Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:44 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Cristian - „Mangalia va fi un oraş turistic european“ Mangalia este primul oraş din sud-estul României cu sistem subteran de colectare a deşeurilor (galerie foto)

ro

24 May, 2014 00:00 2239 Marime text
Mangalia a devenit, ieri, primul oraş din sud-estul României care deţine un sistem european de colectare a deşeurilor, cu platforme subterane. Primele sisteme de acest tip, din zona blocurilor ANL de pe strada Oituz, au fost date în folosinţă ieri, în prezenţa primarului municipiului, Radu Cristian, şi a reprezentanţilor societăţii Polaris M Holding. A fost prezentat modul de funcţionare alsistemului, inaugurarea fiind făcută de doi elevi de clasa 0, din Mangalia, care s-au arătat încântaţi de simplitatea cu care pot fi folosite noile platforme.

„Vorbim de civilizaţie, de curăţenie în oraş“

„Astfel de sisteme mai există doar în alte şase oraşe din România şi am dorit ca ele să fie folosite şi în Mangalia, deoarece acesta este un oraş turistic şi nu au fost făcute investiţii majore până acum“, a declarat Radu Cristian. El i-a asigurat pe locuitori că, până la finalul sezonului estival, vor fi instalate în municipiu toate cele 40 de sisteme de colectare a deşeurilor prevăzute în proiect, adăugând: „În maximum doi ani de zile nu vor mai exista pubele de suprafaţă în Mangalia“. De asemenea, staţiunile Neptun şi Olimp vor beneficia de acelaşi sistem modern de colectare a deşeurilor. „Vorbim de civilizaţie, de curăţenie în oraş. Locuitorii meritau o astfel de investiţie“, a spus primarul Radu Cristian.
„Trebuie să investim pe termen lung. Sunt convins că atunci când s-au făcut cheltuielile pentru pubelele de acum, existau şi aceste soluţii. Cei care coordonau Primăria Mangalia la acea vreme au ales o variantă scumpă şi proastă“, a declarat edilul, referitor la sistemul de colectare ce urmează a fi înlocuit.

Valoarea investiţiei s-a ridicat la suma de 500.000 de euro

Prezent la eveniment, Adrian Picioiu, şeful Departamentului de Achiziţii Publice din cadrul Polaris, a vorbit despre avantajele pe care noul sistem le aduce comunităţii, dar şi mediului. Potrivit acestuia, printr-o modalitate inovatoare, deşeurile vor fi colectate în condiţii salubre şi de protejare a mediului înconjurător, fiind împiedicate accesul animalelor şi răspândirea mirosurilor neplăcute: „Este un sistem nou, modern de colectare a deşeurilor municipale şi nu pot decât să-l felicit pe domnul primar. Mangalia este primul municipiu din Dobrogea, şi chiar din zona de sud-est a României, care foloseşte acest sistem de colectare“. Referitor la problema animalelor din zona pubelelor publice, edilul Mangaliei a spus: „Avem un contract cu o firmă specializată în gestionarea problemei câinilor. Această problemă stringentă a oraşului va fi rezolvată anul acesta“.
Noul sistem încurajează colectarea selectivă şi, astfel, reciclarea, existând pentru fiecare zonă din oraş patru containere, cu o capacitate de 1,1 metri cubi pentru fiecare tip de deşeu. Funcţionarea platformelor subterane se realizează printr-o instalaţie hidraulică de la nivelul solului. Iniţiativa a fost demarată de Consiliul Local Municipal Mangalia, iar valoarea investiţiei, care se ridică la suma de 500.000 de euro, a fost suportată integral de firma de salubrizare Polaris M Holding. Cetăţenii au primit cu încântare schimbarea pe care municipalitatea a iniţiat-o  împreună cu reprezentanţii Polaris, caracterizând-o drept „un semn de civilizaţie“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii