Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:54 25 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

31 august - Ziua Limbii Române

ro

31 Aug, 2021 00:00 1711 Marime text

 
  • Pe 31 august  1989 Parlamentul Republicii Sovietice Socialiste  Moldovenești declara limba română drept limba oficială a țării. 

Ziua Limbii Române este sărbătorită în fiecare an pe 31 august. Propunerea legislativă care reglementează această zi a fost inițiată în 2011, cu semnăturile a 166 de parlamentari din toate partidele parlamentare de atunci. Tot pe 31 august și Republica Moldova sărbătorește Ziua Limbii Române.

La 27 august 1989 în Chișinău a avut loc Marea Adunare Națională. Peste 700 000 de mii de moldoveni au cerut atunci ca limba română să fie declarată limba oficială a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. În urma presiunilor parlamentul moldovenesc a votat pe 31 august ca limba română să devină limba oficială a țării. Tot atunci s-a revenit la alfabetul latin.
 
Începând din 1990, în Republica Moldova, ziua de 31 august a devenit sărbătoare națională sub numele de „Limba noastră“.
 
În 2011 mai multe asociații au lansat propunerea ca această zi să devină ziua limbii române în cadrul comunităților de români.
 
Ei bine, în 2013 Parlamentul României vota ca 31 august să devină Ziua Limbii Române.
 
Inițiatorul legii puncta atunci că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite".
 
Această zi a fost legiferată ca zi festivă prin legea 53/2013 fiiind adoptată de Parlament cu 312 voturi pentru.
 

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
 
În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.

Sursă foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanța
                     
Citește și:

29 iulie - Ziua Imnului Național „Deșteaptă-te române!“

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii