Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şedinţă CJC - Cetatea Capidava, cap de afiş. NEPI, obligat să scoată bani din „buzunare”, iar primăriile au primit banii pentru derularea proiectelor! (galerie foto)

ro

26 Oct, 2016 00:00 3129 Marime text
 

Consiliul Judeţean Constanţa s-a reunit în şedinţă ordinară, iar 35 dintre cei 37 de aleşi locali au răspuns prezent convocării. Şedinţa a fost condusă de Claudiu Palaz, iar preşedintele CJC, Horia Marius Ţutuianu, a lipsit motivat, fiind prezent la o întâlnire a Uniunii Consiliilor Judeţene.
 
Începând de ieri, ca urmare a demisiei lui Ovidiu Cupşa, George Măndilă a depus jurământul în calitate de consilier din partea PNL. Unul dintre cele mai discutate proiecte supuse ieri aprobării plenului Consiliului Judeţean a vizat Cetatea Capidava. Cazul Capidava este unul extrem de complex, deoarece, dacă acest proiect nu va continua, administraţia judeţeană ar putea fi nevoită să restituie banii europeni investiţi până în prezent în reabilitarea cetăţii de pe malul Dunării.
 
Cristinel Dragomir, consilier PSD şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, în mandatul căruia au fost realizate lucrările de reabilitare, a votat împotriva constituirii comisiei şi a comentat că totul este o isterie pe care nu o înţelege.
 
„Dacă sunt greşeli, vinovăţii să plătească”, a mai spus el, considerând că „această comisie nu poate face mare lucru, nefiind de specialitate”. Dragomir ar putea avea dreptate, cu condiţia să accepte să vorbească şi despre erorile proiectului, pe care şeful ştiinţific al şantierului Capidava, Ioan Carol Opriş, spune că i le-a adus la cunoştinţă anul trecut pe vremea aceasta şi pe care consilierul, atunci şef al CJC, le-a ignorat.
 
Iniţiatorul proiectului privind înfiinţarea comisiei de control administrativ al proiectului Capidava, vicepreşedintele CJC Claudiu Palaz, şi-a susţinut ideea până la capăt şi a precizat că proiectul este unul controversat: „Nu cred că este oportun să se continue un proiect care este un kitsch, recunoaştem că a fost un eşec. Ori încercăm să rezolvăm situaţia şi vedem dacă vom putea să reabilităm ce s-a stricat, ori continuăm proiectul în forma actuală”.


 
Cu două voturi împotrivă şi o abţinere, a fost aprobată constituirea unei comisii de analiză a modului în care a fost derulat proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”. Membrii comisiei sunt: Vasile Moldovanu, de la PSD, George  Muhscină, de la PNL, Claudiu Palaz, de la PMP, şi Emil Sorin Banias, de la ALDE.
 
Termenul în acest caz este de 30 de zile şi se pune problema dacă greşelile de executare pot fi remediate şi care ar fi modalitatea de rezolvare a problemei. În paralel, şi la nivelul Ministerului Culturii este analizat acest proiect de o echipă formată din specialişti.
 
Ieri, aleşii judeţeni au avut de aprobat alte 43 de proiecte de hotărâre. Proiectul 25 a fost completat şi votat cu amendamentul consilierului liberal Marian Cruşoveanu. Acesta a solicitat executivului CJC să stabilească până la şedinţa viitoare un tarif care să fie aplicat investitorului SC NEPI Five Property Development SRL pentru fiecare zi în care a utilizat şi a degradat terenul aparţinând domeniului public al administraţiei judeţene. Ulterior, investitorul va primi şi acordul CJC în scopul realizării lucrărilor de reabilitare şi refacere a terenurilor din domeniul public al judeţului Constanţa aferente Teatrului de Vară Soveja deteriorate pe parcursul lucrărilor efectuate la City Park Mall.

Discuţii pe marginea broşurii aniversare a Teatrului de Stat

Alte discuţii aprinse au avut loc şi cu privire la albumul pe care vrea să-l realizeze conducerea Teatrului de Stat cu prilejul celei de-a 65-a aniversări a teatrului constănţean. Liberalii consideră prea mare suma cerută pentru realizarea unui album aniversar şi a solicitat directorului Dana Dumitrescu să caute o tipografie care practică tarife decente. Liberalii au calculat că acest album, care va fi unul de protocol, se va ridica la un cost de 100 de lei pe exemplar.
 
Liberalii nu au avut succes cu propunerea de modificare a sumelor pentru evenimentul pregătit de teatru. Tot ei au sesizat că 10.000 de lei, reprezentând onorariile invitaţilor, reprezintă o sumă exorbitantă. În final, proiectul a trecut în forma iniţială. Teatrul de Stat va organiza o gală aniversară pe 27 noiembrie, în care îi va omagia pe actorii şi angajaţii instituţiei culturale. Pe 2 mai 1951, instituţia teatrală se înfiinţa la Constanţa, primii colaboratori fiind nume mari ale teatrului interbelic din acea perioadă.

UAT-urile au primit bani pentru continuarea proiectelor

Consilierii au aprobat şi proiectul privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul 2016.

Liberalul Cristy Băisan a atras atenţia că primăriile PNL primesc cu 25% mai puţin bani decât primăriile PSD, în timp ce colegul său Robert Boroianu a spus: „Sumele s-au acordat pe proiecte şi sunt sigur că la următoarea alocare lucrurile vor sta mai bine”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii