Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre şi cele nouă infracţiuni reţinute în sarcina sa de procurorii Anticorupţie (rechizitoriu+documente)

ro

28 Jun, 2014 00:00 2725 Marime text
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie se ţin scai de primarul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre! Aşa se face că, joi, reprezentanţii direcţiei au anunţat că edilul este suspectat şi de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora. Infracţiunea anterior precizată se „aşează strategic” în dreapta celorlalte „surate” reţinute în sarcina edilului Mazăre de procurorii Anticorupţie. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă lista acuzaţiilor aduse primarului Mazăre, precum şi obiectul dosarelor, inclusiv cel cunoscut generic „Retrocedările din Constanţa”, cauză în care edilul-şef al municipiului a fost trimis în judecată.     

Pe data de 28 octombrie 2008, conform comunicatului 271/VIII/3, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Radu Mazăre, alături de 36 de persoane, în dosarul retrocedărilor unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza. În această cauză, edilul este suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, de fals intelectual, în formă continuată, dar şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Prejudiciu de aproximativ 114 milioane de euro

Conform procurorilor de la Anticorupţie, în cauza mai sus precizată a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). Mai departe, pe data de 8 aprilie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Radu Mazăre, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Decizia s-a luat în dosarul campusului social „Henri Coandă”. Pe data de 15 aprilie, procurorii Anticorupţie au dispus, în aceeaşi cauză, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Mazăre şi sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de fals în declaraţii.
Prezentat Curţii Supreme cu propunere de arestare preventivă

Primarul Constanţei a fost prezentat Curţii Supreme cu propunere de arestare preventivă, însă magistraţii au hotărât ca Radu Mazăre să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. Pe data de 5 februarie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Mazăre pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe data de 26 iunie, procurorii DNA Constanţa au dispus extinderea cercetărilor faţă de Mazăre şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art.10 lit.a din Legea nr. 78/2000. În acest dosar, primarul este suspectat că, la data de 28 februarie 2007, ar fi stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă de 11.890 de metri pătraţi de teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Conform procurorilor, terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.

În secţiunea documente poate fi citit atât rechizitoriul dosarului retrocedărilor din Constanţa, cât şi comunicatele privind cauzele mediatizate în aprilie, februarie şi iunie. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii