Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanţa a plătit aproape 1,3 milioane de lei pentru ele De ce nu mai bat clopotele celor două ceasuri tip caliron, făcute de o celebră turnătorie din Austria (galerie foto)

ro

15 May, 2014 00:00 4244 Marime text
Nu mai este o noutate faptul că ceasurile electronice stradale din municipiul Constanţa nu arată ora exactă. Acestea indică orice, mai puţin date reale. Mai mult, unele semnalează temperaturi de vară, în mijlocul toamnei.

Ce s-a întâmplat cu cele două ceasuri analogice de tip caliron? Unul dintre ele fusese montat în Tomis 2, chiar în centrul parcului din cartier, iar cel de-al doilea, în faţa Cazinoului din Mamaia. Cel din parcul Tomis 2 e stricat de ani de zile. Mai mult decât atât, constănţenii care locuiesc în zonă ne-au spus că acesta nici nu a funcţionat prea mult timp. În plus, a rămas şi doar cu o singură limbă. Plăcuţa, care conţine numele şi datele de identificare ale fabricantului (APEL Industries, reprezentanta în România a firmei Grassmayr Glockengiesser Geit 1599), este ascunsă de nişte buruieni, crescute ca în pădure. Constănţenii care se plimbă prin zonă ne-au dezvăluit că au ascultat sunetele ceasului şi că au fost extrem de încântaţi de ce au auzit. Clopotele ceasurilor analogice de tip caliron sunt considerate bijuterii în domeniul turnătoriei, care îşi păstrează şi astăzi secretele. În ceea ce priveşte ceasul din faţa Cazinoului din Mamaia, acesta a fost scos din funcţiune, pentru efectuarea lucrărilor la promenadă.

Ce spune şefa Direcţiei de Servicii Publice?

Direcţia de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa, care răspunde de ceasurile electronice stradale, este condusă de Mădălina Laciu Vaşcu, care l-a înlocuit în funcţie pe Ionel Pilat. „La începutul verii, vom achiziţiona serviciul de reparaţie şi întreţinere a ceasurilor stradale. În privinţa celor două ceasuri de tip caliron, trebuie să luăm legătura cu fabricantul din Austria, deoarece trebuie reparat softul şi doar ei ştiu cum să procedeze“, a declarat şefa Direcţiei de Servicii Publice. Reamintim că, în septembrie 2008, municipalitatea Constanţa a achiziţionat ceasuri stradale în valoare de aproape 1,3 milioane de lei. La acea vreme, au fost amplasate în diferite zone ale oraşului 46 de ceasuri stradale şi alte două ceasuri analogice de tip caliron. Potrivit anunţului de atribuire 9796/21.08.2008, câştigătorul licitaţiei a fost desemnată societatea Apel Industries SRL. Valoarea totală finala a contractului a fost de 1.251.932,84 de lei.

Grassmayr, turnătorie fondată în anul 1599

Grassmayr este o firmă austriacă de renume, al cărei domeniu principal de activitate este turnarea clopotelor de biserici, produsele sale, de o calitate remarcabilă, răsunând în toate marile catedrale ale lumii. Întors în anul 1599 în Tirol, Bartlme Grassmayr toarnă primul clopot, reprezentând o piatră de temelie pentru afacerea familiei. Cunoştinţele despre turnarea clopotelor au fost păstrate cu grijă timp de 400 de ani, îmbogăţite cu noi descoperiri şi transmise din tată în fiu, ca o moştenire, de-a lungul celor 14 generaţii. Astăzi, clopotele turnatoriei tiroleze răsună în toată lumea.

Un sistem de sunete complex

Carilonul este un instrument muzical întâlnit în biserici şi orchestre simfonice. Melodiile sunt redate de clinchetul clopoţeilor acordaţi pe note muzicale. În funcţie de sunetele alese, pot fi redate mai multe melodii. Întregul sistem este organizat în jurul unui calculator de proces pilotat GPS, care are o claviatură asemănătoare cu cea a unui pian, destinată introducerii melodiilor. Pentru redarea sunetelor, se utilizează ciocănele electromagnetice. Se pot înregistra şi reda peste 1.000 de melodii. Un carilon poate fi acompaniat cu succes de unul sau mai multe ceasuri de exterior, pilotate de acelaşi calculator de proces.

Mănăstiri şi biserici din România deţin clopote fabricate în Austria

Clopotele turnătoriei austriece bat şi în lăcaşurile de cult din România, mai exact la Patriarhia Română, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, la Noua Catedrală Ortodoxă din Arad, dar şi în Bacău, Deva, Oradea, Suceava, Oneşti, Hunedoara, Vaslui. Sunetul lor se mai aude şi la Biserica Sfântul Mina din Bucureşti, la Biserica din Doiceşti, precum şi în lăcaşuri de cult din Balta Albă, Bacău, Mizil, Arad, Oneşti, Bârlad, Tecuci, Vaslui, Dej, Sibiu, Deva, Târgu Mureş, Buşteni. De asemenea, şi clopotele bisericii ortodoxe din Valu lui Traian sunt turnate de Grassmayr.

Ascultă cum sună clopotele turnate în Austria
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii