Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decorat de preşedintele României Doliu în MAI. Pompierul Daniel Marius Fripis, înmormântat cu onoruri militare

ro

02 Sep, 2015 00:00 2970 Marime text
În cursul zilei de ieri, a fost oficiată înmormântarea pompierului Daniel Marius Fripis. Cu durere în suflet, colegii de breaslă au fost alături de familia îndoliată.

Slujba religioasă în memoria plutonierului adjutant Daniel Marius Fripis a fost oficiată ieri-dimineaţă, la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa. La finalul ceremoniei, alaiul funerar a pornit către sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa, iar aici a fost dezvelită o placă cu numele eroului de către secretarul de stat Raed Arafat. Astfel, unitatea poartă, de ieri, numele lui Daniel Marius Fripis.

Garda a fost formată din jandarmi şi pompieri, iar colegii săi l-au purtat pe parcursul întregului traseu. Prezenţi la ceremonie au fost colegi ai regretatului erou, Gelaledin Nezir, directorul Direcţiei Secretariat de protocol al MAI, secretarul de stat Raed Arafat, colonelul Nicolae Cornea, şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea a trimis o coroană de flori.

Şeful statului a conferit post-mortem Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă“ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, sublocotenentului Fripis Gheorghe Marius Daniel, iar acest ordin a fost înmânat familiei de către Raed Arafat.

După această oprire, cortegiul s-a îndreptat către casa salvatorului căzut în misiune, apoi a pornit către Cimitirul Eroilor din Constanţa, unde îşi va dormi somnul de veci sublocotenentul Daniel Fripis.

Dan Fripis era căsătorit şi era tatăl unui copil de 19 ani. Potrivit unui decret, băiatul său va putea merge la Academia de Poliţie gratuit şi fără examen, deoarece tatăl său a murit în misiune.
Amintim că, sâmbătă dimineaţa, pompierul Daniel Fripis, în vârstă de 42 de ani, se afla în misiune când s-a dat alarma. O butelie a luat foc în timp ce proprietarul unei case de pe strada Tabla Buţii încerca să o schimbe. Până la sosirea pompierilor, oamenii au încercat să stingă incendiul cu pături. În cel mai scurt timp, un echipaj de pompieri a intrat pe poartă şi s-a grăbit să intervină.

Dan Fripis, comandantul echipei, s-a apropiat cu un furtun, fără să ezite, pentru a stinge butelia. Exact în acel moment s-a produs explozia. Suflul puternic i-a azvârlit casca de protecţie din cap, iar bucăţi mari de metal l-au lovit în faţă. Colegii pompierului spun că Daniel Fripis era complet echipat cu costum de protecţie şi că a respectat protocolul. Din păcate, în urma exploziei, el şi-a pierdut viaţa.

La finalul slujbei religioase, un reprezentant al ISU „Dobrogea” a spus câteva cuvinte despre fostul său camarad:
„Nu se pot spune decât cuvinte de laudă. A fost un om extraordinar, pentru cei care l-au cunoscut și în viața privată, iar pentru noi, ceilalți, în timpul serviciului, un coleg pe care tot timpul puteai să te bazezi. Îmi aduc aminte una dintre primele intervenții pe care le-am avut cu el. Ne-am deplasat în Piața Ovidiu, unde o echipă de muncitori turnaseră o placă de beton armat peste o canalizare, fără să se asigure că înăuntru există persoane. La lăsarea serii, strigătul disperat a fost auzit de doi taximetriști care stăteau în stația de taxiuri. Ne-am deplasat la locul intervenției, la îndemnul lui am săpat cu toate mijloacele pe care le aveam în dotare, chiar și cu mâinile goale. Când am făcut o gaură care poate să permită accesul unei persoane, el a coborât și a împins victima către noi, să o putem prinde și extrage din groapă. Din momentul în care am văzut privirea victimei, am fost mândru să fiu coleg cu Dan Fripis. Dumnezeu să îl odihnească! Respect din partea mea și a tuturor celor care l-au cunoscut, plecăm capul înaintea ta! Dumnezeu să îl odihnească!”

Prezent la funeraliile sublocotenentului post-mortem Marius Daniel Fripis, Raed Arafat a preluat și el cuvântul în cadrul ceremoniei și a transmis un mesaj din partea sa și a vicepremierului Gabriel Oprea.

„Îndurerată familie, dragi pompieri, la nici două săptămâni de când am condus pe ultimul drum un camarad polițist, astăzi trăim un alt moment greu pentru pompierii români, pentru camarazii și familia sublocotenentului post-mortem Marius Daniel Fripis. A fost mai bine de nouă ani un exemplu de devotament.”

Colegii eroului susţin că acesta era un salvator profesionist, dedicat meseriei sale. Lucra la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ de nouă ani, fiind încadrat în funcţia de comandant de echipaj, şi era de un curaj ieşit din comun.

„Și-a făcut cu cinste, pricepere şi devotament datoria şi a manifestat grijă faţă de colegii săi. Nu se pot uita calităţile sale de militar şi nici calităţile umane, apropierea de oameni, calmul cu care rezolva problemele apărute şi spiritul de solidaritate faţă de cei cu care a lucrat. Puterea de muncă, pregătirea profesională şi, nu în ultimul rând, diplomaţia sa au contribuit la mersul bunul mers al intervenţiilor la care a participat de-a lungul carierei sale de pompier. Cu profund respect, întregul colectiv de cadre militare al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Dobrogea» al judeţului Constanţa aduce un omagiu celui care a fost plutonier adjutant Fripis Daniel Marius şi adresăm familiei îndurerate sincere condoleanţe“, se arată într-un comunicat de presă trimis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“.

De asemenea, şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru“ al judeţului Sibiu au adus un omagiu colegului lor. Astfel, în cadrul unităţii s-a ţinut un moment de reculegere în semn de recunoştinţă pentru colegul lor căzut la datorie.

„Pentru profesionalismul şi devotamentul de care a dat dovadă salvatorul de vieţi în numeroasele intervenţii pe care le-a gestionat, pe platourile subunităţilor de pompieri din municipiile Sibiu şi Mediaş şi oraşele Agnita, Miercurea Sibiului şi Avrig, s-a ţinut un moment de reculegere, timp în care semnalele luminoase şi sirenele autospecialelor de intervenţie au dat onorul fostului comandant de echipaj. Astăzi, 1 septembrie, pompierii militari îşi conduc pe ultimul drum eroul, sublocotenent post-mortem Marius Daniel Fripis, decedat la datorie sâmbătă, 29 august“, a declarat Bianca Săbău, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

Totodată, subunităţile ISU Giurgiu au ţinut un moment de reculegere în memoria colegului de breaslă decedat în misiune. Astfel, întregul personal a ţinut un moment de reculegere ce a fost urmat de activarea semnalelor de avertizare acustică a autospecialelor din dotare.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii