Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proprietari „ilegali“ pe un teren de lângă autostrada Bucureşti - Constanţa Ion Năbârgeac, eliberat condiţionat (documente)

ro

03 Jun, 2015 00:00 3942 Marime text
Curtea Supremă a decis achitarea lui Gelu Apostol, primar al comunei Cernica, a lui Jenel Şerban, fost prefect al judeţului Călăraşi, precum şi a lui Doru Eduard Clăbescu, fost subprefect al judeţului Călăraşi
 
​Ion Năbârgeac, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, condamnat la pedeapsa de cinci ani închisoare pentru fals intelectual, luare de mită şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, eliberat condiţionat de Judecătoria Medgidia. Magistraţii au admis propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, dispunând punerea în libertate a lui Nabargeac. Decizia nu a fost definitivă, ea fiind atacată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Contestaţia procurorilor a fost analizată, ieri, de judecătoarea Mihaela Vlăşceanu, din Tribunalul Constanţa, instanţa rămânând în pronunţare.
 
În ultimul cuvânt, Ion Năbârgeac a declarat că regretă fapta, că doreşte să fie pus în libertate şi că, în perioada în care a stat în spatele gratiilor, a ajutat 12 deţinuţi să scrie şi să citească.
 
Ion Năbârgeac, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciului Teritorial Bucureşti, pe data de 22 iunie 2009, sub acuzaţia de luare de mită, în formă continuată, de fals intelectual, în formă continuată, precum şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
 
În aceeaşi cauză au mai fost deferite Justiţiei, tot în iunie 2009, mai multe persoane, printre acestea aflându-se Vasile Zaharia, fost viceprimar al comunei Cernica, judeţul Ilfov, Şerban Jenel, fost prefect al judeţului Călăraşi şi preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor - Instituţia Prefectului - judeţul Călăraşi, Doru Eduard Clăbescu, fost subprefect al judeţului Călăraşi şi secretar al Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor - Instituţia Prefectului - Judeţul Călăraşi, şi Gelu Apostol, primar al comunei Cernica, judeţul Ilfov.

În vara anului 2006...

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în vara anului 2006, inculpaţii Ion Năbârgeac, Gheorghe Sadoveanu şi Niculae Constantin ar fi iniţiat constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni. „Astfel, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi la diferite intervale de timp, în perioada martie - iulie 2007, inculpatul Năbârgeac Ion a primit de la inculpaţii Sadoveanu Gheorghe şi Constantin Niculae suma totală de 47.000 de euro, în diferite tranşe, pentru ca, în calitatea pe care o avea, de director al OCPI Călăraşi, să îşi încalce atribuţiile de serviciu, sprijinindu-i pe cei doi să devină, în mod ilegal, proprietarii unei suprafeţe de teren de 20,1648 de hectare din extravilanul comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, teren cu o valoare ridicată, fiind situat în apropierea Autostrăzii A2 (n.r. Bucureşti - Constanţa)“, conform rechizitoriului.

Paguba

„(...) Prin atribuirea terenurilor în suprafaţă totală de 20,1648 de hectare persoanelor neîndreptăţite, a fost cauzată o pagubă patrimoniului comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, în sumă de 2.679.557 de lei (RON), reprezentând echivalentul sumei de 803.225 de euro, la data săvârşirii infracţiunilor - 2007. Consiliul Local al comunei Fundeni din judeţul Călăraşi s-a constituit parte civilă în prezenta cauză“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.

Primarul, prefectul şi subprefectul, achitaţi 

Prin decizia penală nr. 2.874 din 26 septembrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât condamnarea lui Năbârgeac la pedeapsa de cinci ani închisoare pentru: fals intelectual, luare de mită şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Tot Curtea Supremă a decis achitarea lui Gelu Apostol, primar al comunei Cernica, pentru infracţiunea de omisiune a sesizării organelor judiciare, achitarea lui Jenel Şerban, fost prefect al judeţului Călăraşi, pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi achitarea lui Doru Eduard Clăbescu, fost subprefect al judeţului Călăraşi, pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Comunicatele DNA privind prezenta cauza pot fi citite accesând secţiunea „Documente“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii