Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriel Custurea - „Autorităţile trebuie să consulte şi specialiştii“ Dorel loveşte din nou - greşeală crasă în textul monumentului inaugurat de CJC în parcul Tomis 2

ro

20 May, 2014 00:00 3226 Marime text
În parcul constănţean din Tomis 2, există un monument inaugurat de Consiliul Judeţean Constanţa în anul 2013. Acesta a fost ridicat cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, fiind dedicat eroilor constănţeni căzuţi la datorie în Primul Război Mondial.
Până aici, toate bune şi frumoase. Dar când citeşti cu atenţie mesajul sculptat în piatră, te îngrozeşti: „27 martie 1918 - 2013, 95 de ani de la Unirea României cu Basarabia. Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Cultul Eroilor cinsteşte memoria eroilor constănţeni căzuţi la datorie în Primul Război Mondial prin plantarea a câte un copac pentru fiecare din cei 2.528 de eroi constănţeni. Programul Dumbrava Eroilor“. Cum să se unească România cu Basarabia? Adică un stat cu o provincie? O fi invers? Nu Basarabia s-a unit cu Româna? Cercetătorul ştiinţific dr. Gabriel Gheorghe Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, a declarat că „autorităţile locale ar trebui să consulte specialişti în istorie şi filologie atunci când este vorba despre astfel de mesaje. Corect ar fi unirea Basarabiei cu România. Ca stat, România s-a unit cu Moldova, care era provincie. Şi nu invers. Sună neromâneşte. Consiliul Judeţean Constanţa ar fi trebuit să se consulte cu specialişti“.

Nu doar corectitudinea faptelor istorice a fost fentată, ci şi regulile gramaticale - „Consiliul Judeţean Constanţa şi Asociaţia Cultul Eroilor cinsteşte memoria...“. Se pare că „echipa“ care a compus acest text ar fi avut nevoie nu doar de un istoric, ci şi de un lingvist, sau măcar de o persoană care să fi absolvit ciclul gimnazial. 
Pentru ca lucrul să fie făcut de mântuială până la capăt, sculptorul Dorel, care a cioplit mesajul în piatră, a lipit cuvintele între ele, revoluţionând, fără să vrea, vocabularul limbii române. Ştim cu toţii, doar, că marile descoperiri ale lumii s-au făcut din greşeală...

Demarat în anul 1943, proiectul „Dumbrava eroilor“ a fost lansat de Ministerul Culturii de la acea vreme, cu scopul de a-i cinsti pe cei care şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial. Din păcate, gestul a fost stopat de comunişti. La împlinirea a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România, care a dat startul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, CJC a reeditat acţiunea Guvernului din 1943.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constantin 20 May, 2014 17:57 Tot e Putin la mare căutare acum, probabil că lui iar plăcea unirea României cu Basarabia.
  • Anonim 20 May, 2014 12:40 Bravo Nicoleta! Vezi că mai e o placă în Cimitirul Central. Iai la mâncare și pe idioții de primari care au pus plăcile fără să cârâie nimic.
  • ion 20 May, 2014 09:45 Rusinos! Asta e nivelul de cultura al "alesilor" din consiliul judetean si primarie. Ne fac de rasul curcilor. Oribil...