Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Renegaţii - un fost deputat, un fost prefect, un fost primar şi un fost secretar de stat Cum se dezice PSD Constanţa de oamenii săi

ro

03 Mar, 2013 22:21 2790 Marime text
Social democraţii constănţeni şi-au făcut, în ultimul timp, un obicei din a-i renega pe cei pe care, la un moment dat, i-au susţinut fervent. Personajele respective fie nu mai corespund cerinţelor liderilor PSD, fie au ceva mai multă personalitate decât aceştia. Uneori, „renegaţii” eşuează lamentabil în funcţia pentru care au fost sprijiniţi. Vorbim despre un fost parlamentar, un fost prefect, un fost primar şi un fost secretar de stat.

PSD Constanţa se dezice de personajele care nu-i mai sunt pe plac preşedintelui organizaţiei judeţene a partidului, Radu Mazăre. Partidul fie le retrage susţinerea, fie le recomandă să renunţe de bună voie şi nesiliţi de nimeni la funcţia de care au ţinut cu dinţii. Atitudinea a devenit, în ultimii ani, o practică.
Unul dintre primii „pioni” care au pierdut sprijinul partidului este fostul parlamentar PSD de Constanţa, Matei Brătianu. Fostul deputat al Colegiului 7 a intenţionat, în 2010, să treacă la PDL. Brătianu şi-a motivat gestul, la momentul respectiv, prin faptul că solicitase fostei guvernări, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Poşta Română, păstrarea tuturor directorilor adjuncţi apolitici în cadrul instituţiei, dar şi rectificarea bugetului Poştei. Brătianu a fost certat, în iunie 2010, în cadrul unui eveniment PSD, de către conducerea PSD Constanţa pentru intenţia de a „dezerta”. Fostul parlamentar care, de altfel, nici nu călca prin colegiul său din Constanţa, a fost atunci „victima” unei şedinţe care amintea fidel de şedinţele PCR. Urmarea trădării sale eşuate a fost aceea că Mazăre „şi-a luat mâna” de pe el, iar Matei Brătianu nu a mai candidat pentru un mandat de deputat în judeţul Constanţa.

Intenţia eşuată a PNL Constanţa

A urmat dezicerea de fostul prefect al judeţului Constanţa, Liviu Brăiloiu. Acestuia din urmă i s-a reproşat că n-ar fi ştiut să-şi apropie mai mult primarii din judeţ. Sunt voci care susţin însă că nu aceasta a fost problema lui Brăiloiu, ci faptul că nu ar fi fost tocmai pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
De altfel, în luna noiembrie a anului trecut, semnalam faptul că Liviu Brăiloiu ar fi fost preferat de liberalii constănţeni pentru fotoliul de prefect al judeţului Constanţa, în locul lui Bogdan Huţucă, acestuia din urmă expirându-i mandatul de reprezentat al Guvernului în teritoriu. PNL intenţiona să-l nominalizeze pe Brăiloiu la conducerea Prefecturii Constanţa şi miza tocmai pe faptul că el nu este în relaţii bune cu Nicuşor Constantinescu şi că ar putea fi omul potrivit, la momentul potrivit. Liberalii susţineau, neoficial, că fostul prefect susţinut de PSD ar fi persoana cea mai indicată pentru a face faţă unei relaţii instituţionale cu preşedintele CJC. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar intenţia liberalilor a agitat foarte tare, la acel moment, spiritele în PSD Constanţa.
De menţionat este că, până la un punct, Liviu Brăiloiu şi-a dorit să candideze, independent, împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, în contextul alegerilor locale din vara anului trecut. Cu puţin timp înainte de expirarea termenului limită pentru depunerea candidaturilor, acesta a anunţat că nu va intra în cursa electorală.

„Tusac să facă un pas înapoi”

Un social democrat de care PSD Constanţa, de asemenea, s-a dezis este fostul primar al municipiului Mangalia, Claudiu Tusac. După alegerile locale din 10 iunie, pesedistul s-a situat abia pe locul trei din punctul de vedere al rezultatelor obţinute. A fost momentul în care şeful său pe linie de partid, Radu Mazăre, a declarat: „Cred că ar trebui ca domnul Tusac să facă un pas înapoi. În opinia mea, domnul Tusac ar trebui să se retragă şi să joace candidatura cei care sunt pe locul I şi pe locul II”. Practic, PSD Constanţa a decis atunci, mai mult sau mai puţin oficial, să nu îl sprijine pe Tusac şi la scrutinul din 24 iunie.
Pentru renunţarea sa la candidatură, fostul primar al Mangaliei nu a primit niciun „premiu de consolare”. Asta deşi lansase la un moment dat informaţia potrivit căreia ar putea să candideze la parlamentarele din decembrie.

Nu s-a mişcat suficient de... iute

Nu în ultimul rând, cea mai recentă figură de care social democraţii lui Mazăre s-au îndepărtat - cel puţin aparent - este cea a fostului secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Bărhălescu. Acesta din urmă nu a fost susţinut de organizaţia constănţeană şi în Guvernul Ponta II pentru că, aşa cum a declarat Mazăre, nu s-a mişcat atât de iute cum s-ar fi aşteptat edilul şef. Prin urmare, Bărhălescu va reveni la Constanţa. De altfel, el şi-a depus, pe 19 ianuarie, cererea de revocare din funcţie de la cabinetul primului ministru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii