Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

info-sud-est.ro Carol, Elisabeta și Marea. Reședințele regale ale Constanței Vechi

ro

14 Apr, 2016 15:53 1580 Marime text
 
Constanța păstrează foarte puține crâmpeie din memoria regală a orașului, scriu jurnaliştii de la info-sud-est.ro. Cu atât mai nedrept este faptul că nici măcar aceste mărturii ale unei perioade glorioase a micii urbe de la început de secol XX nu sunt puse în valoare, ba mai mult, sunt aruncate în anonimat, în cel mai întunecat ungher al interesului administrativ.

Dacă am avea răbdarea de a face câțiva pași prin istoria regală a Constanței, am descoperi cele mai înfloritoare momente ale orașului: începuturile românești ale vechiului Kustenge, construcția celui mai mare port al Mării Negre, perioada de dezvoltare a infrastructurii orașului, practic piatra de temelie urbanistică de astăzi, începuturile dezvoltării instituțiilor, inexistente până la acel moment, explozia arhitecturală din cel mai vechi oraș al țării și, bineînțeles, perioada de glorie a ceea ce numim astăzi modelul de multiculturalitate din Dobrogea. Nimic nu era la fel fără un Rege înțelept, drept și vizionar și fără o Regină ce iubea, mai presus de orice, marea.
 
Fiecare dintre cele trei reședințe regale de la Constanța spune o poveste aparte. Fiecare are o particularitate, izvorâtă din croiala caracterului fiecărui monarh ce obișnuia să își petreacă nopțile, la Constanța, între zidurile acestor construcții.

Palatul Regal al Regelui Carol I, Cuibul liniștit al Reginei Elisabeta și Vila Regală a Reginei Maria spun povestea Constanței moderne prin viziunea suveranilor ei.
 
Citeşte integral pe info-sud-est.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii