Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi creştini și un musulman au recuperat crucile din apele mării ÎPS Teodosie - „Să fim mai buni în acest an! Marea să-i ajute pe cei care călătoresc“

ro

07 Jan, 2015 00:00 2609 Marime text
Desfășurare de forțe, ieri, de Bobotează, la Arhiepiscopia Tomisului. Ca în fiecare an, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de un sobor de preoţi, au sfințit apele mării, în care au aruncat, după tradiție și trei cruci de lemn.

Comercianţii au profitat de faptul că s-a strâns lume multă la sărbătoare şi, pe tarabele amplasate în zona Arhiepiscopiei, au vândut busuioc, icoane sau cărţi religioase.
 
Slujba de Bobotează a început de dimineață la Catedrala „Sfinții  Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. După Sfânta Liturghie, procesiunea compusă din 11 care trase de șase măgăruși, trei boi și doi cai, pe care se aflau butoaiele pline cu apă a pornit spre Faleza Cazinoului. În fruntea alaiului s-a aflat Ierarhul Tomisului și un sobor de preoți, care pe parcursului întregului traseu au cântat cântece religioase. Potrivit tradiției, în faţa Cazinoului a fost formată o cruce mare cele 13.000 de sticle cu agheasmă, iar în centrul aranjamentului a fost plasată o altă cruce, cioplită în gheaţă. Pe faleza Cazinoului, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu soborul de preoți și diaconi, a oficiat Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia a aruncat trei cruci în apele mării. Mai mulți tineri s-au aruncat în apele reci pentru a recupera crucile de lemn, în speranța că le va merge bine tot anul. Crucile aruncate în mare de ÎPS Teodosie au fost recuperate de Cosmin Adrian Prisăcariu (23 de ani, scafandru militar), Erdal Apaz (25 de ani) şi Alexandru Rusu (26 de ani), ultimii doi - scafandri salvatori de la Sea Protect Group. „Boboteaza anului 2015 este împodobită cu multe daruri, agheazmă şi soare. Să fim mai buni în acest an! Marea să-i ajute pe cei care călătoresc şi să ne sfinţească cu apa vie din izvoarele lui Dumnezeu“, a declarat Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, imediat după ce a aruncat cele trei cruci de lemn în apele mării.

 Mazăre, prezent și el la Slujba de sfințire a apelor


 Circa 10.000 de constănţenii au participat la slujba de sfințire a apelor mării. Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a sosit pe faleza Cazinoului din Constanţa, unde a fost oficiată  Slujba de Sfinţire Mare a apei de Bobotează. Este pentru prima dată în ultimii ani când Radu Mazăre vine la slujba de Bobotează. Însoţit de viceprimarul Gabriel Stan, edilul-șef a dat mâna cu mai multe persoane prezente la eveniment.

 Bătaie pe sticlele de aghiazmă


 La Constanţa, pentru sărbătoarea Bobotezei, Arhiepiscopia Tomisului a pregătit pentru credincioşi 130.000 de pet-uri cu apă sfinţită. Cu toate acestea, după slujba de Bobotează de pe faleza Cazinoului din Constanţa, ca în fiecare an, credincioşii au uitat de cele sfinte şi s-au călcat în picioare pentru a obţine sticlele cu apă sfinţită.

 De Boboteaza se deschid cerurile


 Ca orice sărbătoare religioasă, Boboteaza are, şi ea, semnificaţii aparte. Credinţa din popor spune că în această zi se sfinţesc apele pentru ca duhurile rele să fie alungate. De asemenea, aceasta este ziua în care se deschid cerurile, iar rugăciunile sunt ascultate. Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi "Arătarea Domnului", „Dumnezeiasca Arătare“ sau „Epifania“,această din urmă denumire provenind din limba greacă şi înseamnând „arătare“, „descoperire“, „revelare“. De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin. Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii