Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Shapir Structures, cunoştinţă veche a administraţiei Mazăre Cum arată un contract pentru lucrări de asfaltare de peste 44 de milioane de euro (document)

ro

10 Apr, 2014 00:00 3056 Marime text
Pe data de 3 decembrie 2008, SC Confort Urban SRL încheia, în calitate de autoritate contractantă, cu Shapir Structures 1991 LTD, prin societatea comercială română afiliată Shapir Structures SRL, un contract de achiziţie publică de lucrări pentru realizarea proiectului „Lucrări de ranforsare şi reparare a tramei stradale, dezafectare linie dublă tramvai şi transformarea acesteia în carosabil auto şi a incintelor instituţiilor de învăţământ şi cultură din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje rutiere“.

Aşa cum se menţionează într-un răspuns dat de Confort Urban către Institutul pentru Politici Publice (IPP) - în urma unei adrese a IPP adresate Primăriei Constanţa - perioada de implementare a contractului mai sus menţionat a fost de 36 de luni. În ceea ce priveşte procentul de finanţare a lucrărilor de către fiecare parte, el a fost convenit după cum urmează: plăţi directe - 30% (13.319.212 euro), suma creditată a contractului - 70% (31.078.160 euro). Valoarea totală a acestui contract s-a ridicat la 44.397.372 de euro (162.045.968 lei) fără TVA.
În contract era prevăzut că „antreprenorul va fi îndreptăţit la o prelungire a termenului de execuţie (n.r. de 36 de luni) fără plata vreunei penalităţi de întârziere şi fără a aduce atingere oricăror altor remedii la care ar fi îndreptăţit, în cazul în care finalizarea lucrărilor este întârziată de: apariţia unei schimbări la lucrări, o cauză de întârziere care dă dreptul antreprenorului la prelungirea duratei conform vreunei prevederi speciale a contractului, condiţii climaterice adverse deosebite“ etc.

În acelaşi contract se menţionează că, „în situaţia în care autoritatea contractantă va dori să comande antreprenorului să efectueze lucrări suplimentare, o parte din preţul acestora va fi plătit antreprenorului ca plăţi directe, iar cealaltă parte prin bilete la ordin, conform procentelor convenite prin prezentul contract (30% - 70%)“.
Amintim că procurorii din cadrul DNA au dispus, marţi seară, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, dar şi a lui Avraham Morgenstern, director general al Shapir Structures în 2010. Edilul-şef a fost reţinut sub aspectul infracţiunii de luare de mită, în vreme ce Morgenstern sub cel al infracţiunii de dare de mită.
În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa puteţi vizualiza integral contractul dintre Confort Urban şi Shapir Structures.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii