Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Nicuşor Constantinescu, şeful CJC Proiectarea oborului de la Ghindăreşti, plătită de două ori (documente + rechizitoriu)

ro

02 Jul, 2014 00:00 3856 Marime text
Curtea de Conturi (CCR) este instituţia abilitată să exercite controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. În urmă cu câteva luni, Curtea a publicat rapoartele privind finanţele publice locale pe anul 2012, întocmite la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene. Vreme de trei ani, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a refuzat controlul auditorilor Curţii de Conturi. În anul 2013, CCR a înştiinţat atât CJC, cât şi Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri (RAJDP) cu privire la seria de controale ce trebuiau derulate, însă, „la prezentarea echipei de control a CCR la sediul RAJDP Constanţa, pentru deschiderea misiunii, aceasta nu a primit documentele solicitate prin notificare, conducătorul regiei motivând lipsa acordului preşedintelui CJC“, după cum precizează chiar procurorii Anticorupţie.
După tergiversări îndelungate, auditorii Curţii au reuşit să intre în detaliile actelor Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi au scos la iveală nereguli şi abateri, printre care şi unele plăţi nelegale efectuate către RAJDP, instituţie condusă de Adrian Gâmbuţeanu, trimis în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar în care s-a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a liderului CJC, Nicuşor Constantinescu.

Citeşte rechizitoriul aici.

Potrivit raportului CCR, în anul 2012, CJC a efectuat „plăţi nelegale către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa în sumă de 578 mii lei, reprezentând diferenţă cotă de cheltuieli proiectare şi alte cheltuieli nelegale privind proiectarea, la care se calculează dobânzi de 19 mii lei. Plăţile nelegale au fost determinate ca diferenţă între sumele decontate potrivit situaţiilor de plată anexate la facturile achitate în anul 2012 şi sumele rezultate din aplicarea procentului de 1,5% din valoarea lucrărilor prevăzute a fi executate - în sumă de 500 mii lei - precum şi de facturarea şi decontarea dublă a serviciilor de proiectare privind amenajare obor tradiţional Ghindăreşti, în sumă de 78 mii lei“. Aşadar, totalul este de 597.000 de lei.

„Abateri de la normele legale privind efectuarea cheltuielilor din fonduri publice“


Potrivit raportului CCR, „din efectuarea testelor de control şi de detaliu la categoria «Cheltuieli cu bunuri şi sericii», s-au constata abateri de la normele legale privind efectuarea cheltuielilor din fonduri publice şi prevederile unui act adiţional la un contract din 2004, încheiat între CJC şi RAJDP, la «lucrări de amenajare, întreţinere, construcţie căi de acces şi platforme la cişmele» şi la «lucrările de amenajare, întreţinere căi de acces, platforme şi construcţii la oboare», referitoare la aplicarea cotei de cheltuieli de proiectare“. Astfel, în urma verificărilor, auditorii CCR au constatat că pentru proiectarea lucrărilor de amenajare şi întreţinere căi de acces, platforme şi construcţii la oboare, „entitatea a decontat nelegal suma de 500.424,32 de lei, reprezentând diferenţa între valoarea facturată şi respectiv decontată faţă de valoarea rezultată din aplicarea procentului de 1,5% la contravaloarea lucrărilor mai sus menţionate, încălcându-se astfel prevederile anexei nr. 2 la un act adiţional din 2012 pentru contractul semnat între CJC şi RAJDP în 2004“.

„Conform acestei anexe, procentul pentru proiectare este de 1,5% din valoarea lucrărilor programate a fi executate, aşa cum este prevăzut în mod distinct în lista coeficienţilor negociaţi pentru lucrările din Programul cu obiectivele de drumuri şi poduri pe anul 2012, al CJC“, se mai arată în documentul Curţii. „Ca urmare a nerespectării prevederilor anexei 2 a actului adiţional, s-a plătit nelegal suma de 500.424 de lei, ca diferenţă între sumele decontate potrivit situaţiilor de plată anexate la facturile achitate în anul 2012 pentru proiectarea aferentă lucrărilor de «amenajare întreţinere, construcţie, căi de acces şi platforme la cişmele» şi proiectarea lucrărilor de «amenajare, întreţinere, căi de acces, platforme şi construcţii la oboare» şi sumele rezultate din aplicarea procentului de 1,5% din valoarea lucrărilor prevăzute a fi executate“, se mai precizează în documentul CCR.

Cheltuieli decontate o dată... şi încă o dată


Însă neregulile descoperite de auditorii Curţii de Conturi nu se opresc aici. Din verificări, s-a constatat că „s-au facturat şi decontat aceleaşi servicii de proiectare privind «amenajare obor tradiţional Ghindăreşti», incluse atât pe o factură decontată în iunie 2012, cât şi în alta, decontată în luna noiembrie a aceluiaşi an, abatere care a condus la efectuarea de plăţi nelegale în sumă de 78.094,64 de lei“, se menţionează în raportul întocmit de auditorii CCR. Aşadar, în urma verificărilor, a rezultat că, „urmare a nerespectării normelor legale în vigoare au fost efectuate plăţi nelegale în sumă totală de 578.515,96 de lei“, cărora li se adaugă, aşa cum am arătat mai sus, şi dobânzi de 19.000 de lei, totalizând o sumă estimată a abaterii de 597.000 de lei.
În ediţia online puteţi citi rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a şefului CJC, Nicuşor Constantinescu, şi a directorului RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu, sinteza Raportului Curţii de Conturi pe anul 2012, precum şi cele trei hotărâri de Consiliu Judeţean cu privire la alocarea de fonduri pentru „amenajare obor tradiţional Ghindăreşti“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii