Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Melomanii tomitani au fost colindaţi de Cvartetul „Tonica”

ro

09 Dec, 2016 00:00 2549 Marime text
În programul recitalului oferit de Cvartetul „Tonica” s-au regăsit lucrări de Haydn şi Beethoven, dar şi colinde.
 
În plină lună a cadourilor, Cvartetul de coarde „Tonica”, format din violoniştii Ioana Crudu şi Dumitru Porcescu, violistul Simion Crudu şi violoncelista Carmen Tegzeşiu, s-a reunit, miercuri seară, în foaierul Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, pentru a transpune publicul meloman într-o atmosferă de sărbătoare. Programul a inclus două lucrări consacrate pentru această formulă camerală: Cvartetul de coarde nr. 26 în Sol minor, op. 20, nr. 3, de Joseph Haydn, şi Cvartetul de coarde nr. 6 în Si bemol major, op. 18, nr. 6, de Ludwig van Beethoven.
 
„Cvartetul de coarde este cea mai consacrată formă de muzică de cameră şi, faţă de cântatul în orchestră, unde nu ne putem exprima individualitatea (n.r. membrii Cvartetului „Tonica” fac parte din orchestra Teatrului „Oleg Danovski), îţi oferă libertate de exprimare, aceasta fiind o ocazie să ne etalăm, să ne arătăm punctul de vedere, deoarece eu văd cântatul ca un dialog, ca un schimb de replici între noi, artiştii, şi instrumente”, a spus tânăra violonistă Ioana Crudu, proaspătă mămică a unui băieţel de şapte luni, care a participat şi el, cu bucurie, la repetiţiile pentru concertul Cvartetului „Tonica”.
 
Recitalul cameral oferit de cvartetul tomitan nu s-a încheiat însă pe acordurile lui Beethoven, ci a continuat cu un program-surpriză: colinde, care au transpus publicul în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă.
 
„Iniţial, programul nostru era alcătuit din lucrări clasice, de Haydn şi Beethoven, apoi am considerat că publicul nostru merită o surpriză în preajma sărbătorilor şi ne-am gândit şi noi să aducem o atmosferă de sărbătoare incluzând colindele în program”, a precizat violonista Ioana Crudu.
 
Recitalul cameral de miercuri seară a reprezentat prima întâlnire muzicală a lunii decembrie, dar nu ultima. Un alt recital, susţinut de această dată de Cvartetul „Ovidius”, va avea loc marţi, 13 decembrie. Însă, până atunci, în această sâmbătă, de la ora 18.30, iubitorii operetei sunt aşteptaţi să se întâlnească cu „Văduva veselă”. Şi cei care îndrăgesc baletul vor avea motive de bucurie în această lună de poveste, deoarece pe 17 decembrie ei vor urmări o poveste de iarnă în paşi de dans: „Crăiasa zăpezii”. Ultima întâlnire din acest an este însă programată pe 18 decembrie, sub forma unui concert extraordinar de Crăciun, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Radu Ciorei.
 
Sursă foto: Facebook (TNOB Constanţa)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii