Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

31 August - Ziua Limbii Române. Celebrăm limba română oriunde în lume este casa ei

ro

31 Aug, 2017 16:33 6657 Marime text

 
Astăzi, 31 August, românii din România și din afara ei celebrează împreună Ziua Limbii Române.

A vorbi despre limba română este ca o duminică; Limba română este patria mea (Nichita Stănescu), este partea noastră de cer (Constantin Noica).

Limba română a stat și stă la temelia poporului român, însoțind bucuria și suferința acestuia – cântându-i bucuria și dorul, alinând suferința și jalea, dând tuturor celor din jur nume după rostul lor și firea noastră.
Limba noastră-i limbă sfîntă, / Limba vechilor cazanii, /  Care-o plîng și care-o cîntă / Pe la vatra lor țăranii (Alexei Mateevici). În al limbilor tezaur /  Pururea o să rămână / Limba doinelor de aur, / Limba noastră cea română (Grigore Vieru).

A celebra limba părinților și bunicilor noștri, a noastră și a tuturor urmașilor urmașilor noștri, este un semn suprem de responsabilitate și de respect, este o probă de iubire pentru cei ce-au fost și pentru cei ce vor fi.

Limba română își are eroii săi – românii care au cântat-o și iubit-o peste Prut, aducând-o acasă dintr-o prea lungă rătăcire a destinului, românii care nu consimt siluirii ei în spațiul nostru de etnogeneză și de iubire, românii plecați în lume, care plâng după iarba verde de acasă și deopotrivă cei rămași acasă, care țin pe umeri, zilnic, povara de a o păstra curată și vie.


Mulțumim comunității românești din Constanța/Dobrogea, cetățenilor și etnicilor români rezidenți în această regiune și, mai ales, mulțumim sincer tuturor minorităților naționale din Dobrogea / România care vorbesc sau prețuiesc limba română și fără de care faima limbii române, acasă la ea sau în lume, ar fi mai săracă.

Mulțumim astăzi celor care au păstrat curată nu numai limba română, ci și dragostea pentru ea.

Astăzi, 31 August, este în primul rând ziua lor. La mulți ani tuturor celor care cred în limba română, care o vorbesc, care o iubesc, care o cinstesc, care o apără și care țin aprinsă, modest, dar tenace, dragostea noastră pentru ea!
 
Constanța, 31 August 2017
 
Dr. Dorin POPESCU, Președintele Asociației CASA MĂRII NEGRE, Constanța

Sursa foto: Ziua de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii