Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De azi intră în vigoare noul Cod Civil al României Printre noutăţi - şedinţele de mediere şi imobilizarea maşinilor executate silit

ro

14 Feb, 2013 20:00 4574 Marime text
04_mediere_-_Birou_mediator_2.jpgÎncepând cu data de azi, noul Cod de Procedură Civilă al României intră în vigoare. Printre noile prevederi ale codului se află şi obligaţia părţilor dintr-un dosar civil să participe la o şedinţă de mediere.

În cadrul unui interviu acordat cotidianului nostru, Simona Grosu, mediator autorizat de Consiliul de Mediere din România, membru activ al Asociaţiei Centrul de Mediere Constanţa, a susţinut că „acest nou pas va aduce informaţii noi pentru cetăţeni, o alternativă voluntară, confidenţială, civilizată de soluţionare a unei dispute, o alternativă la clasica instanţă de judecată". Simona Grosu mai susţine că nimănui nu i se poate impune să participe la şedinţa de mediere, aşa cum prin mediere nu se impune părţilor o soluţie, ci acestea sunt încurajate, ghidate de mediator atunci când ajung la un impas, astfel încât să îşi identifice singure o soluţie mutual acceptată. „Disputele ce pot fi soluţionate prin mediere sunt din cele mai diverse, provenind atât din domeniul protecţiei consumatorilor, în materia dreptului familiei (divorţ, partaj de bunuri comune, exercitarea drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor după desfacerea căsătoriei, contribuţia părţilor la întreţinerea copiilor, orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturile de care ei pot dispune potrivit legii), în domeniul litigiilor civile (posesia, grăniţuirea, strămutarea de hotare, precum şi în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinătate), în domeniul răspunderii profesionale (cauzele de malpraxis, în măsura în care prin legi speciale nu este prevazută o altă procedură), în litigiile comerciale a căror valoare este sub 50.000 de lei, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege, în litigiile de muncă (litigii intervenite între angajat-angajator, între colegi la locul de muncă), dar şi orice fel de dispute ce pot interveni în viaţa de zi cu zi", potrivit mediatorului autorizat de Consiliul de Mediere din România. Noul Cod de Procedură Civilă al României mai vine cu o surpriză. Poliţiştii de la Rutieră vor avea posibilitatea imobilizării maşinilor ce urmează să fie executate silit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii