Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport de activitate ambiguu Insolvenţa unei firme a adus pe pierderi SC Confort Urban SRL?! (document)

ro

25 Nov, 2015 00:00 1742 Marime text


O altă societate aflată în subordinea Primăriei Constanţa şi obligată să-şi prezinte raportul de activitate la finalul fiecărui an este şi SC Confort Urban SRL. Pentru cei care nu ştiu încă, societatea, a cărei activitate este coordonată de directorul general Viorel Cristinel Farcaş, se ocupă de „administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa, respectiv a străzilor, trotuarelor, aleilor, parcărilor, semafoarelor, semnelor de circulaţie, precum şi de producerea şi comercializarea de bunuri, prestarea de servicii, realizarea de construcţii-parcări pentru persoane fizice şi juridice”. Sună bine şi pe mulţi constănţeni îi deranjează cum arată mare parte dintre străzile, trotuarele etc. din municipiu şi vor să ştie cum se acţionează pentru a îndrepta lucrurile. Asta am sperat şi noi să aflăm din Raportul de activitate pe anul 2014 postat pe site-ul Primăriei Constanţa. Însă… surpriză. Documentul conţine, în cele şase pagini şi jumătate scrise fără diacritice, o multitudine de greşeli de ortografie şi punctuaţie, dar şi exprimări pur tehnice, fără a furniza informaţii importante şi, cu siguranţă, aşteptate de contribuabili.
 
Trecând peste aceste aspecte, am aflat că, anul trecut, SC Confort Urban SRL a realizat o cifră de afaceri de 19.019.305 lei. Mai puţin cu 32.343.239 de lei faţă de anul 2013. Motivul invocat de conducere: „Pierderea se datorează (n.r. corect era a fost cauzată!) în general prin intrarea în insolvenţă şi implicit încetarea contractului de reabilitare a tramei stradale cu Shapir Structures SRL”.

Cine este SC Shapir Structures

Aşadar, pierderile înregistrate de SC Confort Urban anul trecut ar fi cauzate de SC Shapir Structures. Numai că, încă din 2013, preşedintele CA, Florin Mugur Voinescu, avertiza asupra acestei situaţii. El declara, pentru ZIUA de Constanţa, că „situaţia nu este chiar aşa de bună”.

Citeşte şi După un profit de 1,3 milioane de lei, în 2013 - Confort Urban - „Ne-a tras în jos situaţia Shapir”

În toamna anului trecut, societatea comercială Shapir Structures SRL, care a construit Campusul Social „Henri Coandă” din Constanţa şi al cărei administrator a fost Avraham Morgenstern, avea să fie executată silit.

Citeşte şi Shapir StructuresFirma care a construit Campusul social „Henri Coandă”, executată silit (document)

De altfel, firma respectivă era client vechi al Primăriei Constanţa, fiind implicată în construirea blocurilor pentru tineret de pe Baba Novac, precum şi în efectuarea lucrărilor de asfaltare în municipiu.

Citeşte şi Shapir Structures, cunoştinţă veche a administraţiei Mazăre - Cum arată un contract pentru lucrări de asfaltare de peste 44 de milioane de euro (document)

A alergat de una singură pentru marele premiu - Shapir Structures 1991 LTD şi-a adjudecat un contract de peste 160.000.000 de lei (documente)

Consilierii locali trebuie să votezeFalimentul Shapir Structures pune în dificultate juriştii Confort Urban (document)

Dar să revenim la Raportul de activitate al SC Confort Urban SRL Constanţa. Deşi se susţine în acest raport că societatea „a urmărit realizarea atât a lucrărilor de menţinere-întreţinere şi reparaţii, cât şi a investiţiilor pentru reabilitarea sistemelor publice aflate în gestiune delegată care sunt finanţate din fondurile Consiliului Local al municipiului Constanţa (n.r. adică din banii contribuabililor, ai noştri, mai precis)”, nu se pomeneşte absolut nimic despre ce lucrări sau investiţii este vorba. Altfel spus, ce lucrări au fost urmărite?

Ce creanţe şi obligaţii are Confort Urban

Din raport am aflat că SC Confort Urban SRL are creanţe în valoare totală de 140.924.893 de lei, cea mai mare parte fiind reprezentată de „datoria asociatului unic către societate pentru biletele la ordin scadente în anii următori, avalizate de Primăria Municipiului Constanţa - 129.964.331de lei”. La capitolul „Obligaţii”, societatea înregistra, la finele anului trecut, suma totală de 116.100.041 de lei, din care 97.361.725 de lei erau către furnizori şi datorii curente.
 
Totuşi, conform documentului menţionat, la 31.12.2014, societatea „nu înregistrează plăţi restante la furnizori şi nu se înscrie cu datorii la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, de sănătate, bugetul local şi fondurile speciale”.

Raportări în stil comunist

Reprezentanţii SC Confort Urban SRL s-au dovedit a fi extrem de zgârciţi în oferirea de informaţii concrete despre activitatea depusă pe parcursul anului precedent. Redactarea raportului lasă mult de dorit din diverse puncte de vedere, iar exprimarea s-a dovedit a fi, pe alocuri, una tipică perioadei comuniste. Pentru a exemplifica, vă redăm un fragment din document: „Societatea îndeplineşte riguros programele de investiţii (n.r. care sunt acelea?), menţinere-întreţinere şi reparaţii la sistemele publice încredinţate în gestiune delegată de asociatul unic Consiliul Local al municipiului Constanţa, iar conducerea societăţii depune în continuare eforturi sporite pentru intensificarea obţinerii de venituri cât mai mari cu rezultate financiare pozitive, prin creşterea productivităţii muncii şi diversificarea activităţilor desfăşurate până în prezent (n.r. care sunt acelea?)”.
 
Şi, pentru ca totul să fie OK pe viitor, în finalul raportului sunt menţionate „măsuri de adoptat”. În opinia directorului general al SC Confort Urban SRL, Viorel Cristinel Farcaş, acestea sunt: „asigurarea implementării depline a standardelor de control intern/managerial la nivelul aparatului propriu al societăţii şi elaborarea procedurilor operaţionale necesare, precum şi finalizarea celor în curs, în baza Programului de dezvoltare a sistemului de control intern/managerial, elaborat la nivelul aparatului propriu al SC Confort Urban SRL Constanţa”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii