Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A trecut de la vorbe la fapte - permisiune 30 de zile Cum vrea statul român să tragă pe dreapta maşinile înmatriculate în Bulgaria

ro

22 Feb, 2013 20:00 3994 Marime text

07_masini_-_masini_bulgaria.jpgMinisterul Afacerilor Interne a anunţat, ieri, supunerea dezbaterii publice a proiectului pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Poate cea mai importantă prevedere pusă pe masa discuţiilor face referire la automobilele înmatriculate în alte state membre ale Uniunii Europene şi care pot fi conduse pe drumurile publice din ţara noastră pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Un alt aspect demn de amintit este acela că, din 15 martie, toate procesele intentate statului român legate de obligativitatea înmatriculării unui automobil fără plata taxei de primă înmatriculare vor rămâne fără obiect. Şi asta pentru, de la jumătatea lunii viitoare, intră în vigoare noua taxă de timbru. Aceasta pare că a fost special gândită pentru a limita valul de procese deschise de cetăţeni autorităţilor în vederea înmatriculării maşinilor fără a se achita taxa specifică.

Tot ieri, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că reglementarea propusă dezbaterii publice urmăreşte „crearea premiselor necesare actualizării permanente a evidenţei vehiculelor înmatriculate, facilitând identificarea utilizatorilor acestora şi instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executării sancţiunii amenzii contravenţionale, care, pe cale de consecinţă, va reduce substanţial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale menite să asigure disciplina şi siguranţa traficului rutier". În acest sens, autorităţile centrale au propus „instituirea obligaţiei persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în România, care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat în alt stat, de a prezenta, la cererea poliţistului rutier, pe lângă documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul; acest document va fi însoţit de traducerea în limba română, în original, efectuată de către un traducător autorizat a cărui semnătură a fost legalizată". Mai mult decât atât, se va cere ca „datele referitoare la autovehicul şi documentul doveditor al titlului cu care este deţinut acesta să fie înscrise în evidenţa autovehiculelor sau remorcilor înmatriculate în alte state, care se ţine de către poliţia rutieră". Prevederea numărul trei stipulează că „autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România, să poată circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului".

Nu plăteşti amenda? Rămâi fără permis

masini_-_razie_control_politia_rutiera_005.jpg
De la această regulă pot face rabat autovehiculelor şi remorcilor conduse de persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare, autovehiculele şi remorcile cu care se efectuează, în condiţiile legii, transport rutier public de mărfuri sau persoane ori, după caz, transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, cele conduse de persoane aflate în raporturi juridice de muncă cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare / care au calitatea de asociat, acţionar sau administrator, după caz, în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare, dar şi autovehiculele şi remorcile utilizate în baza unui contract de leasing. Ministerul Afacerilor Interne mai vrea introducerea sancţiunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule în cazul nerespectării obligaţiei de a achita amenda contravenţională în termenul prevăzut de lege. După cum menţionam şi mai sus, din 15 martie, toate procesele intentate statului român legate de obligativitatea înmatriculării unui automobil fără plata taxei de primă înmatriculare vor rămâne fără obiect. Şi asta pentru, de la jumătatea lunii viitoare, intră în vigoare noua taxă de timbru. Potrivit unora, această taxă a fost special creată pentru a limita valul de procese deschise de cetăţeni autorităţilor în vederea înmatriculării maşinilor fără a se achita taxa specifică acestei proceduri. Altfel spus, după 15 martie, actualele procese legate de neplata taxei vor rămâne fără obiect, utilizatorii maşinilor înmatriculate în alte state alegându-se cu o experienţă judiciară extrem de interesantă!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bucur 24 Feb, 2013 20:37 Nu putem fii de acord, deoarece produsele autohtone patronate de politicieni,sunt cu termen redus de garantie,cu o tehnologie coafata,consum mare de carburant,pret, calitate, performante, siguranta in trafic ,lasa de dorit. Personal ma gandesc la o varianta accesibila,pentru a circula in continuare cu un autovehicul inmatriculat in alta tara,fara a plati impozit statului ROMAN.