Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strutinsky, „săltat“ de DNA „Trezorierul“ tandemului Mazăre - Constantinescu, suspectat că a luat mită prin transfer bancar (document)

ro

05 Feb, 2015 00:00 5951 Marime text
Radu Mazăre nu a dorit să ne ofere vreo declaraţie cu privire la acest subiect
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au luat în colimator pe afaceristul botoşănean Sorin-Gabriel Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Daniel Constantinescu. Afaceristul de marcă al Constanţei a fost audiat, ieri, la sediul DNA Bucureşti, într-un dosar în care s-ar vorbi de mită şi trafic de influenţă. Potrivit unor surse judiciare, în cursul anului 2012, Strutinsky „ar fi pretins de la un om de afaceri, denunţător în dosar, o sumă de bani, precizată sub aspectul cuantumului ca reprezentând un procent de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către SC Argos Industrial SRL (ca parte a unui consorţiu de firme)“. Şi asta, conform surselor mai sus precizate, „în temeiul contractului nr. /11.12.2012, încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa (dragaj de întreţinere pe Canalul Dunăre - Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă - Midia - Năvodari)“. Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, este de părere că „Poliţia Politică a Regimului Băsescu face un nou abuz în serviciu faţă de domnul Strutinsky pentru a focusa agenda politică a dezvăluirilor doamnei Udrea“. Aseară, Strutinsky a fost reținut de DNA pentru 24 de ore pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar și pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
 În continuare, cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă structura firmelor care ar apărea în dosarul lui Strutinsky, precum şi cazul unui alt afacerist apropiat lui Radu Mazăre cercetat de procurorii Anticorupţie, în stare de arest preventiv, în două dosare penale. De asemenea, în secțiunea Documente poate fi citit integral comunicatul DNA privind reținerea afaceristului Strutinsky.
 
Potrivit surselor judiciare citate de evz.ro, „în schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin-Gabriel Strutinsky , prevalându-se de influenţa exercitată asupra funcţionarilor Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, a promis că va determina funcţionarii instituţiei ultim menţionate să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului, faţă de SC Argos Industrial SRL“. „Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, consorţiul de firme din care făcea parte SC Argos Industrial SRL a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 de lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 de lei), în baza contractului antemenţionat“, potrivit sursei mai sus citate. „Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin-Gabriel Strutinsky  a primit de la denunţător suma de 635.886,80 de lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale SC Argos SA în conturile bancare ale societăţilor comerciale indicate de către cel prim menţionat, respectiv SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, SC Panel Building System SRL, SC Cds Project SRL, SC Classic SRL şi SC New Open Sector SA. De asemenea, Sorin-Gabriel Strutinsky a primit în numerar şi suma 25.000 de euro, urmând ca diferenţa de încasat, în cuantum de 112.000 de lei, să fie achitată în cursul anului 2015“, potrivit surselor mai sus citate.
 
Menţionăm că am încercat să obţinem un punct de vedere de la conducerea Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa cu privire la acest subiect, dar directorul general al companiei, Daniel Georgescu, nu ne-a răspuns.

Constantinescu, declaraţie exclusivă pentru ZIUA de Constanţa 

 Aşa cum arătam şi mai sus, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, crede că „Poliţia politică a regimului Băsescu face un nou abuz în serviciu faţă de domnul Strutinsky, pentru a focusa agenda politică a dezvăluirilor doamnei Udrea“. „Sunt minciuni ordinare ale securiştilor SRI - Codlea - DNA - Kovesi! Această diversiune, marca SRI - Codlea- Kovesi, continuă seria abuzurilor în serviciu a acestora îndreptată din nou împotriva mea şi a primarului Constanţei, Mazăre Radu“, a mai declarat, pentru ZIUA de Constanţa, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.

 Firmele

 Potrivit Registrului Comerţului, societatea Aros Industrial SRL a fost radiată. Înregistrată în anul 2003, Sisteme Internaţionale de Afaceri SA are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Căpitan Aviator Nicolae Drossu. Firma are un capital social subscris de 90.000 de lei, integral vărsat, compus din 60 de acţiuni nominative, valoarea uneia fiind de 1.500 de lei. Asociaţii societăţii sunt Masterjob Limited, cu sediul în Cipru, P.C. 1087, Nicosia, care deţine 56 de părţi sociale (93,33333333% din capitalul social), şi Valentin Gheorghe Ionescu (inculpat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa), care deţine patru părţi sociale (6,6666666667% din capitalul social). Administratorul societăţii care se ocupă de „servicii de reprezentare media“ este Valentin Gheorghe Ionescu, născut pe 1967, în comuna Corbeni, judeţul Arges. Sisteme Internaționale de Afaceri SA deţine în concesiune Portul Tomis, prin Tomis Marina Management.

 Panel Building Systems

 Panel Building Systems a luat fiinţă în anul 2006 şi are sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii. Capitalul social subscris al societăţii este de 1.500 de lei, integral vărsat, compus din 150 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt: Expo Fair & Trade SA (cu sediul social în Bucureşti, strada Daniel Constantin), care deţine 147 de părţi sociale (98% din capitalul social), şi Mihaela Elvira Gherasim Tănase, născută în anul 1977, în comuna Niculiţel, Tulcea, care deţine trei părţi sociale (2% din capitalul social). Administratorul societăţii care se ocupă de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“ este Mihaela Elvira Gherasim Tănase. La rândul său, Expo Fair & Trade SA a fost înfiinţată în anul 2004 şi are sediul social în Bucureşti, strada Constantin Daniel. Capitalul social subscris al societăţii este de 90.000 de lei, integral vărsat, compus din 200 de acţiuni, valoarea uneia fiind de 450 de lei. Asociaţii firmei sunt: Willridge Consulting Limited (cu sediul în Cipru, Nicosia), care deţine 196 de acţiuni (98% din capitalul social), şi Florin Dorobanţu, născut în 1977, în Radomireşti, judeţul Olt), care deţine patru acţiuni (2% din capitalul social). Administratorul societăţii care se ocupă de „alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi“ este Florin Dorobanţu.

 CDS Project SRL

 Societatea CDS Project SRL a fost înregistrată în anul 2004 şi are sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii. Capitalul social subscris al societăţii care se ocupă de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“ este de 400 de lei, integral vărsat, compus din 40 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt Templum Plus SRL, cu sediul social în municipiul Bucureşti, care deţine 39 de părţi sociale (97,5% din capitalul social), reprezentată de Mihaela Elvira Gherasim Tănase, şi Expo Fair & Trade SA (cu sediul în Bucureşti), care deţine o parte socială (2,5% din capitalul social). Administratorul societăţii este Mihaela Elvira Gherasim Tănase. Asociatul Templum Plus SRL a fost înregistrat în anul 2002 şi are sediul social în municipiul Bucureşti, strada  Gheorghe Bariţiu. Capitalul social subscris al firmei este de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt Nicolae Lupu, născut în 1971, în Bucureşti, care deţine două părţi sociale (10% din capitalul social) şi Valentin Gheorghe Ionescu (inculpat în Dosarul Retrocedărilor), care deţine 18 părţi sociale (90% din capitalul social). Administratorul societăţii care se ocupă de „activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat“ este Valentin Gheorghe Ionescu.

Classic Srl

 Potrivit Registrului Comerţului, Classic SRL a fost înregistrată în anul 1991 şi are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, Complexul Obor. Firma are un capital social subscris de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii sunt SC Cds Project SRL (cu sediul în municipiul Constanţa, bulevardul Mamaia) şi SC Micos Construct 2004 SRL (cu sediul în municipiul Constanţa, strada Ştefăniţă Vodă). Ambilor asociaţi le revin câte zece părţi sociale (câte 50% din capitalul social). Administratorul societăţii a cărei activitate constă în „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“ este Mihaela Elvira Gherasim Tănase.

New Open Sector SA 

 La rândul său, SC New Open Sector SA a luat fiinţă în anul 2010 şi are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul  Mamaia. Capitalul social subscris este de 2.500.000 de lei, integral vărsat, compus din 250 de acţiuni, valoarea uneia fiind de 10.000 de lei. Asociaţii societăţii sunt Mandonina Trading Limited (cu sediul în Cipru, Aristarchou,  Nicosia), care deţine 246 de acţiuni (98,4% din capitalul social) şi Gheorghe Theodor Stoica, născut în 1972, în Craiova, judeţul Dolj, care deţine patru acţiuni (1,6% din capitalul social). Administratorul societăţii care se ocupă de „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“ este Gheorghe Theodor  Stoica.

În topul celor mai bogaţi români

Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, Sorin-Gabriel Strutinsky este originar din Botoşani şi are 47 de ani. El a fost coleg de studii cu Radu Mazăre şi cu Nicuşor Constantinescu la Institutul de Marină Civilă şi a ocupat un loc în Topul Forbes 500 al celor mai bogaţi români. Strutinsky, preşedintele Clubului Volei Municipal şi fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Volei, a început ca acţionar la Neptun TV, alături de Radu Mazăre şi de Nicuşor Constantinescu, pe atunci jurnalişti. Strutinsky este implicat în peste 30 de firme, în unele apărând alături de cei doi vechi prieteni.

Sorin Gabriel Strutinsky este implicat în următoarele societăţi:

 Conpress Group SRL - înfiinţată pe data de 17 iunie 1993. Asociaţi persoane juridice în această firmă sunt, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, defunctul Mihail Gheorghe Cârciog, Sorin Gabriel Strutinsky şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Administratorul societăţii este omul de afaceri Sorin Strutinsky, iar activitatea principală a Conpress Group SRL este „comerţul cu ridicata nespecializat“. Bogdan Laurenţiu Irimia este unic asociat şi administrator al societăţii Ialgabo & Co SRL. În locul lui Bogdan Irimia a fost numit în funcţia de administrator Alexandru Petre Răduţă, născut în 1987, la Piteşti. Asociaţi persoane fizice în ABC Press SRL sunt Sorin Gabriel Strutinsky, Paul Marius Vijloi şi Rodica Antoniu. ABC Press SRL, înfiinţată în noiembrie 1992 şi care are drept domeniu de activitate „comerţul cu amănuntul al ziarelor şi articolelor de papetărie în magazine specializate“, apare ca asociat persoană juridică în Mediapress Investment SRL, alături de Apex Editare Difuzare Tipărire Import Export Consignaţie SRL şi de Mira Pres SRL.
 
Xenoti SRL - înfiinţată pe 6 ianuarie 1995, cu sediul în Complex Flora, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Sorin Gabriel Strutinsky, pe Nicuşor Constantinescu, pe defunctul Mihail Gheorghe Cârciog şi pe Radu Mazăre. Administratorul Xenoti SRL este Sorin Strutinsky. În ce priveşte domeniul de activitate al firmei, în Registrul Comerţului se menţionează „hoteluri şi alte facilităţi de cazare“. Conform informaţiilor disponibile pe date-financiare.ro, anul trecut, Xenoti SRL a avut zero angajaţi şi pierderi de 981.094 de lei. Cifra de afaceri netă a fost de 7.959.208 lei.
 
Ideea Contrast SRL, societate înfiinţată pe 4 iulie 2001, îi are ca asociaţi persoane fizice pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, pe Sorin Gabriel Strutinsky, pe Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi pe Marius Petre Săvulescu, acesta din urmă fiind şi administratorul firmei. Societatea are ca domeniu de activitate „comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc“. În 2013, Ideea Contrast SRL a avut 11 salariaţi şi o cifră de afaceri netă de 1.275.632 de lei. Profitul net a fost de 147.121 de lei.
 
Societatea Tutun şi Ziare SRL Constanţa - principal asociat şi administrator: Sorin Gabriel Strutinsky (născut la data de 28.10.1967), cu o cotă de deţinere de 99% din capitalul social, diferenţa de 1% aflându-se în posesia asociatului persoană juridică Kld Services SRL, controlată tot de Strutinsky. Până în aprilie 2014, Tutun şi Ziare SRL a fost deţinută de societatea Conpress Group, firmă controlată de Radu Ştefan Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky şi Mihail Gheorghe Cârciog.

ANI, Mazăre şi Strutinsky

 Amintim că, în decembrie 2014, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Ştefan Mazăre a infracţiunii de conflict de interese. Mazăre este suspectat că, „în calitate de reprezentant al municipiului Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord-cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRL şi SC Soti Cable Neptun SRL), care îl au ca asociat pe Sorin-Gabriel Strutinsky, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale“.

Avraham Morgenstern, cercetat alături de primarul constănţenilor 

 La rândul său, Radu Mazăre este cercetat în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, alături de afaceristul israelian Avraham Morgenstern - pentru dare de mită -, şi de Alexandru Mazăre, senator al României, fratele lui Radu Mazăre, bănuit de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. Mai mult decât atât, Morgenstern este cercetat în stare de arest preventiv într-un alt dosar instrumentat tot de procurorii Anticorupţie pentru evaziune fiscală, iar prejudiciul calculat depăşeşte suma de 10 milioane de euro. Conform datelor oficiale, Morgenstern nu ar fi înregistrat în mod corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa, în sumă totală de peste 150 de milioane de lei, şi nu ar fi înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures SRL. Afaceristul israelian ar fi înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 de milioane de lei, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru, controlate tot de el, mai susţin procurorii Anticorupţie.
 
În secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, poate fi citită integral lista pusă la dispoziţie de Registrul Comerţului cu firmele în care apare Strutinsky în calitate de asociat şi administrator.
 
Citeşte şi
 
Contracte cu Soti Cable şi Conpress Holding
Primarul Radu Mazăre, un nou dosar la DNA. Este suspectat de conflict de interese


 Legăturile cu Strutinsky
Totul despre firmele lui Radu Mazăre, din sesizarea ANI

 
 Imperiul se clatină
North Bridge Energies SRL, la care Strutinsky este acţionar, va fi radiată 

 
 Legăturile cu Strutinsky
Totul despre firmele lui Radu Mazăre, din sesizarea ANI


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii