Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operaţie reuşită, pacient mort Inundaţiile şi ploile de luna trecută au produs pagube de peste 18 milioane de lei (document)

ro

08 Jul, 2014 00:00 2304 Marime text
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale au finalizat raportul privind evaluarea pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice ce au afectat judeţul Constanţa în perioada 19 - 20 iunie. În urma ploilor abundente care s-au abătut asupra judeţului, au fost verificate localităţile afectate, întocmindu-se astfel un raport de evaluare completă a pagubelor produse de inundații. Scopul este acela de a găsi soluții financiare de remediere a acestor daune.

Pagube totale de peste 18 milioane de lei

Din datele prezentate într-un raport de sinteză întocmit de Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa, situaţia în regiunile afectate de ploi şi inundaţii se prezintă astfel: „Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate pe mai multe cursuri de apă, în partea de sud a judeţului Constanţa s-au format unde de viitură; a fost depăşită cota de atenţie în staţiile hidrometrice Albeşti, Biruinţa, Brebeni-pârâu Valea Mare, Urluia şi au fost înregistrate creşteri de niveluri şi pe alte cursuri de apă mai mici, nemonitorizate din punct de vedere hidrologic, precum Agicabulul Mare sau Valea Baciului.
 
De asemenea, a fost înregistrată o creştere semnificativă a nivelului apei în salba de lacuri Plopeni-Conacu-Negreşti, situată pe firul apei râului Urluia, între bazinul superior şi bazinul mijlociu al râului care, în general, este sec.
Creşteri de niveluri s-au înregistrat şi în staţia hidrometrică Corbu, dar şi la Lumina, însă cotele nu au atins cote alarmante. Ca urmare a intensificării vitezei vântului pe o perioadă de timp semnificativă, pe zona costieră au fost înregistrate valuri mari, până la înălţimea de 3,30 metri, şi o ridicare temporară a nivelului mării, ceea ce a dus, în sudul litoralului, la inundarea plajelor şi la crearea de ravene cu adâncimi de aproximativ 40 de centimetri“.

Prefectura este mulţumită de rezultatele obţinute

Pagubele totale înregistrate în urma ploilor şi a fenomenelor meteorologice agresive se ridică, la nivelul judeţului Constanţa, la suma de 18.430,81 de lei (adică aproape 18.5 milioane de lei), şi înseamnă 20 de localităţi afectate, din care un municipiu şi şase comune. Astfel, în urma ploilor şi a inundaţiilor, au fost avariate 13 case (aproximativ 30.000 de lei), au fost distruse două case (aproximativ 33.000 de lei), o şcoală (65.000 de lei), 13,1 kilometri de străzi (aproape 150.000 de lei), precum şi 11.069,98 de hectare de teren arabil (peste 18 milioane de lei).
 
Cu toate acestea, în raport se precizează că lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor aflate în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa s-au comportat corespunzător utilităţii pentru care au fost executate, iar măsurile preventive, derularea eficientă a fluxului informaţional şi acţiunile serviciilor de voluntari au avut un rol principal în limitarea efectelor riscului inerent de inundaţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii