:00 3695 Marime text
Adrian Ionuţ Iancu, reprezentantul SC Cameleon - Krugel Union SRL, trimis în judecată în aprilie 2013 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti, a fost condamnat definitiv. Organele de anchetă susţin că, în perioada aprilie - mai 2012, bărbatul ar fi pretins de la Tudor Nicolae Cătălin Corenti, reprezentantul SC Davidson’s Internaţional Rom SRL, mai multe sume de bani, promiţând că, în schimbul acestora, va interveni pe lângă funcţionarii vamali cu atribuţii de decizie din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud (Agigea).

Banii ar fi trebuit să ajungă, mai spun procurorii, şi la angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, pentru îndeplinirea formalităţilor legale (accept vamal şi punct de vedere favorabil), în vederea distrugerii pe teritoriul vamal al României, sub supraveghere vamală, a containerelor conţinând legume, cu termen de valabilitate în curs de expirare. Aceste mărfuri ajunseseră sau trebuiau să ajungă în Portul Constanţa Sud - Agigea, prin agentul de transport SC Davidson’s Internaţional Rom SRL. „Concret, în baza unui contract încheiat între SC Davidson’s Internaţional Rom SRL şi SC Cameleon - Krugel Union SRL (firmă reprezentată de Iancu Adrian Ionuţ), pentru a interveni la funcţionari din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud (firma reprezentată de Corenti Tudor Nicolae Cătălin), urma ca, timp de un an, să achite SC Cameleon - Krugel Union SRL suma de 2.000 de euro pentru fiecare container, la un flux de cel puţin un container pe lună, astfel că suma pretinsă este de cel puţin 24.000 de euro. Din aceşti bani, Iancu Adrian Ionuţ a primit suma de 2.000 de euro“, potrivit DNA. Oamenii legii mai susţin că, „în mod similar, pentru a interveni pe lângă funcţionarii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, în baza aceluiaşi contract, firma reprezentată de Corenti Tudor Nicolae Cătălin urma ca, timp de un an, să achite SC Cameleon - Krugel Union SRL suma de 200 de euro pentru fiecare container, la un flux de cel puţin un container lunar, astfel că suma pretinsă în acest scop este de 2.400 de euro. Din aceşti bani, Iancu Adrian Ionuţ a primit suma de 900 de lei, echivalentul a 200 de euro, corespunzător unui container“. În demersul său, Iancu ar fi fost sprijinit de Ţone, care a afirmat că poate interveni pe lângă funcţionarii din cadrul Biroului vamal Constanţa Sud.

Traseul instanţelor

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov, instanţă care, la data de 30 octombrie 2013, l-a condamnat pe Adrian Ionuţ Iancu la pedeapsa de 1,4 ani cu suspendare sub supraveghere. Tudor Nicolae Cătălin Corenti s-a ales cu doi ani de închisoare, tot cu suspendare, sub supraveghere. Asta în timp ce Daniel Ţone a luat un an de închisoare cu suspendare condiţionată. Tribunalul Ilfov a confiscat de la Iancu suma de 200 de euro în echivalent lei la cursul BNR al zilei plăţii. De la Corenti, judecătorii au luat suma de 2.000 de euro în echivalent lei la cursul BNR al zilei plăţii. De menţionat că Tribunalul Ilfov a dispus instituirea sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare ale inculpaţilor Iancu şi Corenti, în vederea confiscării speciale. Iancu, Corenti şi Ţone au fost obligaţi la plata sumei de 5.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Dosarul a fost repartizat judecătoarelor Luminiţa Cristiu Ninu, preşedinta Secţiei a II-a penale a Curţii de Apel Bucureşti, şi Corina Cornelia Dăescu, care, ieri, printr-o decizie definitivă, a înlăturat obligarea celor inculpaţi la plata sumei de câte 5.000 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat la judecarea cauzei în fond, obligând-i la plata sumei de 2.500 de lei fiecare, cheltuieli judiciare statului. De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei Tribunalului Ilfov. Ninu este fostul preşedinte al Tribunalului Teleorman şi i-a luat locul judecătorului Stan Mustaţă în completul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul privatizării ICA. După cum arătam şi în ediţiile trecute, Dăescu judecă dosarul retrocedărilor din Constanţa, unde sunt judecaţi 37 de persoane în legătură cu presupusa restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii