Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Un popor fără cultură este un popor uşor de manipulat“ La Constanţa, autorităţile dau doi lei pe cultură. La Medgidia, de zece ori mai mult (document)

ro

16 Apr, 2014 00:00 2710 Marime text
Potrivit unei definiţii simple, rolul autorităţilor locale în comunitate este acela de a asigura dezvoltarea durabilă prin programe economice, sociale şi culturale. Ultima parte este cel mai greu de realizat în contextul în care unii aleşi locali nu sunt mari iubitori de cultură. Dar există şi excepţii. Municipiul Medgidia ţine la viaţa culturală a oraşului.

Cel puţin aşa reiese dintr-un comunicat de presă recent al instituţiei. Mai precis, municipalitatea Medgidia alocă aproximativ 800.000 de lei activităților culturale din localitate. Potrivit documentului remis presei de administraţia locală, „anul acesta, Primăria Municipiului Medgidia și Consiliul Local Municipal au alocat un buget de 761.000 de lei pentru cultură. Din acest buget fac parte cheltuielile cu toate festivalurile, precum și pentru activitățile desfășurate pe tot parcursul anului de Casa de Cultură «Ioan N. Roman», mai exact pregătirea copiilor care vin la cercurile de canto, pian, dans sportiv, balet, teatru, pictură, dansuri populare, fanfară, mandolină, chitară și literatură“.
 
Bugetul prevăzut pentru activităţile culturale este unul considerabil, având în vedere că urbea numără mai puţin de 40.000 de locuitori. La polul opus, aleşii locali care conduc destinele celor peste 280.000 de locuitori ai municipiului reşedinţă de judeţ, Constanţa, au alocat pentru cultură o sumă similară: 787.000 de lei. Ceea ce înseamnă ca autorităţile constănţene nu dau mai mult de doi lei pe cultură (la propriu, dacă facem o simplă împărţire a sumei la numărul total de locuitori), în timp ce autorităţile publice locale de la Medgidia dau cam de 10 ori mai mult pentru a potoli setea de cultură a fiecărui locuitor al cetăţii... Reşedinţa de judeţ a Iaşului a alocat pentru evenimentele culturale din 2014 un buget de 4,5 milioane de lei. Deja ne dă cu rest dacă facem, din nou, aceleaşi calcule aritmetice...
 
Dacă la Constanţa am asistat la (sin)uciderea, în mai multe acte, a culturii - dispariţia Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia ar fi doar unul dintre cele mai recente exemple, în ultimii ani, „municipiul Medgidia s-a făcut remarcat prin activitățile culturale numeroase și de bună calitate. Festivalul Internațional de Muzică Uşoară «Dan Spătaru», Tabăra Internațională de Pictură «Lucian Grigorescu», Festivalul Național de Teatru «Tanța și Costel», precum și festivalurile de muzică ușoară și populară au animat viața culturală a orașului“, se precizează în comunicatul Primăriei Medgidia. „Din dorința de a păstra vie iubirea pentru frumos, pentru cultură și artă, pentru ca numele mari care fac cinste orașului, ca Dan Spătaru și Lucian Grigorescu, să nu rămână în trecut, Primăria Medgidia a făcut o tradiție din a organiza aceste activități culturale, pentru care alocă o sumă relativ mare, dovedind interesul administrației pentru dezvoltarea tinerilor artiști din oraş și nu numai“, a precizat şeful administraţiei publice locale de la Medgidia, Marian Iordache.
Pesemne că aleşii locali ai Constanţei cunosc vorbele lui Kant, „un popor fără cultură este un popor uşor de manipulat“...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii