Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest în faţa Gărzii de Coastă Poliţiştii sunt nemulţumiţi de programul navei MAI 1105 Ştefan cel Mare

ro

08 Mar, 2014 00:00 3520 Marime text
Activitatea Gărzii de Coastă, la un pas de a fi blocată! Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie intenţionează să organizeze un miting în faţa instituţiei din cauza programul de lucru al personalului încadrat pe nava maritimă de supraveghere MAI 1105 Ştefan cel Mare.
 

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie, spune că, „în urma sesizărilor făcute din partea Biroului Teritorial al Poliţiei de Frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, legat de programul de lucru a personalului încadrat pe nava maritimă de supraveghere MAI 1105 Ştefan cel Mare, ce urmează a fi stabilit, constatăm nemulţumirea poliţiştilor de frontieră ce executa serviciu pe nava mai sus menţionată, motiv pentru care dorim menţinerea programului de lucru desfăşurat până în acest moment”. „Motivele invocate de Garda de Coastă cu privire la modificarea programului de lucru şi modul explicat de aceasta încalcă grav toate prevederile legale în vigoare prin nerespectarea Codului Muncii, Acordului Colectiv de Munca încheiat între MAI şi organizaţiile sindicale”, conform şefului SNAP. „Vă aducem la cunoştinţă faptul că, în timpul normat de 24 de ore, repausul invocat de Garda de Coastă nu înseamnă timp liber corespunzător, timp în care poliţistul de frontieră ar trebui să fie alături de familie sau să îşi petreacă viaţa personala după bunul plac. Timpul de repaus din programul de lucru efectuat la bordul navei poate fi oricând întrerupt, întrucât toţi membrii echipajului au stabilite diferite activităţi ce pot interveni la bordul navei, deoarece această nava odată ieşită în misiune se afla în serviciul de intervenţie operativă.
Reiterăm faptul că atât timp cât poliţiştii de frontieră se află cu nava în serviciu de nava operativă, pe toată aceasta perioada ei sunt la dispoziţia angajatorului, şi în acest sens propunem Gărzii de Coastă să împartă numărul de ore executate în serviciul de navă de intervenţie operativă şi alte activităţi adiacente, acestea neputând depăşi timpul de lucru lunar. Nerespectarea programului de lucru de către Garda de Coastă faţă de poliţiştii de frontieră ne rezervă dreptul de a informa că organizaţia noastră va organiza o formă de protest prin miting în faţa Gărzii de Coastă, până la rezolvarea acestor probleme”, a conchis Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie. Contactaţi telefonic, reprezentanţii Gărzii de Coastă ne-au declarat că nu li s-au adus la cunoştinţă eventuale nemulţumiri legate de programul de lucru al personalului încadrat pe nava maritimă de supraveghere MAI 1105 Ştefan cel Mare. Facem precizarea că, anul trecut, poliţiştii de frontieră de pe nava MAI 1105 Ştefan cel Mare s-au aflat în misiune în Italia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune AENEAS 2013, coordonată de Agenţia FRONTEX, şi au salvat de la moarte câteva sute de migranţi.

Punct de vedere al Gărzii de Coastă:

Referitor la articolul „Poliţiştii sunt nemulţumiţi de programul navei MAI 1105 Ştefan cel Mare ” apărut în cotidianul dumneavoastră, conducerea Gărzii de Coastă sesizează următoarele:

În ceea ce priveşte programul de lucru al personalului încadrat pe nava maritimă de supraveghere MAI 1105 Ştefan cel Mare, menţionăm că nu au fost semnalate  nemulţumiri  din partea poliţiştilor de frontieră care executa serviciu pe nava în cauză.
Nava maritimă de supraveghere MAI 1105 Ştefan cel Mare prin construcţia şi destinaţia ei desfăşoară misiuni de lungă durată, iar personalul îmbarcat la bordul acesteia este remunerat diferenţiat, comparativ cu ceilalţi poliţişti de frontieră.
Poliţiştii de frontieră încadraţi pe nava MAI 1105 Ştefan cel Mare beneficiază de primă de   îmbarcare,  pe timpul cât navele sunt în misiuni mai beneficiază de încă 15% din salariul de bază, normă de hrană diferită faţă de personalul neîmbarcat, precum şi încadrarea în alte condiţii de muncă.
De asemenea, membrii echipajelor de pe nave care execută manevre de plecare şi de acostare beneficiază de o primă egală cu 50% din salariul de bază zilnic, indiferent de numărul de manevre din zona respectivă.
Când misiunile se desfăşoară neîntrerupt mai multe zile, în conformitate cu dispoziţiile legale, poliţiştilor li se asigură o zi de odihnă pentru fiecare trei zile efectuate, la care se adaugă numărul zilelor de odihnă legale cuprinse în perioada respectivă.
La nivelul Gărzii de Coastă se analizează modul de normare a timpului de lucru a personalului încadrat pe nava maritimă de supraveghere MAI 1105 Ştefan cel Mare, împreună cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi sindicale.
Garda de Coastă nu încalcă nicio prevedere legală privind legislaţia referitoare la programul de lucru al poliţiştilor, formele de organizare ale acestuia şi acordarea repausului.
Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie a exprimat un punct de vedere ca urmare a discuţiilor purtate între conducerea Gărzii de Coastă şi reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi sindicale.
Cu privire la afirmaţiile referitoare la încălcarea Codului muncii menţionăm că acestea sunt generice, Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie neprecizând ce articole din actul normativ invocat sunt încălcate de către Garda de Coastă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii