Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O reproducere a Mausoleului de la Mărășești în curtea Brigăzii 9 Mecanizată “Mărășești”. Despre mausoleul original

ro

03 Jul, 2017 05:21 5850 Marime text
La finele săptămânii trecute, la sediul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărășești” a fost inaugurată o reproducere a Mausoleului Eroilor de la Mărășești.

Brigăda 9 Mecanizată “Mărășești” este continuatoare a tradițiilor și faptelor de armă ale Diviziei 9 Infanterie, care a luptat la Mărășești, în vara anului 1917.

Bătălia de la Mărășești este cea mai importantă confruntare militară desfășurată de Armata României în timpul Primului Război Mondial.
Mausoleul Eroilor de la Mărășești este un monument ridicat în cinstea celor care au luptat în Războiul de Reîntregire a României, în vara anului 1917.

Cinste și onoare Eroilor care au luptat la Mărășești!

Despre mausoleul de la Mărășești
 
Potrivit Wikipedia, Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial, ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române.

În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu[1] (câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur) între anii 1923-1938 și a fost inaugurat în mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938. În prezent, mausoleul este monument istoric, cu codul VN-IV-m-A-06631.
 
Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Eduard Săulescu a executat pictura interioară.
 
În anul 1938, cu prilejul inaugurării, a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aur, argint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (în dreapta) și Carol al II-lea (în stânga), față în față, iar în mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.
 
Foto: Facebook/MApN - Gheorghe Gabără
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii