Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatie cu "cantec" instrumentata de consilierii mangalioti

ro

07 Dec, 2007 00:00 3461 Marime text
Atasamente: 1196971099.jpg 1196971109.jpg 1196971086.jpg
1196971085.jpg

Primarul Mangaliei, Zanfir Iorgus este acuzat ca detine zece hectare de teren in curtea Spitalului Municipal din localitate * Insa, licitatia a fost instrumentata de consilierii locali * Constantin Filimon, unul dintre acestia a fost membru al comisiei de licitatie, iar Marian Boroiu si-a tras un lot de 565,72 de metri patrati

O licitatie din 2005 inca aprinde spiritele in Mangalia. In urma cu mai bine de doi ani au fost scoase la vanzare mai multe loturi de pamant, insumand aproape 20 de mii de metri patrati, in curtea Spitalului Municipal din localitate. Sumele platite pentru terenuri nu au fost tocmai mici, daca stam sa ne gandim la faptul ca cel mai "amarat" lot, de 500 de metri patrati a ajuns, la acea vreme, la vreo 450 de milioane de lei. Pretul cel mai mic dat pentru un metru patrat a fost de aproximativ 870 de mii de lei, iar cel mai costisitor a ajuns la putin peste opt milioane patru sute de mii de lei. Au reusit sa isi adjudece terenuri in curtea Municipalului mangaliot oameni cunoscuti cum ar fi Nuredin Beinur, dar si unul dintre consilierii locali, Marian Boroiu, care a pus mana pe 565,72 de metri patrati. Constructiile au inceput sa se ridice in cei doi ani de la licitatie. Dar nici scandalul nu s-a stins, dupa atata timp. In primul rand, amplasarea loturilor a creat discutii. S-a intrebat lumea de ce sa se ia tocmai din curtea Spitalului. La un moment dat, suprafata de pamant s-a aflat in proprietatea Municipalului, dar, printr-o hotarare aprobata de consilierii locali, a fost trecuta in "vistieria" Primariei Mangalia.

Acuzatii nefondate

In prima faza, imediat dupa trecerea la Primarie, au fost retrocedate loturile care fusesera revendicate de fostii proprietari ai unor imobile care fusesera preluate abuziv in perioada 1945-1989. Printre beneficiari s-au aflat Ion Firuta, Constantin Stamatopol, Florin Bancila si Marcel Mihailescu. De asemenea, locuintele de serviciu aflate in acea zona au fost vandute chiriasilor, mai ales din cauza ca acestia erau angajati ai spitalului. Apoi, ce a mai ramas a fost scos la licitatie. Unitatea sanitara a ramas cu pamantul de sub cladiri si cu niste spatii verzi. Numai ca, dupa ce terenurile au fost impartite, s-a trecut la scoaterea la mezat a unor cladiri vechi. O mare problema este ca, atunci cand s-a organizat licitatia edilul Mangaliei, Zanfir Iorgus era in concediu de odihna. Cu toate acestea gurile rele reclama faptul ca primarul ar detine si el vreo zece hectare in aceasta zona, lucru care, nu se poate proba cu acte. Insa, ceea ce nu se ia in calcul este faptul ca licitatia a fost organizata de consilierii locali din Mangalia. Mai mult decat atat, Constantin Filimon, unul dintre acestia, a fost chiar membru al comisiei de licitatie, impreuna cu Maria Andrei, Daniel Vladescu, Carmen Bejan si Emanoil Hanganu. In urma acestei licitatii omul de afaceri Nuredin Beinur si-a adjudecat 574,59 de metri patrati din terenul Spitalului Municipal. Si, ca sa fie toate bune si frumoase, Beinur a acceptat sa ne dezvaluie numele celui care l-a anuntat despre organizarea licitatiei: nimeni altul decat conservatorul Ion Minca, dusman declarat al primarului Iorgus. "Eram la Bucuresti si m-a sunat Ion Minca sa ma anunte ca se scot la licitatie aceste terenuri. Oricum, a fost o licitatie publica, trebuia sa se afle de ea. Si, cum Mangalia este un oras mic, se aud toate de la un prieten la altul", ne-a explicat Nuredin Beinur. Pe de alta parte, Ion Minca, seful conservatorilor constanteni neaga spusele omului de afaceri. "Da, eu i-am spus", a exclamat Minca ironic. Apoi a continuat: "De parca as fi avut cum. Atunci cand s-a tinut acea licitatie eram in spital, cu tuburi in nas. Am avut un accident foarte grav si am stat un an in spital, la pat", se scuza sotul Lilianei Ghervasuc, sefa Loteriei Romane. Castigatori ai licitatiei au mai fost si SC Euro Coram SRL, care a luat cea mai mare bucata de pamant, de 4602,64 de metri patrati, Florin Juganaru (1329,25), Sebat Beghim, Danut Perca, Dumitru Marin si Virgil Lazar.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii